terrorbalans för en säkrare värld

För ett par dagar sedan köpte jag som en test en ny godisprodukt jag inte tidigare smakat. Helt tydligt var det frågan om Kexchoklad men vit som såldes med reklamen smular inte. Och mängder med tankar for genom mitt huvud medans godiset lades i ett skåp* för att fara in i huvudet först igår kväll.

Kexchoklad (klicka på bilden) har ju alltid funnits!!!
Det är en klassiker!! Som stor kaka som ska smula!

Det kom småkexchokladisar i påse!! - vad var det för larv??
Och sedan Mörk kexchoklad!!?? Motbjudande att den existerar men fantastiskt god!
Och nu i dessa yttersta tider: Vit choklad!! Varför??
Och smulfri!! Så vanvettigt larvigt!

Och - om läsaren är bekant med inlägget kaviar med... av den fjortonde denna månad - kan han/hon se den försåtliga parallellen och ett mönster: Den härskande kapitalistklassen alias marknaden söker, genom att förvränga klassiska varumärken till mutipla underprodukter, tubba löntagarproletariatet till att spendera ännu mer av sina surt förvärvade slantar i ett försök att konsumera sig lyckliga**.

Dessutom sker propagandan sker det försåtliga säkerhetsargumentet: Du som är försäkrad och kör Volvo, Du som har bältet på, hjälm när Du cyklar och som läser varningstexten på snusdosan, Du som har Kalles kaviar med ägg för att undvika den klädfläcksriskabla ägg-och-kaviar-mackan - till Dig har vi ett budskap: Just Du (här blir rösten lismigt viskande) kan tack vare oss i detta ögonblick äta den smulfria kexchokladen - köp den. Mmmmm...

Mmmmm... var riktigt passande. I risörtcharbetet inför detta inlägg fann jag - och detta hade jag helt missat - att det inte bara är Cloetta som numera är på kexchokladbanan. Den smulfria är en Marabouprodukt!!! Stöld av varumärke! är vad det är. Dessutom betyder det att Ytterligare en konfektisk supermakt har skaffat sig kexchokladvapnet och en terrorbalans har uppkommit - med säkerhet som mål - typ.
Och den vita smulfria kexmarabouchokladen är så färsk att den inte ens finns på deras hemida. Bilden är den mörka varianten som också är smulfri - men inte för att den har en annan konsistens utan bara för att kakan är delad i sju småbitar.

Mundus vult decipi... - världen vill bedragas sade en gammal romare. ...ergo decipiatur - må den alltså bedragas fortsatte han. Snart kommer kexchokladen med smak av Kalles! 

Är detta ett stort problem - globalt sett alltså??
Givetvis inte!! Ändå har någon - du - läst ända hit.* Skåpet är naturligtvis ett överskåp så att snask och annat farligt skulle kunna förvaras på betryggande vertikalt avstånd från barnen. Att yngsta barnet nästa vecka fyller 16 och syskonen givetvis är äldre har dock inte inneburit omlokalisering av sötsaksförrådet - märkligt nog.

** I USAmerika firar denna strategi oanade triumfer. Goda vänner berättade nämnligen att, när de skulle fira jul i USA hos dotter och dotters blivande svärföräldrar och sökte förtvivlat få tag i grädde för att kunna koka svensk knäck, så fanns det hur många gräddar som helst. Jordgubbssmak, nötsmak, banansmak, spraygrädde med kola och så vidare. Det närmaste man kom vanlig grädde i detta enorma utbud av varianter var en grädde som var smaksatt endast med socker.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0