Jeremiad om försöka hit och föröda dit

Tidigare - under rubriken job på sin askhög - extended version (8 dec 05) - kved jag duktigt om de nyheter vi fått om förändring av prästutbildningen. Jobs-post är ett Bibelförankrad benämning på dåliga nyheter.

I det inlägget påtalade jag de effekter det kommer att få för kyrkan på lång sikt och på kort sikt för de folkhögskolor som har Svenska kyrkans grundkurs - typ Älvsby folkhögskola. Inlägget hade väl snarast karaktären av Jeremiad - en annan Bibelförankrad benämning för jämmer och klagovisa.

Vad har då hänt sedan Jobs-posten kom och Jeremiaden hölls?

  • Jobs-post-brev-bärarna från kyrkokansliet utlovade att vi på skolan snarast skulle informeras om vad ett kyrko-kansli-centralt möte i mitten av december skulle leda fram till. Om någon tror att vi fått någon information så glöm det.
  • Skolans rektor sände en e-post till Jobs-post-brev-bärarna från kyrkokansliet. Om någon tror att han fått svar så glöm det också.
  • Grundkursföreståndaren mailade också synpunkter och frågor till Jobs-post-brev-bärarna. Svar? Icke sa Nicke! 
  • Vi träffade folk från stiftskansliet i Luleå för att utvärdera höstens grundkurs och då hyste vi förhoppningen att de hade mer information. De var lika oinformerade som vi och därtill lika bekymrade.
  • Lilla jag har fått förfrågan om att komma till fackets stiftskrets styrelsemöte nu på tisdag för att där berätta om de förändringsplaner Jobs-post-brev-bärarna från kyrkokansliet låtit oss nosa på. Själva hade de när de frågade facket centralt erfarit att inte heller där visste man något om förändringsplanerna för utbildningen av deras största medlemsgrupp. Jag telefonerade till Jobs-post-brev-bärarna från kyrkokansliet och pratade in meddelanden på deras svarmaskiner om att jag behövde uppdaterad information men kyrkokansliets telefoner verkar inte fungera för utgående samtal. Jag skickade e-post som (givetvis) inte besvarades. Så småningom kom jag dock fram och fick veta att sammanträdet i december tagit mot arbetsgruppens förslag med tacksamhet så det verkar bli som Jobs-post-brev-bärarna från kyrkokansliet förutspådde. Fast i korridorerna pratas det förståss informellt om justeringar...
Med veckans Kyrkans Tidning följde en utbildningsbilaga. Som pdf-fil kan den hämtas på http://www.kyrkanstidning.com/ .  På sidan 12-13 kan man läsa en hel del fast egentligen ingenting om vilka tankar som håller på att sjösättas. Vad jag fattar startar man nu ett försök som utan att vara beslutat påbörjades redan i höstas. Försöksgruppens storlek, tid för försöket osv finns inte formulerat. En rak fråga till en av Jobs-post-brev-bärarna om sådana uppgifter gav svaret att inga sådana uppgifter fanns. Det betyder att det inte kommer att finnas några kontrollgrupper eller parametrar att utvärdera försöket efter. Det är alltså inte ett försök utan snarare en maskerad förändring utan ordentligt taget beslut. Det är det perfekta sättet för högt uppsatta byråkratiska tjänstemän att utan hänsyn till en organisations basnivå manipulera igenom sina egna idéer. För fullständighetens skull skall här sägas att högt uppsatta byråkratiska tjänstemän inte är samma personer som de lydiga Jobs-post-brev-bärarna utan just högt uppsatta byråkratiska tjänstemän. På sidan 16 i bilagan finns en liten bild av en av dem jag menar. I stiliserad bild prydde han inledningen på detta inlägg. 

På samma sida finns i fem punkter en summering av de i tystnad förberedda besluten. Semantiskt står det mycket lite i de fem punkterna. Konsekvensanalyser lyser med sin frånvaro.

Jag hoppas att den eventuelle läsaren av detta långa inlägg lyfter blicken och uppmärksammar ett mönster som mer och mer genomsyrar förändringsprocesser i Svenska kyrkan:
Kanslimaktsmänniskorna - högt uppsatta byråkratiska tjänstemän - arbetar under parollen:
Hemligt!! Topphemligt!! Ingen insyn i laboratoriet!!

Till de översåtar som trixar fram reformer på detta smygande sätt utan kontakt med eller impulser från dem deras beslut får konsekvenser för ropar jag bara:
STOPPA ALLA PLÅGSAMMA UTBILDNINGSFÖRSÖK!!!


Kommentarer
Postat av: Johanna

en utmaning till dig stig! =)

2006-02-17 @ 16:29:52
URL: http://johanukka.blogg.se
Postat av: Lena i Boden

Hej, vill du att fler ska hitta till din blogg? Anmäl den då till Norrbottensportalen.se
//Lena

2006-02-17 @ 22:02:40
URL: http://www.norrbottensportalen.se
Postat av: Bodil

Hej, och tack för senast.
Hoppas att du har det bra och att välsignelsen har gjort dig gott.
Trevlig helg,
Bodil

2006-03-16 @ 17:52:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0