jag är tillbaka!

cykla på Gotland och åka buss
leder tillsammans till ansträngd stuss

Ovanstående högklassiga poem är en mycket stram sammanfattning av tiden sedan förra gången jag skrev i min blogg. Givetvis har jag efter hemkomsten igår kollat statistiken och funnit att ett träget dussin personer besökt bloggen under tiden jag varit borta. Om det är samma dussin dag efter dag eller nya tolvtal vet jag inte. Jag skulle nog föredra att det vara samma personer som likt trogna hundar vaktar vid sina datorer på det att husse kanske meddelar något men jag är ju inte säker.

Alltså:
Vi var på Gotland!
Vi är detsamma som 15 konfirmander - några ville inte resa utan blev hemma för annan undervisning. Till dessa skall addreras 5 hjälpledare ett eller ett par år äldre än konfirmanderna samt fem vuxna ledare. Att det reste hela fem vuxna på dessa tjugo ungdomar beror på några nya EU-regler som gör att man skall vila en viss mängd mellan sina arbetspass. Hur man sedan bär sig åt för att ha fritid andra hälften av en tandemcyklingsdistans eller vad som skiljer ens lediga kväll i ett konfirmandtältläger från kvällen innan när man var i tjänst har EU inte nrmare fastslagit. Doch måste det finnas ett schema för sådant vilket ledde till fem vuxna: två kyrkomusiker, en ungdomsledare och två präster.

Buss tog oss till Gotland!
Vi startade på kvällen samma dag som skolorna slutade vilket innebar ett uppbrott från studentmiddagen innan kaffet. Min knappt femtiofyra år unga ryggrad och det jämnåriga ryggslutet märker av sittande sovning - eller näst intill sovning - i fjorton timmar.
Lördag 11.00 lade skeppet ut från land och seglatsen mot Visby började. Vi nådde land, kvitterade ut tandemcyklar med kärra och pumpade iväg vår första distans till en campingplats 27 km från Visby.

Kyrkor som konfirmandbok!
Dagen därpå - söndag - cyklades totalt ungefär 4½ mil. Vi besökte kyrkor där konfirmanderna med hjälp av ett antal förtryckta frågor uppmanades att se och notera vad de såg.
De kyrkor som besöktes var först Stenkyrka. Den kyrkan studerades samtidigt som en kör från Eskilstuna övade inför gudstjänsten en dryg timme senare. Kören, som bland annat visade sig innehålla en utflyttad Älvsbybo, stördes inte alls av att tjugotalet ungdomar smög omkring och tisslande samtalade kring sina uppgifter.
Turen gick till en kyrkoruin - Ellinghems ödekyrka - och sedan via Hangvar - som visade sig vara låst på en söndag(!) - till Lärbro där lunch intogs. Efter lunch och kyrkstudier till Bunge vid Fårösund och sedan över till Fårö för natten.
På detta viset skulle hela resan i detalj kunna redovisas men jag avstår från att göra det mer än att nämna att dagen därpå bar det via tre kyrkor 70 km ända till Visby i vars omnejd dagen därpå ytterligare ett par kyrkor fick besök. Sista dagen tillbringades innanför murarna innan båten gick vid 17-tiden. Lagt tillhopa skall konfirmanderna ha material från 7-10 kyrkor beroende på anteckningsflit. Tanken är att deras noteringar och observerationer skall ligga till grund för kommande vecka då vi ska bedöma och reflektera kring det sedda.

Läckra ungar!
Det är kul att vara med konfirmander och deras hjälpledare! Konfirmanderna är givetvis ganska oförberedda på vad som händer och saknar inblick i det som kyrkorummen berättar. Hjälpledarna som kör andra eller tredje varvet har ju mer kött på benen och frågar och funderar till max. Dessutom har de också kött på benen vad gäller cykling, tältresning, matlagning osv och har fungerat alldeles fantastiskt som något äldre följeslagare.
Om jag drygt 50 år ung fungerat väl som ungdomsledare vet jag inte. Men jag vet att för mig var det kul!

Bildtext: Korsbensstående hjälpledare berättar för konfirmander och andra om Bro kyrkas exteriöra märkligheter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0