”kristna” galenpannor

OBServera citationstecknen i rubriken. Eller heter det citattecken? Spela roll gummiboll! Enligt Wikipedia kan det heta både och. Klösmärken typ ” kan ha bägge namnen och används mestadels för att i text ange repliker och citat. Ibland kan markeringen också beteckna ironi – så i min rubrik.

 

Tidigare i veckan såg jag i SVT2 programmet Dox: I väntan på Harmageddon. I direktsändning gick det första gången sent på tisdagskvällen men i SVT play såg jag det lite upphackat redan på måndagen. På SVT play kan det betittas när man så önskar, något jag både rekommenderar och uppmanar dig, noble Bloggläsius, att göra.

 

Vilka ”kristna” galenpannor var min spontana tanke när jag såg och sett programmets beskrivning av politisk högervridning i stora delar av de så kallade evangelikala kyrkorna och rörelserna i USA. Förutom högervridningen och märklig Bibelanvändning finns hos dessa en totala fixering vid och 120%ig uppbackning av den nuvarande staten Israel och allt vad dess regering, militär och extrema bosättare företar sig.

 

Folk, både i USA och här hemma, får ha högersympatier om de så vill, till och med extrema. Jag kan tycka mycket sånt är fel och menar att de är vilse i pannkakan men man får tycka annorlunda än jag – bara man inte ljuger eller medvetet förvränger fakta. Till syvende och sist är politiska sympatier och antipatier världsliga saker.

 

När politiska åsikter – oberoende av riktning – pyntas och motiveras med argument ur tro, Bibel och teologi blir jag mer uppmärksam. Då vill jag av respekt just för Bibel och kristen tro undersöka om resonemangen håller vatten. I det avseendet blir Bibeltugget från en del amerikanska så kallade mega-kyrkor och krist-sionistiska sammanhang både falskt och hädiskt. Visst skriker de sig blå i nobban att hela Bibeln bokstavligt är Guds auktoritära Ord men sedan leker de plockepinn med lösryckta fraser som de kombinerar för att sanktionera synsätt som är helt i strid med Bibliska huvudtankar i allmänhet och hur Jesus är och agerar i synnerhet. Deras så kallade dispentionalism – som den krist-sionistiska tanken kallas – är ursprungligen en engelsk kättersk obiblisk uppfinning från andra halvan av 1800-talet som sedan grott och götts av teologiska fantasier bland en del evangelikaler främst i USA.

 

Här hemma i svenska sammanhang har i omgångar en viss infärgning av detta skett främst i en del frikyrkliga och frikyrkoliknande sammanhang. De kulörerna är svagare nu jämfört med till exempel på 1970-talet. Då var det betydligt vanligare med tidsscheman för de yttersta tiderna och Jesus årsfixerade återkomst och liknande. Svenska kyrkan och andra så kallat historiska kyrkor har dock i betydligt lägre grad än hos en del reformerta evangelikaler haft inslag den typ av ”kristna” galenpannor man möter i programmet – tack och lov.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

USA's "kristna" höger är en märklig tulipanaros full med paradoxer, t ex är man för abortförbud = ja till livet och för dödsstraff = nej till livet.

På insändarsidan i Sändaren 7/2024 berörs två frågeställningar, svårare än cirkelns kvadratur:
1) Hur lägger man orden när man vill kritisera staten Israels krigföring och behandling av palestinier utan att kunna bli misstänkliggjord för antisemitism, https://www.sandaren.se/debatt/jag-har-varit-en-nyttig-idiot
2) När är gränsen nått där även en pacifist kan acceptera vapenvåld, https://www.sandaren.se/debatt/fredsrorelserna-bor-skanka-nato-tacksamhetens-tanke
I det första fallet anklagar sig Pekka Mellergård själv för att vara en nyttig idiot, i det andra fallet sågar Bengt-Olof Dike Karin Wiborns inlägg där hon vill problematisera Natofrågan och frågan om när väld är legitim, jag har även själv kämpat med dessa frågor: https://www.sandaren.se/debatt/inga-nato-dumstrutar-tack
Vi behöver ett mera ömsint debattklimat där man är snäll både med avseende på ens egna kamp med en svår fråga och motparten med en annan åsikt. Annars blir bara hårdhudade proffstyckare kvar i debatten som då blir förenklad och förgrovad!

2024-02-17 @ 10:15:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0