ett par saker

Jag fann bilden på nätet. Interiören i en gammal diversehandel får illustrera detta inlägg av två löst sammanfogade notiser. 
 
värmen brann upp – kanske 
 
I rejäla köldknäppar på vintern talar man om att kylan fryser ihjäl, alltså släpper om max en vecka tio dagar. Analogt med detta funderade jag igår kväll när det kom åska och regn – välbehövlig väta! – om inte värmen nu brunnit upp, alltså den ryss-värme vi njutit av 1½ vecka.
 
Men igår hann vi bada, madammen och jag. Det var faktiskt första doppet denna sommar. Värme har funnits men hitintills inte tid och tillfälle. Plasket skedde i älven strax nedanför där vi bor. Trots att det fortfarande är högvatten – fjällflod – var det inte kallt. Bara svalkande.
Men värmen blev kvar idag också. Med mer bad. I samma älv.
 
hett igen – eller fortfarande
 
Hundratals mot tusentals och hundratals mot enstaka skulle kunna karaktärisera också denna sommars våldsutbrott i konflikten Palestina-Israel.
 
Det nuvarande tumultet började (skenbart) med några palestinska extremisters kidnappning av och mord på tre ungdomar från en israelisk bosättning på Västbanken. Redan under arméns jakt på förövarna sköts palestinier och efter att en klick israeliska terrorister bränt en 16-årig palestinier till döds tog det hus i helsike. Israelisk polis har gripit klicken som också erkänt dådet som en hämnd för mordet på de tre.
 
Redan vad gällde morden anklagades Hamas omedelbart men förnekade att man låg bakom. De flesta bedömare fann det rimligt. Likaså tror ingen att den israeliska regeringen ville mordet på 16-åringen. Det är extremistiska grupper på bägge sidor som provocerar fram opinioner, åtgärder och pangandet. Jag läste i en kommentar på nätet för några dagar sedan – i början av raket- och bombväxlingen – att Israel mest bombade öde områden och att raketerna från Gaza sköts dit där det var folktomt. Bägge sidornas skjutningar skulle till en början mest ha varit för att tillmötesgå hemmakrav – typ.
Men så är det inte nu. Nu är det verkanseld från bägge sidor med hundratals raketer från Gaza mot tusentals bomber från Israel, hundratals döda i Gaza mot enstaka i Israel. 
 
En bit upp fanns parenteser med ordet skenbart mellan. Det är faktiskt viktigt att poängtera. Konflikten och motsättningen är djupare än att handla om några fanatikers nymornade lust att blodshämnas och att allt sedan bara rullat på. Ockupation sedan decennier, illegala bosättningar, blockader, sammanbrott av förhandlingarna tidigare i år och raketer då och då från remsan permanentar och fördjupar hela tiden konflikten. Då världen är upptagen med annat – ISIS i Irak, Ukraina, VM i fotboll – bryr sig ingen om vad som nu sker. Ingen reagerar med eftertryck vare sig på raketer eller det – som vanligt – massiva israeliska övervåldet mot Gazas sammanpackade befolkning. Eller så gör man det valhänt. Ledaren i Lokala Världsbladet idag belyser saken på ett bra sätt – här.

Kommentarer
Postat av: Ann-Katrin Roth

Stig: Hade det inte varit för Iron Dome, skyddsrummen, utbildningen och varningarna att skynda till skyddsrummen hade det varit betydligt fler israeliska offer. Kanske om vi väntar tills det inte finns fler Iron Domes eller en inte funkar, och raketer slår ner i folktäta hus och det blir något hundratal dödade, blir det då annat ljud i skällan? Blir då Hamas riktiga förövare?

Är inte hamasattackerna värda att få den skarpaste kritik och hårda fördömanden för sina handlingar? I Sverige går det väl inte an? Löfvén försökte sig på att skriva balanserat på facebook men fick som svar de hemskaste antisemitiska kommentarer. Han var rent chockerad. Inte för att hans hårdaste socialdemokratiska bloggarkritiker brydde sig det minsta om judehatet. Så är det bland moralens väktare.

Israel har via Iron Dome slagit ut ett par missiler på väg till Jerusalem och Betlehem. En imam har tackat(!) Israel för att de skyddar Klippmoskén och Betlehem.

"...Ockupation sedan decennier, illegala bosättningar, blockader, sammanbrott av förhandlingarna tidigare i år och raketer då och då från remsan permanentar och fördjupar hela tiden konflikten..."

