när Messias kommer

I vad mån man inom dagens judendom har förväntningen att Messias, den nya kungen, skall komma känner jag inte till. Gissar att saken är av ganska blandad natur där vissa religiösa grupper har dessa förväntningar medan andra, också religiösa grupper, betonar andra saker i sin tro*.

Vara hur det vill med detta kom jag i den israeliska tidningen Haaretz att snubbla över ett debatterande blogginlägg som tog upp tanken på hur Messias skulle bemötas i det israeliska samhället om han kom nu. Som jag fattat texten är författaren Bradley Burston rejält ironisk. Ironi är alltid svårt, särskilt i text. Ville ändå dela med mig av hans tankegångar och lät Googles översättningsfunktion göra grovgörat. På den i förra inlägget beskrivna tågförseningsresan började jag finputsa texten just när tåget stod i Storblåliden, en by utan hus. Nu är den färdig. Putsningen alltså – inte byn.


NÄR MESSIAS KOMMER, KOMMER ISRAEL ATT UTVISA HONOM
När Messias kommer, kommer Högern att korsfästa honom. Im Tirzu kommer med annonser och affischtavlor som visar honom med svans och horn. 

När Messias kommer, kommer han att vara utan papper.
När Messias kommer, kommer han att tas in i ett litet vitt nedkylt med en grå metallstol på varsin sida om ett grått metallskrivbord.
När Messias kommer, kommer han att ifrågasättas av en yngre officer i Shin Bet och av en tjänsteman från inrikesministeriet, som fick sitt jobb genom sin kusin som är en inspektör av hur regler om rituell mat respekteras i ett kakbageri och som i sin tur fick sitt jobb genom sin systers svärfar, tredje assistenten till vice ordföranden vid partiet Shas filial i Ramla.

När Messias kommer kommer ingen att veta det.
Hans åsna, vit och som heter Snöflinga, kommer att tas i beslag i en läckande underjordisk polislokal mycket nära järnvägsstationen Lod. Där blir det inte något pappersarbete. Vid mörkrets inbrott har den försvunnit, lastad i en sluten lastbil med massor av väktare, som efter sitt skift kommer att köra åsnan till en Moshav. Pengar och åsnan kommer att byta ägare fyra gånger tills den säljs av bosättare till några palestinier vilkas fädernejord nu ligger innanför bosättarstängslet.

När Messias kommer blir det första tecknet bli en tystnadsorder.
En kodad rapport på en hög profilad nyhetssajt kommer att försvinna men kommer att dyka upp igen på en blogg i Seattle, och sedan i The Guardian. Regeringen dröjer med att svara men slutligen kommer ett uttalande som tillskrivs källor i Jerusalem : "Vi har ingen kunskap om detta”. IDF kommer att citerar en icke namngiven hög militär tjänsteman och säga att det inte finns några bevis för att en Messias av något slag har kommit. De kommer senare mjuka upp förnekandet, säga att de kontrollerar rapporten samt då leda reportrarna till försvars-departementet som hänvisar dem till premiärministerns kansli som inte kan nås för kommentar.

När Messias kommer, kommer rabbinerna att behandla honom som Jesus.
De kommer att stämpla honom som illojal, sjuk och reformerad. På affischer, i Sabbats-predikningar, i rituella dekret och i undertecknade petitioner, noga med att inte använda hans titel, kommer chefsrabbiner i städer och samhällen att varna för ”ett existentiellt hot mot den judiska statens grundläggande karaktär”. Under inga omständigheter skall judar sälja eller hyra ut bostäder till någon sådan som denne. Rabbinerna fruar kommer att utmåla honom som ett köttsligt hot mot judiska flickor.
Rabbinerna deklarationer kommer att dela det judiska folket och dra vrede och vanära över Israel. Rabbinerna kommer dock som offentliga tjänstemän att fortsätta lyfta höga löner samt under bordet och utanför bokföringarna ta emot generösa gåvor, kontanter, varor och tjänster.

När Messias kommer, kommer Högern att korsfästa honom. Im Tirzu kommer med annonser och affischtavlor som visar honom med svans och horn. En bloggare från Commentary kommer att kalla honom en gnällig, grinig fjant. I Maariv och Jerusalem Post kommer sju kolumnister alla att ge sig på honom i tre dagar. NGO Monitor kommer att be om donationer för att avslöja hans finansieringskällor.

När Messias kommer, kommer ockupationen att ta slut.
Men innan den gör det kommer ett globalt nätverk lett av The Republican Jewish Coalition, Fox News, The Zionist Organization of America och Daniel Pipes att inleda en kampanj som syftar till att avslöja Messias som muslim.

