øyne i gaza

Detta inlägg är inte ett direkt reseinlägg. Visst hör det ihop med resan men jag sätter det under kategorin Predikaren 12:12 då det handlar om en bok jag kom att läsa medan vi var i Norge.

Boken – Øyne i Gaza – såg jag i och för sig för ett par veckor sedan i sin svenska version på Akademibokhandeln i Umeå. Avvaktade dock med inköpet eftersom jag ville kolla upp vad den skulle kosta på nätet vilket jag också gjort men köp ännu inte gjort. Men blir!

Ø
yne i Gaza stod dock i bokhyllan i det kök och allrum dotterns arbetsgivare upplåter åt ett par av sina anställda. Jag grep mig verket an att läsa den på norska. Det var ett bra beslut då författarna är de två norska läkare som under Gaza-kriget nyåret 2008-2009 tjänstgjorde som förstärkning på ett av de sjukhus i Gaza som på grund av alla skadade kom att förvandlas från en vanlig hälso- och sjukvårdsinrättning till ett veritabelt fältsjukhus.

Förutom att vara läkare kom också informatörens uppdrag att hamna på dessa läkare. Israeliska armén tillät nämligen inga journalister komma in i Gaza under Operation Gjutet bly utan samlade mediafolket strax utanför Gaza för att regelbundet valla dem till de explosionshål som Hamas- raketer verkningslöst gjort på fält och kullar i det området. Döda civila, stympade barn, kvinnor skjutna bakifrån på nära håll, bomber mot skolor och beskjutning av ambulanskonvojer man lovat släppa igenom ville ”världens mest moraliska armé” naturligtvis inte att media skulle bevaka och därför fick ingen gå in – fast man ville. Mobiltelefoner, satellitlänkar och annat gjorde dock att västerländska nyhetsbyråer med hjälp av frilansande palestinska inhemska kamerateam kunde sända direktintervjuer med de två norrmännen om situationen, hur de civila drabbades, bristen på utrustning, terrorbomningar osv.

I boken berättar Mads Gilbert och Erik Fosse vad de såg och vad de erfor. Dessutom finns inledande förklarande kapitel och efterhandsreflexioner och alltsammans blir en stark hårresande läsning som på något sätt vann av att läsas på norska, författarnas eget språk. Gissningsvis är den svenska utgåvan också lika bra och jag uppmanar verkligen denna bloggs läsare att läsa boken. Framför allt utmanar jag alla dem som i vått och torrt alltid ursäktar Israels agerande att ta del av den och reflektera över vad den starkares våldsutövning gör med människorna, hur den driver dem in i traumatisk apati samt i armarna på Hamas som är de enda försvarare och förespråkare de upplever att de har när världen vänt dem ryggen för att de röstade fel i ett demokratiskt val.

Söndagskvällen i Henningsvær var boken genomläst.


Kommentarer
Postat av: Egon Berglund

Jag undgick visst din bloggpost "øyne i gaza"

Själv läste jag boken långfredagen boken "Ögonen i Gaza" jag brukar inte gråta så ofta men jag gjorde det när jag läste vissa delar av boken.

http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2010/04/ogonen-i-gaza-2.html

2010-08-05 @ 16:49:25
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0