Har du inte lämnat ute lite grann nu, Stig, eller skylt över mycket som hela tiden fördjupar och permanentar konflikten?

Bara raketer då och då? När Hamas nu sa nej till vapenvila skickade de minst 40 raketer på 6 timmar. Först efter sex timmar upptog Israel kampen mot terroristerna. Det var ett evigt spring till skyddsrum med dödsfall frånh hjärtattack, , regionen lamslagen, två beduinflickor svårt skadade vid Beer Sheva, flyg avbrutna. Några raketyer då och då?

Detaljer om vardera sidans del och ansvar för sammanbrottet av samtalen? Kanske något tusental israeliska ihjälsprängda terroroffer, tiotusentals för livet skadade, tiotusentals raketattacker som varit förödande för folket, alla hot och försäkran från terrorgrupperna, inklusive några under Abbas styre, att inte stoppa "motståndet" tills Israel proper övertas. Fördjupar och permanentar det inte konflikten?

Se inte detta som envetet försvar av alla Israels handlingar. Se det som motstånd till envetet ensidig framställning av situationen.

Varför inte klandra Hamas ordentligt för de olika sorters krigsbrott de begår mot egna och andra.

Klandra dem för att de bygger skyddsrum och tunnlar för sina mer och mer avancerade vapen men inte för sitt folk.

Om gazaoffren, tragiskt nog även många civila. Jag är glad att IDF varnar, skickar flygblad och ringer. Många hörsammar. Men det funkar inte perfekt, det kommer att bli civila offer. Vad ska man säga? Det räcker inte med att bara beklaga. Och det duger inte att enbart klandra Israel.

Skam de personer, bl.a. en svensk och en amerikan, som frivilligt agerar mänskliga sköldar åt en dödskultspridande, martyrhyllande och folkhatande islamistisk terrorgrupp, vars förövare gömmer sig i skolor, sjukhus och moskéer! De litar på att omvärlden reagerar mot Israel med avsky och ger Hamas fritt fram för sina krigsbrott.

Det uppskattas att 20% av Hamas raketer missar och slår ner i Gaza. Det uppskattas också att c:a 80% av de döda är män i krigförande ålder. Vore bra vänta på tillförlitlig statistik.

2014-07-17 @ 18:51:55
Postat av: bloggaren själv

När A-K Roth blir såhär mångordig och när hennes kommentarer blir längre än mina egna inlägg har jag tidigare uppmanat henne att skriva sina uppräkningar på en egen blogg och bara kort hänsisa till den. På www.blogg.se tar det fem minuter att skaffa sig ett eget forum.
Sedan: Jag har aldrig försvarat Hamas-raketerna mot Israel! Lika lite ursäktar jag israeliska bomber mot Gaza. A-K Roth förefaller dock tolerera den ena och militärt överlägsna sidans våldsanvändning. Dåligt tycker jag.
Både S-ledaren och utrikesministern har när de uttalat sig först noga fördömt raketerna och sedan israels vedergällningar. Sedan kom lite prat om att Israel som ett demokratiskt land rimligen bör förutsättas följa fokrättsliga regler och en svagt hummande om att de liksom inte riktig gör det. Det sammanlagda intrycket blir att palestinierna framstår som provokatörerna.
Snacket om en allmän svensk antisemitism blir utifrån detta faktiskt bara snack - inget annat.

2014-07-17 @ 23:43:08
Postat av: Ann-Katrin Roth

Jo, Stig, det kan bli så att man kommer i föreläsningsmode när man upplever att efter hur det skrivs inte finns kunskaper eller vilja att skriva mer balanserat om situationen. Jag har mina mångordiga fel och det blir kontraproduktivt. Du var snäll i din kritik efter min verbositet.

Det som fick mig att gå igång denna gång var liksom, typ, ignorerandet av Hamas mål och deras metoder som "raketer då och då". Du antydde också, som jag uppfattade det, att Hamas inte kunde ha varit ansvarigt i morden på de tre pojkarna. Så vad duger hamasursäktandet och förminskande av deras krigföring som "raketer då och då" till? Jag tror inte svenska israelkritiker fattar att oavsett Israels agerande kommer en organisation som Hamas aldrig att sluta attackera. När kommer en av deras raketer att träffa flyg, kyrkor, moskéer? Ska detta inte kritiseras så hårt det går?

