tjyrkoval 21 del 3

Här och var slår det igenom att det om två och en halv vecka är tjyrkoval. Än så länge är det nästan helt smala små saker för kyrkans nationella nivå det handlar om. I hus- och livorganet Piteå-Tidningen som är en sosseblaska har man på ledarplats propagerat för att man ska rösta och att de politiska grupperna och då främst S skulle vara pålitligare än de grupper som inte har kopplingar till partier i riksdag, kommun etc. Annars är det tyst förutom någon generell annons från S och SD.

 

Strikt lokalt har denna fredagskväll bara C och KD hemsökt brevlådan med material i en gemensam folder om hur de tycker det är och hur de tänker sig framtiden. OBS lokalt. Andra jag gissar ställer upp – S, Visk och SD – har inte fått sina arschlen ur vagnarna och fingrarna ur nyss nämnda kroppsdelar för att ge mig substans att välja. Från och med på måndag kan man rösta men utan info om vad de vill blir det ju att köpa grisen i säcken – lokalt.

 

Vad man vill lokalt är viktigt, faktiskt grundläggande. Vad man gjort och hur man använt sina mandat säg de senaste 4-8 åren är också viktigt – lokalt, regionalt och nationellt. På en annan blogg läste jag några kluriga frågor som jag i urval och i lätt bearbetad form kopierar här och som kyrkopolitiker kan besvarar i kommentarsfältet.

 

  1. Vad har ni lokalt gjort den gångna mandatperioden? Initiativ? Motioner?
  2. Har ni åstadkommit någon lokal förändring värd att nämna?
  3. Vad är ni särskilt stolta över när det kommer till era lokala insatser?
  4. Märker ni något av en inspirationskris i församlingen? Eller annan kris?
  5. Hur ser ni på den statistik som levereras och redovisar tillbakagångar?
  6. Vilken är medelåldern i kyrkan en alldeles vanlig söndag? Varför?
  7. Hur är könsfördelningen i verksamheterna? Vad bör göras för att uppnå en jämställd kyrka?
  8. Vilka lokla problem ser ni för den kommande mandatperioden? Hur har ni analyserat dem? Vilka konkreta förslag har ni att lägga fram?
  9. Om varje verksamhetsår fortsättningsvis innebär färre i gudstjänsterna, hur vill ni bestämma vilken kyrka, Älvsbyn och Vidsel, som blir övertalig och vad ska göras med den? Vilka nyckeltal har ni stannat för?
  10. Till de politiker som är nöjda: Vad och vilka siffror tillfredställer er?
  11. Till de missnöjda: Hur hade ni gjort det bättre?
  12. Hur menar ni att församlingen hanterat pandemin? Kunde man gjort på annat vis?

 

Som sagt: Det är det lokala som är intressant! Som väljare tycker jag jag har rätt att få veta vilken skillnad det blir lokalt om jag tar just en grupps röstsedel och inte en annans. Kan man inte visa det är hela valet en dunderbluff.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0