sätta punkt för hykleriets tid

"Dags att sätta punkt för hykleriets tid" är rubriken på en artikel i Kyrkans tidning och på S-partiets hemsida. Artikeln är ett svar på en kritik av en tidigare artikel om en motion till kyrkomötet av Olle Burell, gruppledare för S. Man kan läsa den i sin helhet på http://www.s-info.se/association/show_news.asp?id=341&news=2863 och den första artikeln har jag blogg-kommenterat under rubriken arbetsgivaransvar?

Man kan sammanfatta S-hållningen på följande sätt:

  • Det långvariga motståndet mot kvinnliga präster är outhärdligt.
  • Krafttag måste till - nya regler som innebär inga tjänster för motståndare.
  • S skall klara biffen!

Värt att lägga till är att C Centerpartiet i allt väsentligt står för samma hållning. Med tillägget att de kanske också vill vara med och "biffa".

 

Vilka har hycklat under "hykleriets tid"? Är det S självt och artikeln ett uttryck för ödmjuk självkritik? Eller är det andra man anser varit hycklare? Kanske följande resonemang kan ge en ledtråd.

  • I kyrkan, liksom på svensk arbetsmarknad i övrigt, finns redan regler och handlingsmönster för att komma till rätta med personer som i sin tjänstutvning skadar verksamheten eller inte fungerar på jobbet.
  • S tillsammans med C bildar en stadig makbas i kyrkomötet och utgör en röd-grön koalition som leder oerhört många församlingar.
  • S tillsammans med C har alltså under många många år på lokalnivå kunnat komma till rätta med den "outhärdliga" situationen om - man på församlingsnivån verkligen haft viljan.
  • Att veta vad man vill göra, ha makten att göra det men inte göra det utan skylla situationen på andra - är inte det hyckleri av första magnituden?

Så min maning blir: Sluta hyckla! Acceptera på nationell nivå att det i ett antal arbetslag finns olika uppfattningar i frågan och att samverkan och gemensamt ansvar för varandra och för kyrkans arbete faktiskt fungerar på den grundläggande nivån. Och ingrip, när situationen lokalt havererar, för att hantera de personer som i gärning trakasserar, mobbar och saboterar - inte bara existerar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0