händelsen

När jag börjar skriva detta inlägg är det sent på Askonsdagens kväll. Dagen har likt alla dagar hållit på ända sedan morgonen och inneburit den ena händelsen efter den andra.
Inledningsvis firade vi 08.00 mässa i folkhögskolans kapell. Ville på så sätt – annars har vi morgonbön – markera att Fastan nu börjar. Fyra stycken var vi men ändå – mässa blev det.

Gamle kung Manasse blev funderingsämnet i gudstjänsten. Tredje årgångens Gammaltestamentliga text är en del av Manasses bön som är en enkapitel lång bok som numera ingår i en fullständig Bibel. Vi använde hans bön som syndabekännelse.
Egentligen är det ganska intressant hur Bibeln beskriver Manasse. Ett riktigt rötägg faktiskt! Ogudaktig, religionsblandande, bara så fel i förhållande till vad Gud tänkt för sitt folk och den roll som en kung dåförtiden hade i folket. Värsta kungen av alla – typ. Så beskrivs han i alla fall i Andra Kungaboken kapitel 21.

Andra Krönikeboken kapitel 33 är en yngre berättelse om samma person och samma händelseförlopp. Manasse är fortfarande ett kvalificerat rötägg men Kronisten – så brukar man kalla Krönikeböckernas anonyma författare – lägger dock till det förmildrande att Manasse ångrade sina onda vägar och ödmjukade sig i bön till Gud.

Och i den separata ännu yngre Bibelskriften Manasses bön bjuds vi på Manasses ord – lämpliga att under Fastan brukas av alla stora och mindre stora svikare och kompromissare vad gäller Gud och tron. Därför änvände vi den.

Senare under dagen så lektioner i två grupper. Och planeringar, samråd, inläsning, förberedelser och en massa andra händelser. Till detta nu ikväll en händelseföljd jag helt sonika hoppar över men som ändå är värd att beblogga: Det faktum att SVT just nu är fullt sysselsatt med att serieköra de fem sista avsnitten av TV-serien The Event. Man gör det för att alla tittare skall ges chansen att komma upp på banan inför nästa onsdags klockan-22-händelse då serien återupptas – alltså om 9981 minuter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0