första advent

Idag är det första Advent och största delen av familjen var i kyrkan. Allt fanns där - psalmerna, kören, texterna, ljusen. Lite extra fanns där också - en ikon bars fram och togs i bruk i gudstjänstrummet. Vad en ikon är och avsikten bakom presenterade på ett bra sätt: En bild som är en kontakt med en bakomliggande verklighet typ en ikon på en dataskärm.

I kollegans predikan återkom orden Den Guds klarsyn faller på ser det stora i det lilla.
Det är en bra sanning som får mig att fundera vidare utifrån kollegans predikan: I det lilla - Jesus - syns det stora - Gud. I en bild - ikonen - länkas man mot det stora - en Gudomlig verklighet. Kanske gäller också sanningen det som inte är positivt, att lite mygel kan öppna till stort svek, att liten tuva välter stort lass - typ.

Farbror Sven sjöng solo i körsången "Gör portarna höga..." Farbror Sven är över 85 år och ger verkligen järnet både vad gäller rösten men också i att förkunna, vittna, vad sångtexten innehåller. Han och jag har en rå dialog. När han för tre år sedan sjöng samma sång i samma kyrka samma första Advent sa jag nämnligen till honom efteråt: "Nu Sven har du gjort ditt. Du har pekat på vad som behöver pekas på. Nu kan du dö i frid!" Att han tog det på helt rätt sätt visade sig när han efter julottan som jag fick leda samma år med ett leende sade "Du kan dö du med!"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0