job på sin askhög - extended version

Ibland upplever man nyheter som dåliga. Bud med dåliga nyheter sägs leverera Jobs-post, alltså meddelanden om elände, av den typ Job i Gamla Testamentet fick. Bilden till vänster visar Job sittandes på sin askhög. Full så illa är det väl inte. Men...


På folkhögskolan har vi fått nu Jobs-post. Den levererades av två utsända från kyrkokansliet i Uppsala. Deras uppgift vara att samtala med elever och lärare på Grundkursen om hur verksamheten går. Dett brukar ske varje år. En bit i i samtalet levererades försändelsen:
Ett utrednings- och planeringsarbete som Riks-kyrkan bedrivt har lett fram till förslag som om de genomförs, vilket är sannolikt, innebär slutet för Svenska kyrkans grundkurs på tretton folkhögskolor i landet, däribland er. Exakt så var det givetvis inte formulerat men i sak var det innehållet i Jobs-posten onsdagen den 7:e december 2005.

Vad handlar detta om? Först en bakgrund.

För sådär snart 15 år sedan startade Svenska kyrkans grundkurs på ett antal kyrkliga skolor över landet. Bakgrunden till detta var bland annat att man hade upplevt en förskjutning i vad för slags människor som sökte sig till utbildningar för tjänst i kyrkan. Tidigae var den vanligaste bilden att den som funderade på att bli präster, diakoner, pedagoger och musiker i kyrkan redan funnits i kyrkan innan yrkesfunderingarna dök upp. Personerna fanns, om de var unga människor, oftast i ett par vitala ungdomsorganisationer som i sina församlingar utgjorde den kallelse-miljö som skapade längtan efter att arbeta i kyrkan. Det var till exempel Riksförbundet Kyrkans Ungdom (RKU) och Kyrkliga Gymnasistförbundet (KGF). Dessa två organisationer var min väg. Kör och musikverksamheten var också betydelsefulla men blev på grund av min mindre akustiska lämplighet inte vägen för mig.

De medelålders som funderade på ett andra eller tredje yrkesval var som regel också fast förankrade i gudstjänst- och församlingsliv och kunde sägas kunna gudstjänsten från kyrkbänken innan det var frågan om att leda den från altaret.

Denna bild kom att förändras under främst 1980-talet så att fler och fler som funderade på yrke i kyrka så att säga "kom att komma uifrån". Det var inget fel i det men en del av bakgrunden kom att saknas.

Denna situation var en orsak till att en 16 veckors Grundkurs startade som obligatorisk för dem som ville bli pedagoger, diakoner, musiker eller präster. Avsikten var att under en termin försöka ge "kyrk-kännedom" inifrån, skapa en miljö att reflektera över sin egen tro, sin kallelse och olika yrken i kyrkan. Kursen skulle ge folk möjlighet att pröva kyrkan innan kyrkan skulle börja pröva dem.
En annan orsak var att man såg behovet av att präster, musiker, diakoner och pedagoger som senare skulle verka i arbetslag åtminstone skulle göra en del av sin utbildning tillsammans. Samverkan var ett av nyckelorden. Kallelse, Personlighetsutveckling och Tro var andra nyckelord för den 16 veckors obligatoriska gemensamma grundkurs som då skapades på så småningom 13 folkhögskolor.

Musikerna kom aldrig riktigt med i svängen och de som blev präster genom att utbilda sig på Johannelunds teologiska institut var också grundkursbefriade. Men alla andra skulle gå för att få pröva utan att prövar, möta utan att mätas. Att detta ansågs viktigt visade sig också av att kyrkan från början gav stipendier till dem som gick kursen så att de skulle slippa låna eller tära på det egna kapitalet. Efter några år försvann dock stipendierna av ekonomiska skäl. Vad orsaken var vet jag inte men i tiden sammanföll det med att kyrkan förlorat massor med slantar på aktiehandel.

Dispanser beviljades då och då av stiften men o stort skulle alltså blivande präster, diakoner och pedagoger gå kursen. Även den som var osäker fick gå den för att utforska om kyrkan är något att fundera vidare kring.

Gårdagens Jobs-post var meddelandet om ett förslag (som troligast går igenom) att de som skall bli präster befrias från grundkursen som obligatorium. Det grundkursen ger innan studierna börjar på allvar tänker man sig skall vävas in företrädesvis under andra studieåret och då genom universitetens och pastoralinstitutens försorg.

