sistvigseln?

För något år sedan gick i tevevisionen en programserie om svenska språket med dialekter och egenarter. I avsnutten* om nordsvenska varianter nämndes att om man jämför språk finner man att det går åt fler ord att beskriva en sak på italienska eller annat söderlägetungomål jämfört med att säga samma sak på norska eller svenska. Det är till och med så i att man norra Sverige, norra Norge, norra Finland och norra Ryssland är fåordigare än i respektive språks sydligare domäner. Polcirkelnärhetens ordkarghet med sammandragningar av rubrikens typ - sistvigseln? i stället för kanske den sista vigseln - beskrevs med begreppet större språkekonomi.

Orsaken till detta iakttagna fenomen stod dock inte att finna. Eller sades i var fall inget om. Min teori är att det beror på att vi nordboende instinktivt nedbringeönskar värmeförluster genom pladderöppen mun med dendärtillhörande tungförfrysningsrisken - språkekonomiskt uttryckt.


Sistvigseln? är alltså den inläggsrubrik som föranledde denna vidlyftiga inledning.


Sistvigseln är kanske något jag skall ha idag då jag skall leda en Vigselgudstjänst. Ute. Vid en sommarstuga. I uppehållsväder**. Och mygg***. Med 100 personer på plats. Kul!!


Sistvigseln kan det bli om högvördiga Domkapitlet i Luleå schabblar om ungefär ett halvår. Då skall kapitlet förteckna de präster man vill att Kyrkostyrelsen hos Kammarkollegiet skall anhålla om vigselrätt för. För så blir proceduren om jag fattat det rätt: Domkapitlet meddelar Kyrkostyrelsen i Uppsala vilka prällar man har och Kyrkostyrelsen ansöker hos Kammarkollegiet som ger vigselrätten som ett personligt förordnande till den enskilde prällaten.


Sistvigseln kan det då bli idag eftersom jag som visserligen är en vanlig präst inte har en vanlig prästtjänst som anställd i någon av Svenska kyrkans församlingar. Jag prällar ju lite på sidan om, anställd vid en kyrklig folkhögskola. Det gör att risken/möjligheten åtminstone teoretiskt finns att jag tappas bort i hanteringen. Och då blir ju dagens insats kanske sistvigseln.


Sistvigseln har inget samband med bilden. Den föreställer folkhögskolekapellsklockstapeln med invidstående blommande surkarts"äppel"träd och togs för en vecka sedan.


*  Ord som tevevisionen och avsnutten kan vara tjyckfel. Eller språkliga innovationer.
**  Peppar, peppar!!
***  Garanterat!!

Kommentarer
Postat av: Kyrkvärd på språng

Schabblar man bör det gå att rätta till, om än med viss tidsfördröjning. Ansöka om vigselrätt? Den finns ju redan för tusen gubbar (och gummor)! All denna onödiga byråkrati som suger (bokstavligen samt tid, kraft och medlemmarnas pengar).

2009-06-20 @ 10:52:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0