si nu aterigen - del 2

Den bok vidstående bild är en bild av - klicka - fick jag mig tillsänd från högvördiga rikskyrkan. Tanken är att den boken skall vara gemensam litteratur i det fortbildningsprojekt som representanter från olika delar av det kyrkliga utbildningssystemet genomgår. Alldenstund boken blev mig tillsänd från Mälardalen öppnade jag den med mitt sinne fyllt av skepsis och funderingar vad verket måtte innehålla. Efter ett par kapitel fann jag mig besviken över att min förutfattade mening visade sig vara fel. Boken har visat sig riktigt bra och om den inte kommer med några helt oväntade stolligheter i slutet kommer jag nog att finna den bra alltigenom. Givetvis inte det bästa jag läst - men bra.


Som nästan ett mantra beskriver författaren aterigen och aterigen Gud som
...kärlekens och barmhärtighetens Gud både för oss och genom oss.
Jag tycker att den formuleringen kan vara en nyckel till tankar kring re-evangelisation.


Kärlekens Gud, att Gud är kärlek, brukar vi inte ha svårt att - nu fallande tonhöjt - tala om och att - nu stigande tonhöjd - tala om. Vad gäller att Gud är barmhärtig gäller samma sak. Stundom sker omtalandet i ganska vaga kategorier som om Guds kärlek var en måttfullt hygglighet och ett milt överseende men boken - både den bildinfällda samt givetvis själva huvudboken* - fokuserar Gudskärleken och Gudsbarmhärtigheten till dess främsta uttryck: Kristus som död och uppstånden.


Att starkare fokusera på befrielsen genom Jesus och då stå vid att det skedde på grund av att det verkligen behövdes utifrån människans självvalda bortavaro från Gud och i detta då verkligen låta det vara något som skett för mig/oss är re-evangelisationens första grundvillkor. Det anger både utgångspunkten för och innehållet i all kyrkans förkunnelse och undervisning.


Att leva våra liv som individer, församlingar och kyrkor agera så att Gud genom oss är en kärlekens och barmhärtighetens Gud är det diakonala program som samverkar med men inte utgör re-evangelisationen i vår tid.


Kärlekens och barmhärtighetens Gud både för oss och genom oss.
Det är grejer det.


För att helt byta spår är det nu dax för VM-final i ishockey.
Sverige torskade i kvarten med uddamålet mot Kanada och tappade dessutom brons-matchen mot Suomi. Finalen blir därför en uppgörelse mellan ryssar och kanadicker vilket nog innebär både kul hockey, spänning och lagom mycket gruff.


Vädret tarvar till sist en liten kommentar:

Det är skitkallt!! Snöblandat regn har kommit idag. Och allt mellan vrål- och snålblåst.

För dryga veckan sedan var det jättevarmt men nu har vi återgått från shorts till långkalsong.


*  alltså Bibeln!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Haleluja! Amen.

2008-05-19 @ 13:35:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0