När Messias blivit korsfäst, kommer armén att förneka att den ens var närvarande när det skedde.
När Messias kommer kommer ett Israeliskt politiskt parti, vars väljare rutinmässigt förolämpas av infödda israeler som horor och icke-judar, att föreslå en lag som förklarar honom som en som inte legitimerar Israel och armén (under korsfästelsen), som en hädare av sionismen (för att ha påstått att palestinierna inte är de enda hindren för fred), och som gör honom berättigad till medborgarskap enbart om han undertecknar en lojalitetsförsäkran som säger att även om Israel praktiserar korsfästelse så är det på ett demokratiskt och judisk sätt.
Medarbetare åt Knessetledamoten Michael Ben-Ari kommer tillsammans med Beitar Jerusalems fotbollsfans att lägga upp en Facebook-sida med rubriken "Mavet L 'Mashiach" - Död åt Messias.

När Messias kommer beviljas han flyktingstatus av FN som asylsökande, men kommer att hållas i ett fångläger i Israels Area 51, nära kärnreaktoranläggningen Dimona. Där kommer en domare att lura honom att skriva under ett oläsligt dokument som tvinga fram hans utvisning till Tchad.

Då – när Messias lämnar den judiska staten – kommer han att vara lättad att få åka.


* Icke-religiösa, alltså sekulära judar torde väl ha Messias-förväntningar ungefär i samma mån som medel-Svensson väntar sig Jesus återkomst – typ platt intet.

Kommentarer
Postat av: Janne L

När Messias kommer till svenska kyrkan, så?



Skjut inte dig själv i foten hela tiden!

2011-01-10 @ 21:52:35
Postat av: bloggaren själv

Förstår inte hur "Janne L" menar...

Messias har ju redan kommit! Och finns dold men verkligt närvarande i Ordet, Nattvarden, som Huvudet för kroppen som är den kristna Kyrkan.

När Messias kommen tillbaka lär ingen missa det.

2011-01-10 @ 22:08:30
Postat av: Janne L

Enligt bibeln lär han dyka upp en gång till. Om du har missat det så kan jag upplysa dig om att Messisas definitivt inte är närvarande i svenska kyrkan tomma byggnader. Må hända det finns trogna män kvar i kyrkan, men ledningen och inriktningen är raka spåret från vad Jesus lärde.



Gud bor inte i ett tempel gjort av människohänder, absolut inte i horan, svenska kyrkan! Däremot är Guds tempel i varje troendes hjärta.



Jag håller med om att han är verkligt närvarande i ordet, men svenska kyrkan tror inte på ordet.

Biskoparna tror inte på bibeln, utan smeker dessa politiker, som med all makt vill och har gjort kyrkan till en rövarkula.



Läs klagovisorna, ska du få se att Gud ska krossa sin fotapall (Kyrka) på jorden. Just för att dess synder är så stor osv... Hela den bibelboken, handlar om den yttre kyrkan (väckelser) idag.



Sen är det säkert möjligt att Gud själv ska upprätta Kyrkan i världen, men det blir ingen katolsk/luthersk osv... Utan det blir en kyrka som Messias själv skall styra över, icke nå politisk "demokratisk" styrd kyrka.

2011-01-11 @ 01:13:25
Postat av: Nils Andreasson

Svar i Stig Strömbergssons blogg



Dina grova ord Janne döljer kanske ett korn av sanning. Men du ger ingen upplysning om hur kyrkan skall fungera fram till dess att Messias kommer tillbaka. Om du vill att vi skall följa Ulf Ekmans ingivelser, varifrån de nu kommer, så är jag inte med dig. Ingen kan med ärligt sinne och sitt förnuft i behåll tolka Bibeln efter bokstaven. Även Jesus själv använde bildspråk och ordlekar. Han tillät sig att satirisera över sin samtids makthavare. Han hade humor och han iscensatte en komedi med ett djupt allvar när han red in i Jerusalem på en åsna, eller var det en åsnefåle? Vem vet den sanningen utom Gud själv?

Visst kan vi samtala om den yttre kyrkans brister men har vi inte bergspredikans befriande budskap i hjärtat så är risken stor att vi fastnar i negativism.



Troende trots allt

2011-01-19 @ 10:30:49
Postat av: Rolf Ericson

Det språk som Janne I. använder i sin argumentation är så typiskt för dem som med "hatkärlek" tror sig veta mer än andra.

2011-01-19 @ 12:36:19
URL: http://rolferic.blogspot.com
Postat av: Lelle

Jag tycker nog det grövsta är parodieringen av Israels "höger".



Min syn är att Israels ledare förkastade Messias när Han kom första gången. Men att de få judar som finns kvar efter Harmageddon kommer att välkomna Jesus som sin Messias. Det står att Israel "skall bli frälst på en dag och se upp till honom som de stungit. De skall sörja som man sörjer sin enfödde son."



För mig som karismatisk bibeltroende kristen är det viktigt att visa Jesu, profeternas och apostlarnas eget folk kärlek för att vinna dem. Kristna kyrkor och personer har tyvärr behandlat judar så illa under 2 000 år att de har svårt att ta till sig budskapet om Jesus som deras Messias och frälsare.

2011-01-20 @ 23:02:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0