val å kval 3

I mitt förra och förförra inlägg, ädle Bloggläsius, behandlade jag egna funderingar kring huruvida jag själv som väljare skulle komma att delta i det stundande kyrkovalet eller inte. Efter en stunds filosoferande landade jag där jag brukar landa och kommer därför att lägga valsedlar i kuvert den 20 september. Några skäl att innan den dagen brevrösta eller förhandsrösta har jag inte utan jag väntar tills det gäller. Dessutom har jag fört en del resonemang kring valet rent lokalt.

I en fotnot i förra valrelaterade inlägget nämnde jag att i det mer sekundära stiftsfullmäktigevalet kandiderar förutom de lokalt nämnda tre grupperna också Frimodig kyrka, Folkpartister i Svenska kyrkan, Miljöpartister i Svenska kyrkan, Moderata Samlingspartiet, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Sverigedemokraterna, Vänstern i Svenska Kyrkan och Samernas väl i Luleå stift. I valet till kyrkomötet på det avlägsna nationella planet har jag att välja på samma nomineringsgrupper som vad gäller stiftet minus Samernas väl.

Då denna fotnotstext här lyfts in är det en indikation på detta inläggs huvudärende med rubriken:

vilka rösta på eller inte? – regionalt och nationellt

Till att börja med inställer sig nu den galna situationen att de som kandiderar på alla nivåer – till exempel (s) och (c) – marknadsför sig med sina nationella linjer som program. Det blir precis som i det sekulära samhället där partiernas riksprogram tar all uppmärksamhet från vad människorna vill göra lokalt. Till detta vanliga och världsliga partigängeri kommer att ett antal nomineringsgrupper satsar på den nationella och/eller regionala nivån utan att förankra sig lokalt. Ett exempel på en sådan grupp är Frimodig kyrka som är speciellt intressant alldenstund en person som sedan barnaåren varit både min gode vän och ligakumpan kandiderar på den listan för Kyrkomötet, kyrkans ”riksdag”. Faktum blir dock i och med detta att alla - både de som gillar politiseringen och nationalifieringen av kyrkan (till exempel (s)) och de som ogillar den (till exempel (fk)) – gemensamt kommer att driva den linje som samfält nedtonar det faktum att församlingen är kyrkans grundläggande nivå.

Nåväl. Vad de olika nomineringsgrupperna driver för speciella linjer på regional nivå – alltså vad gäller stiftet – är minsann inte lätt att utröna. Faktum är att de inte alls verkar ha någon från varandra särskiljande ”stiftspolitik”. I realiteten verkar det i stället handla om att be oss väljare att ge dem makten att genomföra något de inte talar om att de vill. Och detta blir bara så fel och så infernaliskt öststatigt. Eller om man hellre vill USAktigt. Rösta på mig för jag är den som skall vara där och göra nåt – kanske! blir faktiskt valrörelsens kärnläge. Men kanske kan, även om jag inte ges information varför jag skall rösta si eller så på regional nivå, personaspekten bli viktig – om kryssandet av personer kommer att spela någon roll på regional nivå, alltså.

På den från församlingarnas öden och äventyr mycket avlägsna nationella nivån – kyrkomötet – verkar hela valet hänga och syfta på. Detta trots att det planet egentligen är ganska oviktigt kyrkligt sett eftersom församlingen är den grundläggande nivån. Till detta går alla nomineringsgrupper på nationell nivå till val på något som detta val inte gäller – eventuella enkönade vigslar. Den frågan tas det beslut om senare i höst och då av dem som valdes 2005. Men paroller finns hos grupperna inför detta val, konstigt nog.

Till detta vill alla ha en öppen kyrka och jag undrar stillsamt vem f-n som stängt den. Mig veterligt brukar den fromma ”elit” som alla de etablerade partierna ser som sina stora farhågor och hotbilder vara mycket mer open-minded än vad deras representanter själva brukar vara. Så är det till exempel den kompakta majoriteten av (s) och (c) som stillatigande låtit Älvsby kyrkas öppettider krympa under sommaren och således i praktiken overkat så att den skulle vara stängd.

Mitt val och kval består därför verkligen när det gäller den nationella och regionala nivån. Rösta och därigenom bejaka systemet eller avstå – alltså bojkotta – det val som detta år inte betyder något med kandidater jag – kanske med något undantag – inte kan påverka.

Riktigt skit är det!!

alldeles nyss rapporterade Nordnytt att kyrkovalet av stiftet marknadsförs i Kalle Anka. Inte helt utan poänger men man kan ju undra om det gör ett seriöst eller larvigt intryck. Och vilka ungdomsfrågor har nomineringsgrupperna på sina program – lokalt, regionalt och nationellt??? Vad kvackar de om???

Kommentarer
Postat av: egon berglund

Eftersom jag medlem i en pingstförsamling och inte jag inte längre är medlem i Sv. kyrkan. Vill jag inte lägga mej i ert kyrkoval.

(Jag gick ur i samband med att sv. kyrkan skildes från staten och jag ansåg att man inte skall vara ansluten till 2 kyrkosamfund, även om jag uppskattar att ibland gå på gudstjänst där, för är en god klass på en predikan i sv. kyrkan.)



Men min fråga ( om jag nu får ställa den )är hur ser du på att många i de sk. frikyrkorna är dubbelanslutna till sv. kyrkan och oftast väldigt aktiva både som valdeltagare och kandidater i kyrkorådet? se länk:http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=177619

tex. Jonathan Ekman, vd för Livets ord, ställer upp i valet till stiftsfullmäkte i Uppsala stift.

http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=174688

2009-09-12 @ 11:06:59
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0