  • Det innbär givetvis att grundkursen är borta om tre år eftersom underlaget i praktiken reduceras till dem som planerar att utbilda sig till diakoner - och några till.
  • Det innebär att när man prövar om kyrkan är den rätta yrkesvägen sker det så sent och så utspätt att det blir först termin 3 eller 4 man börjar ana om man håller på att hamna i galen tunna, inte under vecka 10-12 en termin innan studierna börjar på allvar. Vad det leder till vet jag inte men jag gissar till exempel att känslan av bortkastade studielån kan bli starkare hos en del.
  • Det innebär ett exempel på en återförstärkning av prästkyrkan. De blivande prästerna och deras studiesituation löses på ett sätt som gör att alla andra situationer måste förändras genom en serie följdbeslut. Prästerna ges alltså på nytt den upphöjda position och det tolkningsföreträde de hade för 20 år sedan och som bland annat innebar att villkoren för alla andra yrkeskategorier i kyrkan sågs som andrahandsfunktioner - något som vad jag fattat man velat komma bort från.
  • Det innebär att kyrkan befriar sig från en pedagogisk och teologisk decentraliserad kompetens att del-utbilda för kyrklig tjänst på 13 folkhögskolor.
  • Det innebär att man gör sig av med ännu mer. Skolor som har grundkurs har den kompetens som också används för annan kursverksamhet i kyrkan, fortbildningar osv. Den kompetensen kommer skolorna att förlora och givetvis förlorar kyrkan då en möjlighet att fortbilda sin personal på ett relativt billigt men ändå bra sätt spritt till ungefär en skola per stift.
  • Det innebär att folkbildningstanken inom kyrkan försvagas, något som enligt min mening är till men för kyrkan som folkrörelse. Den dominerande akademiska tankevärlden blir allenarådande.
Och såhär skulle jag kunna räkna upp faktor efter faktor som gör att förslaget är dumt - för skolorna, för människorna, för kyrkan. Som den eventuelle läsaran ser är det främst negativa saker för de människor som funderar samt för kyrkan som sådan jag berört. Givetvis är det negativt också för Älvsby Folkhögskola men det snäva perspektivet ligger inte bakom min klagan. Skolan har så mycket på gång att den givetvis kommer att fixa dethär. Givetvis är det också negativt för mig själv fast det vore ju ett ännu snävare, rent löjligt, perspektiv på saken. Gud föder höken sa Kjell-Olof Feldt när han slutade som finansminister och med det i ryggen tror jag också att jag för egen del kommer ner på fötterna - även om kyrkan på nationellt plan och på stiftsnivå tar beslut som gör att skolan inte längre har ett rimligt behov av en heltidsteolog som ingår i ett kyrk-arbets-lag.

Men onekligen känns Jobs-posten trist, påtagligt trist.


Kommentarer
Postat av: Anna

Stig, det här var ju verkligen tragiskt! När kommer beslutet att fattas? Jag förstod det som om det hittills är ett förslag. Snacka om tillbakagång. Jag känner mig väldigt glad att jag hittills inte lagt ner mycket tid och pengar på att utbilda mig inom kyrkan, utan bara 16 veckor och ca 27000kr (vilket i sig är sätt mycket...).
Med tanke på hur min arbetssituation kommer att se ut, på min blivande arbetsplats (du vet), känns det inte särskilt ljust just nu! Blää /anna

2005-12-10 @ 22:12:18
Postat av: Madonna

Det är ju bedrövligt. Är det verkligen beslutat eller kan man protestera på något sätt. Och jag som tyckte damerna var så trevliga och sympatiska! Känner mig grundlurad av deras charm, förklädda ulvar eller bara budbärare?
Tack för svaren om mina bloggfrågor på Annapannas blogg. Min bloggdyslexi kan också bero på att jag numera skriver så snabbt att jag inte tittar på tangentbordet så ofta. Att jämföra med för 5 år sen då jag körde pekfingervalsen, och knappt kunde logga in själv. Numera är jag ett riktigt datafreek och nog är det väl härligt att det även går att lära "gamla hundar (kärringar) att sitta"

2005-12-11 @ 15:41:52
URL: http://madonnas.blogg.se
Postat av: a-i

ja, vad ska man säga? jobs polare fick ju av Gud höra av de var rätt korkade då de försökt säga nåt klokt och vettigt, så jag håller nog tyst och gör som din farmor./a-i

2005-12-11 @ 22:08:31
Postat av: Åsa Norman

Hm kikade in på din blogg för att se vad den handlade om. Och ops, är det verkligen så att dom funderar på att "genom tiden.." sålla bort grundkursen? Jag tycker det vore välldigt dumt. Om ni ursäktar uttrycket. Grundkursen är en utmäkt grund att börja på, man får lite "feeling" och vägledning.

2005-12-12 @ 19:46:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0