det gudomliga ljuset

Jag vaknade för ett par timmar sedan. I min ålder vaknar man då.

Som gentleman behöver man justera vätskebalansen.

 

I samma stund gick solen upp till en ny februarisöndag. Som bilden tagen genom vardagsrumsfönstret visar. Jag gick inte ut på balkongen. Smällkyla ute medförde att bilden togs inifrån rummet och därför har med sig lite av taket.

 

Nu 1½ timme senare är fusklapparna till den förkunnelse jag har fått i uppdrag att ”leverera” också renskrivna. Men jag behöver inte åka än. Till Vidsel. Så jag hinner blogga. Om en bok jag läste ut igår.

 

Laurus – en ohistorisk roman av Jevgenij Vodolazkin var en av de julklappsböcker jag och madammen gav oss för ett par månader sedan. ISBN 9789187891250. Det är den jag nu läst. Lite på sidan om mitt vanliga läseri – faktiskt. Jag brukar ju inte läsa romaner. I alla fall väldigt sällan. Och ohistoriska sådana är ännu mer sällsynta. Genrerna fantasy och deckare kan gå an liksom historiska romaner men en utsagd ohistorisk roman är i min hylla en ganska främmande fågel.

 

Slutet av baksidestexten lyder: Jevgenij Vodolazkins flerfaldigt prisbelönta roman är inspirerad av medeltida fabler och helgonlegender. Med sin detaljrikedom och sitt fantastiska persongalleri har Laurus hyllats av både läsare och kritiker.

 

I det ligger väl ohistoriciteten. I medeltida fabler och helgonlegender. Om en man som lever, söker och finner det gudomliga ljuset. En fascinerande bok – på sitt sätt. Som på baksidan presenteras sålunda:

 

I den yttersta tiden, år 1440, föds ett gossebarn i en liten by i norra Ryssland. Pesten härjar och lille Arsenij uppfostras av sin farfar, som lär honom allt om läkeväxter och tingens hemliga samband. Ändå kan Arsenij inte rädda sin älskade när hon dör i barnsäng utan sista smörjelsen. Kroppen kastas i begravningsgropen utanför byn och Arsenij ger sig ut i världen för att göra gott i hennes namn. Vandringen för honom till Pskov, Venedig och Jerusalem. När han på ålderns höst återvänder till hembyn är han känd under namnet Laurus – den helige dåren, eremiten och hela Rysslands Läkare. Men har han räddat sin älskades själ?

 

Nu frukost! Sedan till Vidsels EFS för ekumenisk gudstjänst.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0