ta gaza på allvar


Hörde på radio att man i morgon bitti i P1 skall prata om de fartyg med bistånd ombord som nu som nu stävar med bistånd till Gaza och som israeliska marinen verkar planera att stoppa - med våld om så krävs. väljer därför att här lägga ut en text jag funnit på nätet. Den är översatt från engelskan genom ett samarbete mellan Google och jag själv. Skulle någon tycka texten - som är kritisk mot Israels politik - är antisemitisk vill jag bara berätta att den är dagens ledare i tidningen Haaretz. Bilden å sin sida är inte ur tidningen utan finns här för att skapa eftertanke om huruvida våld skall få löna sig - eller vad.



TA GAZA PÅ ALLVAR

Blockaden av Gaza har inte orsakat något annat än ångest. Att begränsa importen av frukt, grönsaker och cement stöder inte Gilad Shalit, och Hamasregimen förblir intakt.

Det är snart fem år sedan Israel släppte taget om Gazaremsan, men Gaza vägrar att släppa Israel. Gränsincidenterna fortsätter, Gilad Shalit är fortfarande i fångenskap och 1,5 miljon palestinier lever bakom gränsstängslet i blockad.
Varken Hamas eller Israel är intresserad av att trappa upp den militära konflikten som förblir begränsad till sporadisk raketbeskjutning mött av flygattacker. De andra två frågorna, Shalit och blockaden, hanteras på nivåerna propaganda och PR.
Förhandlingar om en fångutväxling av Shalit står ännu stilla. Istället för att nystarta dem med avsikten att nå en kompromiss som skulle föra hem den bortförda soldaten söker Netanyahu-regeringen endast polera sin image och hålla det offentliga trycket att få honom hem i schack.
På söndagen beslutade Israels regering att stödja ett lagförslag för att skärpa förhållandet för Hamasfångar i Israeliska fängelser. I förslaget tas upp den ilska många israeler känner över att Shalit hålls i isolering utan besök, samtidigt som Hamasinterner kan titta på tv och bedriva universitetsstudier.
Men lagförslaget är mer än att smita undan från den viktigaste frågan. Det är mycket tveksamt att Hamas – som, trots avspärrningarna, luftangreppen och Israels offensiv i Gaza förra året inte har gjort några medgivanden angående Shalit – kommer att ge upp nu bara för att deras fängslade ska kunna titta på komedier och Al Jazeera. En Haaretz-undersökning fann att de flesta av bestämmelserna i lagen ändå saknar betydelse: Fångar från Gaza har hindrats från att ta emot besök av familjer under de senaste tre åren, och den nya lagen skulle inte ändra deras villkor ett dugg.
Regeringen hanterar blockaden på samma sätt när det använder den som ett påtryckningsmedel på Hamasregimen och presenterar den för den israeliska allmänheten som en rimlig reaktion på Shalits fångenskap. Verkligheten är att avspärrningen lett till humanitär nöd för en stor del av befolkningen och måste upphöra. Att begränsa import av frukt, grönsaker och cement till Gaza ger inte hjälp till Shalit, och Hamasregimen är fortfarande stark.
Ändå fortsätter Jerusalem att se belägringen som ett PR-problem, och gör sig är för närvarande beredd att genskjuta den hjälpeskader med pro-palestinska aktivister som nu är på väg att protestera mot blockaden. Istället för att tillåta Gaza-borna att bygga upp samhället arrangerar Israel en tv-sänd konfrontation mellan marinen och obeväpnade civila.
Shalit förtjänar seriösa förhandlingar som leder till hans frigivning. Invånarna i Gaza förtjänar att få sina plågor lindrade. Gaza kommer inte att försvinna trots avståndstagande och stängning och det förtjänar en mer seriös behandling från Israels regering.

Kommentarer
Postat av: A-K Roth

Hej, Stig!



Jag hittade hit via Egon där jag en gång kommenterade en kommentar från dig; nämnde att jag hade fastrar verksamma i Arjeplog och Långträsk på skolhem och barnhem - en av dem diakonissa (numera diakon förstås) för länge sedan, så drog band till dina trakter (långa och stora band i detta storområde förstås). Namnet Älvsbyn kom ofta upp i deras berättelser. Jag är glad att du förespråkar Gilad Shalit i din artikel och att du skriver om detta ämne på ett sansat sätt. Du verkar vilja se båda sidor av konflikten och verkar inte extremistiskt lagd, något man inte kan säga om alla svenska präster, ingen nämnd men ingen glömd.



En invändning: kartuppställningen. Jag har sett den till leda under flera år och den har kommenterats och kritiserats från olika håll och synpunkter när den dyker upp, ofta i grovt israelfientliga bloggar. En sajt där den förs fram heter "jewwatch", andra som saluför den spyr hat och anklagelser om massmord, genocide etc.



Kartor är som statistik. Det kan förvilla, förvränga och som denna, användas för att insinuera gradvist judiskt övertagande av "palestinsk mark". Så enkelt är det inte och jag blir bestört när jag ser den användas på en anständig blogg. Jag behöver bara se "palestinien loss of land" och året 1946 så vet jag att det inte är ärlig information. Araber som judar var alla "palestinian" på den tiden, stordelen av Palestine hade redan styckats av till Jordanien 20-talet år innan, judarna var i majoritet i de områden som skulle tilldelas Israel, stora gröna områden var brittiska eller obebodd öken etc. Så mycket fattar tom jag på en gång.



Men läs vad denna vanliga kille (iofs kallar han sig helt öppet politisk men kritiserar t.ex. bosättningarna så jag tror du skulle acceptera källan) har att säga om var och en av kartorna så att du kan studera saken vidare. Jag har alltså ansträngt mig för att hitta en oberoende sajt:



http://weblogs.asp.net/rosherove/archive/2009/01/05/political-the-truth-about-the-palestinian-loss-of-land-1946-to-2000.aspx



Min invändning är avsedd att varna för extremism och är jag avser att vara hjälpsam. Det skulle vara intressant att höra vad du har att säga när du har läst kritiken om de fyra kartorna och hur han beskriver dåtidens händelser. Lycka till. Tills dess, må fler svenska aktivister förespråka att Hamas släpper Shalit, helst omgående.



Mvh,

A-K Roth

2010-05-26 @ 14:22:43
Postat av: bloggaren själv

Min kommentar till A-K Roths kommentar blev så lång att jag kommer att publicera den som ett separat nytt inlägg som kommer snart.

2010-05-26 @ 19:08:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0