inte land-ig

Tidningen Land brukar jag inte läsa annat än i väntrummet på Vårdcentralen och dit har jag inga regelbundna ärenden – tack-och-lov. Vad jag förstått är den en ganska vänlig liten blaska som betonar trädgårdsskötsel och andra stillsamma hobbies i stället för att vara en tydlig politisk röst i samhället*.

Den israeliska tidningen Haaretz liknar alls inte denna småborgerliga oförarglighet – annat än att ordet haaretz betyder land, egentligen land-et. Den är en oppositionstidning med politiskt snitt ungefär Dagens Nyheter – men mycket mindre. Den betydligt större Jerusalem Post är mer konsekvent på den nuvarande israeliska regeringens olika linjer – ibland vet man dock inte vilka de är eftersom utrikesministern stundom kör egna race. JP ligger således betydligt mer till höger, politiskt sett.

Det är jag Haaretz jag då och då brukar läsa delar på nätet. Anledningen till det valet är, förutom att jag finner den hemsidan mer lättnavigerad, att jag oftast tycker det är ganska ointressant att ta del av olika ”husbondliga röster”. Regeringars officiella dekret och statlig propaganda får man ju på andra håll. Opposition är mycket skojigare!

Om händelserna i Egypten fanns i dag en nyhetsartikel jag lät Googles översättningsfunktion bearbeta till ett ½fabrikat jag sedan putsat till. På tidningens nätsida följdes artikeln av hur många kommentarer som helst och alltsammans vittnar väl om det dilemma Israel nu befinner sig i. Frågan blir om landet (kanske tillsammans med väst) ska stödja demokratisk utveckling med den instabilitetsrisk det innebär eller om man ska (kanske med väst) satsa på att vidmakthålla sådana diktatorer man haft nytta av: Mubarak i Egypten, kungarna av Jordanien och Saudi-Arabien, kanske rentav Assad i Syrien.

ledarplats ges en annan vinkel – läsarens engelska gäller. Här kommer det översatta:


ISRAEL UPPMANAR VÄRLDEN ATT STÄVJA KRITIK MOT EGYPTENS MUBARAK


Jerusalem försöker övertyga sina allierade att det ligger i västvärldens intresse att upprätthålla den egyptiska regimens stabilitet.

Israel uppmanade under helgen USA och ett antal europeiska länder att tygla sin kritik mot president Hosni Mubarak för att bevara stabiliteten i regionen. Jerusalem försöker övertyga sina allierade att det ligger i västvärldens intresse att upprätthålla den egyptiska regimens stabilitet. Den diplomatiska åtgärden kom efter uttalanden i huvudstäder i väst om att Förenta staterna och Europeiska unionen skulle stödja Mubaraks avgång.
Israeliska talesmän håller en låg profil om händelserna i Egypten, och premiärminister Benjamin Netanyahu har beordrat regeringsmedlemmar att undvika offentliga kommenter i frågan**.

Höga israeliska företrädare sade dock att UD på lördagskvällen utfärdat ett direktiv till ett tiotal viktiga ambassader i USA, Kanada, Kina, Ryssland och flera europeiska länder. Ambassadörerna blev tillsagda att för sina värdländer betona vikten av Egyptens stabilitet. I ett särskilt telegram blev de tillsagda att förmedla detta så snart som möjligt.

EU: s utrikesministrar ska idag diskutera situationen i Egypten vid ett särskilt möte i Bryssel, varefter de förväntas att göra ett uttalande liknande det som utfärdades under de senaste dagarna av USA: s president Barack Obama och utrikesminister Hillary Clinton. Obama uppmanade Mubarak att ta "konkreta steg" mot demokratiska reformer och att avstå från våld mot fredliga demonstranter, något som gav återklang i ett uttalande på lördag kväll från ledarna i Storbritannien, Frankrike och Tyskland.

"Amerikanerna och européerna håller på att dras med i den allmänna opinionen och förstår inte sina verkliga intressen”, har en hög israelisk tjänsteman sagt. "Även om de är kritiska mot Mubarak måste de låta sina vänner känna att de inte är ensamma. Jordanien och Saudiarabien ser reaktionerna i väst, hur alla överger Mubarak, och detta kommer att få mycket allvarliga konsekvenser”.

Netanyahu meddelade vid söndags ordinarie regeringsmöte att säkerhetskabinettet kommer att samlas på måndag för att diskutera situationen i Egypten.
"Freden mellan Israel och Egypten har varat i mer än tre decennier och vårt mål är att se till att dessa förbindelser ska att fortsätta att existera," sade Netanyahu till sina ministrar. "Vi följer noga händelserna i Egypten och i regionen och gör ansträngningar för att bevara säkerhet och stabilitet."

UD har uppmanat israeler som för närvarande finns i Egypten att överväga att återvända hem och för dem som planerar att besöka landet att tänka om. Israeler som har beslutat att stanna i Egypten uppmanas lyda myndigheternas direktiv.


Beskrivningen på huvudägarens hemsida inleds med dessa gulliga ord: Land är veckotidningen som gör dig glad! Vi fokuserar på det positiva, vi skriver om hus och trädgård, hälsa och medicin, djur och natur, jakt och fiske, mat, resor, kultur, teknik, motor – och förstås om kända och okända människor och deras spännande livsöden.
**  Betyder nog i klartext: Håll käft, Liebermann!!


Kommentarer
Postat av: Tobbe

Innebär din ovilja mot husbondliga röster att du bytt ut lokala världsbladet och/eller NSD mot Kuriren under tider av socialdemokratiskt styre i landet (eller kommunen!)?



Vad världspolitiken beträffar så kan det inte hjälpas att man känner viss oro för att situationen i något arabland ska ta den iranska vägen. Man kan ju påminna sig att Olof Palme hann uttrycka sitt stöd för den "iranska revolutionen" och Ayatolah Komeiny - innan gänget visade sitt rätta ansikte och ledde det iranska folket ur askan i elden (eller åtminstone ur askan in i annan lika het aska).

2011-02-01 @ 23:22:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0