blogga om förmörkelse?

 

Klart jag såg solförmörkelsen igår! Fattas bara annat.

Funderar bara om den är något att blogga om.

 

Det är ju som inget nyhetsvärde i saken. Inte ens att den inföll på Vårdagjämningen. Sådana ting kan man ju de kunniga räkna ut när och var det sker. Liksom om och när det skedde tidigare i jordens, månens och solens historia. Och när det sker nästa gång. Och nästa.

Ändå är den ju liksom kul den där förmörkelsen. Nåt som får en att hoppas att det ska vara omolnigt så man kan se den. Kanske ta en bild eller några – inte då en selfi med mig och solen vilket vore bara SÅ banalt.

 

För säkert solförmörkelsebetittande tog jag fram vissa saker.

  • Kamera
  • Stativ till kamera
  • Kikare
  • Vitt papper.
  • Enkla skyddsglasögon som var bilaga i senaste Illustrerad Vetenskap.
  • Min gamla instruktionsbok.

Den sista grejen har ju verkligen sin egen historia. Hängt med i 50 år sedan jag likt en del andra småkillar parallellt med att jämnåriga tjejer blev hästtokiga blev ”amatörastronomer”. Med Amatörastronomens guide, fältkikare och ett litet teleskop kollade jag Jupiters månar, en och annan dubbelstjärna, Andromedagalaxen, polarkalotter på Mars, Saturnus ringar, kratrar på månen, någon enstaka komet samt räknade meteorer. Kul. Stundom kylslaget*.

 

Lite bilder blev det i alla fall igår. Solblaffan överst ser inte alls förmörkad ut men till vänster finns en liten optikreflex av skäran – spegelvänd. Samma sak men nedanför på en mobiltelefonbild. Håller man en vanlig kikare mot solen kan man bakom kikaren projicera en bild. Tittar man genom kikaren har man tittat färdigt. Och med skyddsglasögon som filter producerar den vanliga kameran en enkel  någotsånär tydlig bild.

 

Kul. Men inget att ha åsikter om.

 

 


*  En av kompisarna skaffade riktigt rejäla grejer och har fortsatt sitt amatörastronomande på en vuxen nivå. Jag sålde mitt teleskop ungefär när jag började fatta intresse för de tjejer som tappat hästintresset – typ.


Kommentarer
Postat av: Dessa mina minsta bröder

Ja evangeliska kristna drar andra slultsater av dessa himlafenomen För några år sedan meddelade den amerikanska pastorn Mark Biltz en ”upptäckt” som handlade om att särskilda sol- och månförmörkelser skulle sammanfalla med judiska högtider och den yttersta tidens händelser, men även med Jesu återkomst.
http://bibelfokus.se/biltz_2014_2015


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0