ett par böcker

Först lite om drakar i världen:

 

Julens klapphög tenderade att barnbarnen kvantitativt gynnades vad gäller antalet paket. Deras föräldrar blev inte utan men fick färre. Mor- och farföräldratyper som vi blev naturligtvis inte utan men klappar till oss som redan har (eller själva köper) det vi tycker vi behöver är knappast det mest viktiga vad gäller vad som läggs under granen.

 

Hur som helst innebar det några böcker – ett säkert tips.

En började jag läsa direkt men tog tajmaot när jag fick Svensk Exegetisk Årsbok som jag berättade om den 22:a januari i inlägget seå 88/2023. Efter den tillbaka till julklappsboken Drakspår – på jakt efter världens mest kända reptil av Bo Eriksson, knappt 350 sidor.

 

Mycket intressant!

Tankar om drakar och liknande djur och odjur finns och har funnits i alla tider i alla kulturer över hela världen. Egentligen är detta ganska märkligt då monsterreptilen inte finns eller har funnits någonstans vare sig i historisk tid eller tidigare. De är en ren fantasiprodukt tvärs igenom men med lite olika innebörd på olika ställen och i olika tider. Kanske kan man tycka att ämnet har lite klass av onödigt vetande för nördar. Strunt i det! Eriksson kartlägger och redovisar saken i boken som är en god genomgång av drakar i världen.

 

Så över till världens drakar:

 

När vi skulle fara till Uppsala med omnejd – jag berättade om resan i förrförra inlägget lite mesigt? – konstaterade jag att boken om drakar var läst till mer än hälften och troligen inte skulle räcka under vår tripp. Med den insikten packade jag i stället ned en annan av julklappsböckerna jag då ännu inte påbörjat.* I väskan hamnade då Imperierna fall – från Akkad till USA skriven av historikern Dick Harrison.

 

Jag gillar Harrisons sätt att berätta och äger flera volymer sprungna ur hans vad det verkar nästan patologiska skrivklåda. De runt 400 sidorna i Imperiernas fall håller hans stil och berättar populärvetenskapligt om stormakter och välden från Akkad i Mellanöstern för ungefär 4300 år sedan till dagsläget våren 2021 då han tillägnar sin hustru manuset. Att på det sidantalet tugga sig igenom imperier på alla kontinenter och under så lång tid blir naturligtvis mycket översiktligt och att surfa lite på ytan. En rejäl litteraturförteckning i slutet ger dock tips om man vill fördjupa sig i Stormoguls rike eller Ryssland-Sovjetunionen-Ryssland eller annat. I sanning lärorikt om världens drakar.

 

Att Harrison våren 2021 tillägnade hustrun det han skrivit betyder – tyvärr – att bitar saknas: Rysslands angrepp på och ambitioner vad gäller Ukraina och Nato- och EU-imperiernas reaktioner på gäller detta är en sådan bit. Det kalifat IS utropade i Irak-Syrien och världens reaktion kom inte heller med. Vad gäller så aktuella ting får man lita till sitt minne och nyhetsbevakningen i SVT och SR.

 

 


* Att ha flera böcker på gång är för min del inget ovanligt. Jag gillar det inte men är så i alla fall.


Kommentarer
Postat av: Thorsten Schütte

Dinosauriefossil lite varstans i världen, krokodiler och dess släktingar i många varma vatten och komodovaranen borde väl ge en ganska bra bas för sägenomspunna drakar. Det räcker ju med narvalens skruvade horn för att trolla fram enhörningar.
Och med Trump tillbaka till rodret kommer väl ett nutida imperium närmare sitt fall.

2024-02-10 @ 14:11:25
Postat av: Tobbe

En annan tanke finns ju också, den s k kreationistiska, där jorden är 6000 år gammal och människorna varit samtida med dinosaurierna som kan ha givit upphov till legender om drakar.
(för säkerhets skull till Stig och Torsten: detta är avsett som referat, inte i första hand som argument från min sida.)

2024-02-10 @ 22:54:10
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: Thorsten Schütte

Tänkte samma refererande tanke ;-) Och vid Herrens bord är vi alla lika välkomna, oberoende av skapelsesynen!

2024-02-11 @ 10:16:04
Postat av: Thorsten Schütte

Pinsamt med avhoppade riksdagsledamöter som klamrar sig fast som politiska fästingar. Jag tycker att en riksdags- regionfullmäktige- eller kommunfullmäktigeledamot bara får sitta kvar om hen har röstats in med personkryss, då ville ju väljarna ha just denna person. Alla andra får ta konsekvenserna och lämna sin plats till nästa på partilistan!

2024-02-13 @ 09:12:31
Postat av: Thorsten Schütte

Det är inlägg som dessa som gör att jag även efter övergången till SvK prenumererar på Sändaren:
https://www.sandaren.se/debatt/jag-har-varit-en-nyttig-idiot

2024-02-14 @ 16:13:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0