seå 88/2023

 

Under mellandagarna kom den skrift jag kallar nördboken. Det händer varje år. Förr kom den redan i oktober-november men de senaste åren allt senare. Den omedelbara mellandagseffekten blev i alla fall att läsningen av sånt jag fått i julklapp fick sig en tajmaut – liksom ett läsprojekt jag var inne i före jul som i sin tur klapparna pausat.

 

I klartext är nördboken Svensk Exegetisk Årsbok utgiven av Svenska Exegeiska – det betyder BibelvetenskapligaSällskapet och innehåller föredrag från ett par exegetiska dagar hösten ett drygt år innan, några andra artiklar samt en hel del recensioner av nyutgiven vetenskaplig litteratur.

 

I år var det övergripande temat Bibelns relation till antik utbildning, på engelska The Bible and Ancient Education. Det mesta av innehållet är på fullt begriplig engelska men själva sakerna kan vara krångliga intill obegriplighetens och kanske onödighetens gräns. Obegripligast för mig var en utredning kring hur Artificiell Intelligens används i översättningssammanhang mellan olika språk men att algoritmerna ännu inte nämnvärt börjat tillämpas på antika språk. I sammanhanget var det det teoretiska avsnittet om hur själva AI-et funkar som jag gick bet på till den grad att jag faktiskt hoppade till ett annat avsnitt.

 

Det övergripande intressanta att fundera kring efter läsningen av de 277 sidorna är skillnaden mellan vår skriftkultur där alla både kan och har något att läsa och antiken då de flesta inte kunde läsa och ännu färre hade något läsbart att glo i. I den kulturen skrivs och förvaltas de böcker vi har i våra Biblar främst av folk i en övre medelklass – om man använder ett modernt begrepp. Det var också i sådana sammanhang det fanns utbildningar i någon form även om det mesta av ”skolande” skedde genom att ”eleven” var lärling till en som kunde något – vare sig det gällde att snickra, baka bröd, plöja eller rentav läsa och skriva. Skillnaden mellan den tiden och vår tid kan inte överbetonas och spelar roll när det att i vår tid tolka den tidens skrifter både vad gäller stora linjer och detaljer som seå 88/2023 ger exempel på – bland mycket annat.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0