tre kompetenser?

 

Jag vet inte hur folk i allmänhet ser på sig själva, sin lämplighet, skicklighet och fallenhet för de uppdrag de står i. Eller på sina brister och tillkortakommanden. Det är nog ganska olika. En del har ett hart när outhärdligt självförtroende och låter det låta. Andra klassar ner sig kapitalt och – för att använda ett uttryck ur Den Heliga Skrift – sätter sitt ljus under skäppan. En öppen fråga är verkligen om det är över- eller underskattarna som är mest malplacerade.

 

För egen del funderar jag också.

 

Jag vet att vissa saker som kan höra till uppdraget att vara präst ligger bortom min förmåga. Sjunga till exempel. Det har jag aldrig efter målbrottet kunnat göra på så sätt att folk bett om mer. Den lilla förmågan som en gång fanns att mer hjälp av ordbok och grammatik mödosamt dechiffrera Bibel-hebreisk text har försvunnit. Motsvarande färdighet vad gäller Nytestamentlig grekiska är på nedgång. Möta folk, välja rätt, hantera relationer, utveckla – allt sådant kan jag också tvivla på om jag fixar på rätt sätt.

 

Men ser jag realistiskt på mig själv vet jag också att det finns saker jag kan och fält jag behärskar. Dessutom finns det andra som anser jag kan det. Utbildning, vidareutveckling, erfarenhet spelar ju rimligen viss roll. Därför dristar jag mig till att påstå att jag åtminstone nog har tre kompetenser:

 

  • 1. Jag är en kunnig erfaren präst. Teoretiskt kunnig med många tenterade poäng. Det fanns en ”fet” teologie kandidatexamen i botten redan 1977 följd av egen läsning genom alla år och vad det led en uppgradering till Teologie Magister. Till detta erfarenhet av vanligt församlingsliv i vanlig församling.
  •  2. Jag är också en erfaren och hyfsat kunnig pedagog, främst en produkt av åren som skolpräst och lärare på folkhögskola med elever med olika förutsättningar och inriktningar. Formell lärarutbildning har jag inte men erfarenhet och viss förmåga att reflektera har jag levt och läst mig till.

 

Dessa två ”förmågor” tillmättes värde när jag under 2013 fick det uppdrag jag nu har – präst med uppdrag att fira gudstjänst och till det tydlig profil mot konfirmand-, ungdoms- och studieverksamhet. Min tredje kompetens var då inte aktuell. Det gjorde inte ett dugg – faktiskt. Men den finns nog där i alla fall.

 

  • 3. Det var när jag var stiftsadjunkt drygt första halvan av 1990-talet som jag nog nosade på kompetens 3. Uppdraget då var till stor del av personal- och förtroendemanna-fortbildning och att som någon sorts kyrklig internkonsult fräsa runt i stiftet för att söka bistå församlingar i att vad gäller verksamheten tänka strategiskt, sätt mål och utarbeta handlingsplaner. Att vara bra på sådant strategiarbete är svårt men jag lärde mig nog en del. Faktiskt tillräckligt mycket för att inte ha håg till att söka bli till exempel kyrkoherde med just sådant ledningsansvar.

 

Det är alltså kompetens 1 och 2 jag tycker är skoj – att vara Präst och Lärare. Men samtidigt kan jag när jag ser kyrkan (och andra organisationer) lokalt, regionalt och nationellt inte helt hålla undan 3-an-tankarna. Det gör nog att jag ibland drabbas av viss sinnesoro. Det skapar nog också ibland sådan hos andra – jag håller ju inte alltid käft. Men i ljusa ögonblick kan det nog ändå vara en tillgång – kanske.

 

Men det är till uppgifter som hör till kompetenserna 1 och 2 min håg står.

 

Varför skrev jag detta?

Svar: För att sortera egna tankar!

Inget annat.


Kommentarer
Postat av: Daniel Gustavsson

Ja, jag minns tydligt ett möte i Lycksele för 25? år sedan där du gladde/störde oss med din 3:e kompetens. Fast vad det handlade om har smärtsamt nog fördunklats genom decennierna. Tack för påminnelsen!
DG

2016-04-26 @ 13:18:15
Postat av: Torbjörn Lindahl

Jag har under åren hört många goda omdömen om din pedagogiska förmåga ftån kyrkoanställda som gått kurser på golkhögskolan.

Din predikoförmåga har jag inte hört så mycket om och själv inte njutit av sedsn Skuleberget 1974.

2016-04-28 @ 14:06:28
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: Anders Stenström

Skuleberget 1974 -- KGFs riksmöte? Jag var ju där! (Har dock hunnit glömma predikan,)

2016-04-28 @ 21:27:53
Postat av: Torbjörn Lindahl

Just KGF:s riksmöte. Både Stig och jag predikade efter varandra på berget.

2016-04-30 @ 23:09:41
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0