grisoffer?

Det är fredag i höjd med eftermiddagsekot. Arbetsveckan nalkas sitt slut. Denna helg är jag arbetsfri, liksom var annan. Egentligen skulle jag varit ledig också idag enär fredagar är min ordinarie fridag men kollegors sportlovsledighetsönskemål gjorde att fridagen flyttades till i måndags. Att barnbarnet Tyra fyllde fyra förra lördagen och att någon präst rimligen ändå bör vara i selen också om måndagarna medförde ytterligare ett flyttsteg av den lediga dagen. Den då uppkomna situationen kunde jag som jag tidigare berättat inte kalasnyttja. Jag var ju förkyld lördag i slutet av förra veckan.
 
Förkylningar är trista historier – och sega. Detta särskilt när man är nära nog trist. Hela denna vecka har jag varit återställd vad gäller feber, huvudvärk och liknande. Snorat har jag gjort. Och hostat. Och varit hes. Synnerligen olämpligt! Arbetet har rösten och den ljuva stämman som sitt primärt exekutiva redskap vare sig det handlar om offentlig förkunnelse eller samtal på tu eller tre man hand. Röstbruket kunde dock minimerades en del av att vi sportlovet till ära hemförlovat både konfirmander och ungdomsgrupp.
 
Fast nog har de haft att göra i alla fall, di där ungdomarna. Dagens Lokala Världsblad berättar under rubriken Skattjakten slutade i slottet* om ett evenemang som gick av stapeln igår. Tanken med saken var att grupper av ungt folk skulle lubba runt i samhället för att leta upp olika stationer, lösa klurigheter och så få ledtrådar som skulle leda dem till en skatt – alltså vinst. En station i letande var Älvsby kyrka och för tävlingsmomentet blev jag ombedd att göra en frågelapp med åtta blandade lustifikationer och seriositeter. Detta blev resultatet:
 
Varför firar man påsk i kristna kyrkor?
1 Jesus uppstod från de döda
X Hönsen värper färgglada ägg
2 Moses befriade slavarna ut ur Egypten
 
I vilka av dessa städer var Jesus minst en gång?
1 Nasaret, Jerusalem, Rom
X Athen, Betlehem, Jerusalem
2 Jerusalem, Betlehem, Nasaret
 
Vad hette Jesus mamma?
1 Elisabet
X Maria
2 Johanna
 
Vilket hav delade sig så att slavarna på Moses tid kunde fly ut ur Egypten?
1 Vita havet
X Röda havet
2 Svarta havet
 
Vad av detta är rätt?
1 Noa byggde en båt för att rädda människor undan en översvämning
X Noa byggde ett hus för att rädda människor undan en översvämning
2 Noa byggde en båt för att rädda djur undan en översvämning
 
Vad betyder ett kors, ett ankare och ett hjärta tillsammans?
1 Frihet, jämlikhet och broderskap
X Öl, chips och cigaretter
2 Tro, hopp och kärlek
 
Mamman till Jesus elever Jakob och Johannes kallas för ”Sebedaios söners moder”. Vad hette hennes man?
1 Sebedaios
X Bartimaios
2 Sackaios
 
Varför finns altaret längst fram i kyrkan?
1 Det är platsen där bröd och vin i gudstjänsten blir Jesus kropp och blod
X Det är platsen där man när det är dop offrar barnet
2 Det är platsen där man varje skottår offrar en gris
 
Hur svarsutfallet blev har jag ingen aning om.
 

*  Jag ogillar att fler och fler tidningar skapar inloggningströsklar för att man skall kunna läsa dem på nätet. Så är det på Piteå-Tidningens hemsida. Jag bojkottar sådant. Därför ger jag ingen länk till artikeln utan låter det stå läsaren fritt att ta sig in på den webbplats jag tycker fritt, gratis och för intet skall erbjuda fri information för alla.
I detta avseende är tidningen Dagen allra värst. Troligen är den inte dyrast men det man kommer till om man vill läsa är Pärleporten - och den är stängd. Bara den dumheten räcker för att jag inte vill betala mig in.

Kommentarer
Postat av: SSu

För att passera pärleporten kan du få ett tillfälligt visum. Gäst bakom pärleporten. Men efter några besök måste du välja att betala eller att stanna utanför. Och så ringer försäljarna. Vill passera pärleporten? Det är extra billigt nu...
Nåden är gratis. Fri. Sådant gillar (även ) jag. Synd att Dagen tänker i avlatstermer. För annars är tidningen bra.

2014-03-07 @ 18:41:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0