22 juni 2010

Skrivandet av detta aktstycke påbörjades 08.42 tisdagen den 22 juni 2010. Platsen för författarens författande är stadsdelen Porsön i Luleå där Tyra bor tillsammans med sin mamma och pappa. För eventuellt nytillkomna tittare* meddelas att Tyra den första mars i år innebar att jag blev farfar.

Barnets bägge föräldrar jobbar denna förmiddag. Igår var det på samma vis men då barnets morfar också krävde en ensamdag med sitt första barnbarn blev det ingen resa då. 07.13 i morse riktades dock XYL252 mot Luleå för barntillsyn denna förmiddag. Just nu sover hon efter att ha haft ett par rejäla träningspass i sitt så kallade baby-gym. Work-out är en term som numera ofta brukar ersätta träningspass fast det är egentligen samma sak. Tyra värkutar – alltså tränar i sitt gym – i ett hörn av vardagsrummet vilket alltså måste vara hennes work-shop om man nu skall fortsätta prata trendig utrikiska. Liggandes på rygg fajtandes med plastpryttlarna låg – inte stod – hon i dialog med dem på bäjbisars vis – fullt surr inför och riktad till stum församling.**

Nu sover som sagt sötnosen och jag kan alltså skriva något jag dock inte publicerar förrän framåt eftermiddagen/kvällningen.
/Fast nu – strax efter ½1 – ser jag att det finns trådlöst min dator funkar mot. Alltså sker publiceringen tidigare/

Igår var det sommarsolståndet – ett magiskt dygn. Exakt 11.48 11.28 svensk tid stod solen rakt upp över områden så långt norrut som möjligt. Den linje som detta zenitläge skapar kallas Kräftans vändkrets då solen nu på himlavalvet har stjärnbilden Cancer som bakgrund – fast det inte syns på dagen.
Att 22 juni i horoskråckoskop tillhör Kräftan är av detta ett konsekvent genomfört faktum. Vidskepliga prognoser för 21 juni finns beroende på hur året indelats ibland under Kräftan, men oftast hittar de som är födda på årets ljusrikaste dag sitt öde under rubriken Tvillingarna. I enlighet med detta borde således Kräftans vändkrets ges ett nytt namn: Tvillingarnas dito. Och alla kartböcker skulle behöva göras om. Och en bok av Henry Miller måste ges ett nytt namn. Bland annat.
Bland alla olika knäppa så kallade grupper på Facebook skulle en grupp Ändra namnet på Kräftans vändkrets till Tvillingarnas! inte sticka ut nämnvärt. Vem vet – den kanske redan finns. Jag ids i alla fall inte lägga upp den. Och lika bra är att säga det – innan något av mina barn skriver en sakrastisk kommentar: Jag vet inte hur man gör.

Facebook – notera denna snygga övergång – erhöll jag i går en strid ström glada hälsningar. De var olika varianter på Grattis på födelsedagen! Hoppas du får en fin dag! Grattis gubbe! (från en elev) samt Gott nytt år! – en grattisfras jag själv använt och nu får tillbaka. Summa 41 facebooksvänner gav detta tillrop och för detta tackar jag ödmjukast. Det gjorde min 57årsdag till en av de mest välgrattade födelsedagarna hittills. Naturligtvis ringde de bortaboende barnen samt madammen på resa. Tidigast ut bland gratulanterna var dock min 81 år unga moster som inte missar en födelsedag bland syskonbarn och syskonbarnbarn. Och sedan kom något SMS och ett telefonsamtal.

Görandes några ärenden på samhället ringde telefonen och det visade sig att jag hade besök hemmavid. Barndomskamraten Torbjörn Lindahl med MC hade anlänt och jag tänkte: Kör stollen till Älvsbyn på vinst och förlust för att gratta mig på en 57årsdag? Jag hade ju kunnat vara borta – barnvakt hos Tyra till exempel. Och 57 – vad är det? Enda skojiga är att det är jämnt delbart med 3 och då blir det 19 som är den mest meningslösa av alla födelsedagar om man får tro den yngre generationen***. Tredubbelt meningslöst således.
Nu visade det sig att han inte alls kört i enkom utan mer var på en liten omväg i en förbiresa. Kul i alla fall. Kaffe, ett par mackor och en snackstund, alltså.
Och han är tvilling – för att knyta ihop det hela med vad som skrevs tidigare i inlägget. Inte född i tvillingarnas tecken utan resultatet av en dublettgraviditet. Men ändå tvilling.

Därmed avslutas skrivandet – som avbrutits av några telefonsamtal och lite SMStrafik – och klockan är 10.22 – lägligt då det låter som om Tyra skall till att vakna och barnvaktandet då kommer in i en betydligt aktivare fas.

Och bloggläsbart blir detta senare idag – eller i kväll.
/Eller som synes strax före 13/


tittare måste ju vara den rimliga beteckningen på en bloggläsare. Så sägs det ju i TV som också likt en blogg meddelar sig via skärm, inte papper.
**  Undrar nu någon över orsaken till den sista onödiga ordutvikningen kan viss klarhet nås om man läser inlägget Inte lätt att vara bloggare med kommentarer på bloggen tobbe lindahl. Ett fall av lindig småpikande kamratlighet – typ.
***  Deras resonemang är ungefär följande: Vid 18 är man myndig och får göra det mesta av både bra och dumt slag. Först vid 20 kommer dock in på alla ställen samt kan köpa speciell läsk i speciell butik. 19 är bara limbo, ett öde svävande i ingenting. Till och med värre än 17.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0