40 minus

Nej! Det är nu inte frågan om något ned-eller uppräkningssystem typ de Bibelkommenterande blogginlägg jag våren 2018 de sista 100 dagarna innan jag pensionerades skrev näst intill varje dag. Nu är det bara lite livs- och hälsouppdateringar med utetemperaturen som rubrik.

 

Pia, Primärhustrun i mitt liv, opererades med start onsdag morgon. Hade vädret varit vettigare hade jag nog trots att jag inte visste några tider åkt till sjukhuset under eftermiddagen men då det var så svinkallt avstod jag – som vi kommit överens om. Visst telefonerande på kvällskanten gav via sköterska infon att allt gått enligt plan men också att hon inte ännu var på vårdavdelning. Jag kunde i alla fall framföra en hälsning.

 

När jag vaknade torsdag morgon var det helt mörkt i fastigheten. Ingen el. Inget Telia heller. P4 Norrbotten – vi har batteriradio – berättade att 4000 abonnenter i Älvsbyn varit strömlösa sedan 4-tiden på natten och att det var ovisst när systemet skulle funka igen. Och det var korrekt avrundat 40 grader kallt – alltså ute. På grund av elavbrottet låg internet mestadels nere men ett SMS från den radiolösa dottern 2 minuter bort slank igenom med frågan om jag visste nåt. Jag tog med P4 och gick dit där de kokade varm dryck på spritkök och var där till ½16 då ström och Telia kom tillbaka. Du förstår säker, noble Bloggläsius, att det inte heller denna dag blev nån bilkörning till Luleå. Vi satt liksom mer och mer påpälsade fast i en (alltmer) isande tystnad.

 

Vid 16-tiden svarade hustrun i telefon och vi kunde få en uppdatering av hur hon mådde. Ingreppet hade gått enligt plan och det cancer satt i var avlägsnat. Värk, diverse slangar och jox var kvar men hon lät ändå vid gott mod.

 

Då strömmen återkommit började cirkulationen av fjärrvärmen funka igen. Jag gick hem och fann att vår suterrängkåk hållit tempen hyfsat – 17 grader på övervåningen – och att elementen var varma. 12 timmar utan ström och samband rekordkall januari får en onekligen att tänka på sårbarheten i samhället och tapperheten hos dem som fixat, donat och kopplat förbi det som pajat.

 

Det blir ingen sjukbesöksresa på fredag heller. Visserligen ska det då enligt prognos ”bara” vara runt 30 men det finns inte – tack och lov! – tvingande medicinska skäl till det risktagande trafiken innebär. Jag blir därför hemma och kommer bland annat att publicera denna text jag författat strax efter midnatt mellan torsdag och fredag. Samt se hockeyfinalerna.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Skönt att höra/läsa att operationen gick bra och att elavbrottet i köldknäppen avklarades galant!
Hoppas slippa elavbrott i den lindrigare, men dock, kylan i Sala när dottern med svärson, barnbarn Idun och svärmor kommer från Gbg i dag och min frus 60-årskalas ska gå av stapeln i Klockargården vid Norrby Kyrka.

2024-01-05 @ 13:49:57
Postat av: Tobbe

Är med Pia och dig i tanke och böner.

2024-01-05 @ 23:26:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0