1721-1830?

För en tid sedan läste jag ut – nåja! – det femte bandet i verket Sveriges historia utgivet på Nordstedts förlag. Det är en riktig tegelsten på över 630 sidor som jag faktiskt fuskade lite med på slutet. Därav frågetecknet i rubriken samt ordet nåja! i första meningen. Från sidan 500 ungefär fuskade jag skamligt nog en del och avstod från att noga läsa igenom alla detaljer i vad som där berättades om konst, arkitektur, teater, musik och litteratur. Vet dock nu att och var det finns vetande i de sakerna att hämta om jag skulle vilja veta.
Annars är ju historia alltid åtminstone småintressant, faktiskt ofta väldigt intressant.
 
Baksidestexten ger en god presentation av huvuddragen i band fem:
 
Sjuttonhundratalet var ett sekel fullt av försök, högtflygande planer, vittfamnande reformförslag, udda idéer och nya visioner. Frihet var seklets ideal och man provade nya vägar, i teorin såväl som i praktiken. Sverige utvecklade en avancerad folkrepresentation och toleransen ökade för olika uppfattningar i politiska och religiösa frågor. Livet i fredstid gav nya möjligheter. 
Resandet blev på modet som aldrig förr, men Ostindiska kompaniets import av lyxvaror väckte en häftig debatt om moral och livsstil. Naturaliekabinett och kuriosasamlingar vittnade om att naturen stod i fokus för intresset som både nytta och nöje. Vetenskapen blomstrade med Linné i spetsen. Glas och porslin började tillverkas och småskalig industri startades runt om i landet. Konst och kultur premierades vid Gustav III:s hov. Cajsa Warg spred kokkonstens dofter och Bellman skildrade stadslivets charm och misär. 
Samtalet blir sjuttonhundratalets existensform. Nya röster hörs på kaffehus och krogar, i politiska diskussioner, i pressen och den framväxande offentligheten. Men mycket skedde i skymundan, i brev och dagböcker eller i handskrivna pamfletter som undgick censuren. Källorna skildrar var-dagen, men också intresset för ockultism, alkemi och ordensväsende. Under seklets gång växte en ny tid fram i människors tankevärld.
 
I inlägget 1600-1721 av den 7 december förra året kan du, käre Bloggläsius, läsa om fjärde bandet samt i slutet hitta länkar till nummer tre, nummer två och nummer ett.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0