kanhända eventuell tro

På onsdagar brukar jag, av anledning som avslöjas nederst på sidan och bilden ledtrådar till, skriva inlägg där jag leker med ordet händelse eller ordet eventuellt – eller bägge. Detta inlägg handlar om händelsen över alla händelser – Jesu uppståndelse – och jag lockades till den genom Per Parbrings blogg. I inlägget Inspirerande Påsk fanns länkar till några webbartiklar att eventuellt ta del av. En av dem gjorde att det blev dags för veckans språkövningshändelse*. Jag kopierade texten – på engelska här – in i den översättningstjänst Google erbjuder och – simsalahoppsan! – ut kom en småklumpig svensk version som jag sökt höja till något som eventuellt skulle kunna beskrivas som bättre svenska.


Hur Påsken dödade min tro på ateismen

Tidigare i veckan presenterade humoristen Ricky Gervais sina argument för ateism och varför han trodde att han var en bättre kristen än många kristna**. I denna uppföljning ger författaren Lee Strobel sitt försvar av påsken.
Som ateist blev det den värsta nyhet jag kunde få när min agnostiska fru hade beslutat sig för att bli kristen. Två ord for genom mitt sinne. Det första var en svordom, det andra var "skilsmässa".
Jag trodde att hon skulle förvandlas till en självgod helighetsångvält men under de följande månaderna, blev jag fascinerad av de positiva förändringarna i hennes karaktär och värderingar. Slutligen bestämde jag mig för att ta min journalistiska och juridiska utbildning (jag var redaktör i lagfrågor för tidningen Chicago Tribune) och systematiskt undersöka om det fanns någon trovärdighet i kristendomen.
Kanske, tänkte jag, skulle jag kunna befria henne från denna kult.

Jag förstod snabbt att den Jesus påstådda uppståndelse var nyckeln. Vem som helst kan påstå sig vara gudomlig, men om Jesus påstående backades upp av att han återvände från de döda, vore det ett väldigt bra bevis att han talade sanning.
I nästan två år, utforskade jag i detalj historiska uppgifter om huruvida påsken var myt eller verklighet. Jag accepterade inte bara Nya Testamentet rakt av utan var fast besluten att enbart beakta uppgifter som var väl stödda historiskt. Vad efter min undersökning framskred började min ateism böjas.
Blev Jesus verkligen avrättad? Enligt min mening är bevisen så starka att även den ateistiska historikern Gerd Lüdemann sade hans död genom korsfästelse var "odiskutabel."
Var Jesu grav tom? forskaren William Lane Craig påpekar att gravens läge var känt både för kristna och icke-kristna. Om den inte varit tom skulle det ha varit omöjligt för en rörelse grundad på uppståndelsen att formligen explodera i tillblivelse i samma stad där Jesus hade blivit offentligt avrättad bara några veckor tidigare.
Dessutom erkände även Jesu motståndare indirekt graven som tom genom att säga att hans kropp hade stulits. Men ingen hade motiv för att ta kroppen, särskilt inte lärjungarna. De skulle inte ha varit beredd att dö en brutal martyrdöd om de visste att allt var en lögn.
Har någon se Jesus levande igen? Jag har identifierat minst åtta antika källor, både i och utanför Nya testamentet, som enligt min uppfattning bekräftar apostlarnas övertygelse att de mött den uppståndne Kristus. Upprepade gånger förblev dessa källor starka när jag försökte misskreditera dem.
Kan dessa möten ha varit hallucinationer? Inte en chans, säger mig experterna. Hallucinationer förekommer i enskilda hjärnor, som drömmar, men ändå, enligt Bibeln, visade sig Jesus för grupper av människor vid tre olika tillfällen – bland annat 500 på en gång!
Var det någon annan typ av vision, kanske föranlett av apostlarnas sorg över sin ledares avrättning? Detta skulle inte förklara den dramatiska omvandlingen av Saul, en motståndare till de kristna, eller Jakob, den en gång skeptiske halvbrodern till Jesus.
Ingen av dessa var i läge för att se syner, men var och en av dem såg den uppståndne Jesus och dog senare proklamerande att han hade visat sig för dem. Dessutom skulle, om det varit syner, kroppen fortfarande ha legat i graven.
Var uppståndelsen bara en omarbetning av antik mytologi, besläktad med fantasifulla berättelser om Osiris eller Mithra? Om du vill höra en historiker skratta högt så ta upp den typen av popkulturnonsens.

En efter en förångades mina invändningar. Jag läste böcker skrivna av skeptiker men deras motargument smulades under tyngden av historiska data. Inte undra på att ateister så ofta kommer till korta i akademiska debatter om uppståndelsen.
Till slut, efter att jag noggrant undersökt saken, kom jag till en oväntad slutsats: det behövs faktiskt mer tro för att behålla min ateism än att bli en Jesu efterföljare.
Därför firar jag nu min 30:e påsk som kristen. Inte på grund av önsketänkande, rädsla för döden eller behovet av en psykologisk krycka utan på grund av fakta.

Så långt om händelsernas händelse.
Nu är det 79 minuter kvar till kvällens avsnitt av The Event.


*  En annan utomländsk artikel att eventuellt översätta och publicera är denna.
**  Den artikeln på engelska kan läsas här.


Kommentarer
Postat av: TLi

Läs Strobels bok, Fallet Jesus!

2011-04-28 @ 14:21:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0