2014-07-18 @ 13:42:35
Postat av: bloggaren själv

Med "raketer då och då" menar jag inte att minimera felet, bara att det är skillnad mot nu när det pangas på för fullt. Lika lite hade jag med ord typ "skjuter en palestinier då och då" antytt någon form av tolerans vad gäller det lågintensiva våldet på Västbanken.
Jag sa inte heller att "Hamas inte kunde ha varit ansvarigt i morden på de tre pojkarna". Jag sa bara att inledningsvis och hela tiden har Hamas påstått att de inte bar ansvaret och vad jag erfarit har också andra menat det rimligt - alltså lagt ansvaret på Islamistiska Jihad eller något liknande.
Snälla: Läs inte in i mina texter mer än vad som faktiskt står!

2014-07-18 @ 18:08:36
Postat av: Ann-Katrin Roth

Jo, jag läser nog tyvärr in lite vinkling i hur du uttrycker dig; "...[Hamas] förnekade att man låg bakom. De flesta bedömare fann det rimligt..."

Vilka är dessa flesta "bedömare"? Gideon Levy som finner Israel skyldigt på sitt kringelkrangelvis? Det finns belägg lika rimligt för Hamas' ansvar för kidnappningarna. Alla borde veta att kidnappningar är en inskriven strategi för att kunna köpslå om dömda massmördare. Förövarna, ännu skyddade och på fri fot, var hamasmedlemmar. Det går inte att fria Hamas för ansvaret för deras egen kidnappningspolicy.

Jag läser in det som står. Hade det inte stått nånting som antydde om oskyldiga Hamas, hade jag inte läst in som jag gjorde.

2014-07-20 @ 21:18:20
Postat av: bloggaren själv

Ett exempel på en som inte omedelbart och innan man viste vilka kidnapparna faktiskt var avstod från att direkt anklaga Hamas - man uteslöt dem inte - var Sveriges utrikesminister. Han menade att extremare grupper låg bakom.
På samma sätt var det självklart att man bedömde det så att de som brände den palestinske pojken inte handlade på den israeliska regeringes eller militärens uppdrag utan hörde hemma i en extremistisk grupp.
Nu har dessa extremiståtgärder dragit in alla i konflikten och dödsoffren i Gaza räknas - som vanligt - i hundratal.

2014-07-20 @ 23:37:14
Postat av: Ann-Katrin Roth

Hoppas du kommer att förstå något av detta. Jag hoppas du läser men förstår om du inte vill fortsätta med publicering; det är ju långt igen. Tyvärr misstolkas man ofta när man är kortrandig, så jag blir ofta långrandig. :

Ja, det är som det alltid har blivit och med samma tragiska påföljd. Det tidigare kriget 2009 kom också efter tusentals raketer som terroriserade och lamslog. Har omvärlden lärt sig att detta är fel med någon verklig insikt? Att upprepat bräka som exempelvis kristne opinionsbildaren Ulf Bjereld om den starkare partens ansvar, när den raketspyende parten med hemska mål och mänskliga sköldar inte ges något ansvar alls, det är vansinne. Omoraliskt också. Okristligt.

Krig är fruktansvärt. När det blir ohållbart, så svårt att Israel blir lamslaget och omvärlden inte rör ett finger att stoppa tusentals attacker mot Israel på kort tid, när 2/3 av befolkningen - nu med längre räckvidd på vapnen - sitter dag ut och dag in i kvava skyddsrum, vad tycker du själv att Israel ska göra? Har omvärlden något ansvar för att de ignorerar krigshandlingarna tills dess att Israel måste agera?

Vad har Sveriges utrikesminister gjort för att dra uppmärksamheten till Hamas terrorism och krigsbrott, innan det gick för långt och Israel tvingades agera? Går det öht att i Sverige fördöma Hamas utan att det blir folkstorm och judehat, som på Löfvéns facebook?

I min syn går det inte att reducera detta krig som stammande enbart från morden på den palestinske och de judiska pojkarna. Det är en del av Hamas långt stående agenda och mål. Det är tragiskt att palestinska terrorgrupper inte har avväpnats, speciellt som myndigheten och indirekt Hamas åtnjuter substantiellt stöd från omvärlden just för att lösa konflikten på fredlig väg. Och det är djupt tragiskt att omvärlden, FN, inte agerar mot Hamas utnyttjande av civila oskyldiga, skjuter från sjukhus, moskér, skolor folktäta områden. Dessa fegisar gömmer sig bakpom civila och omvärlden rycker på axlarna.

Att det inte blivit fler israeliska dödsfall är enbart efter enorma ansträngningar att skydda folket. Vi ser klart och tydligt deras ansträngningar att skona civila under Hamas styre men det lyckas inte på alla platser av olika orsaker. Där varningarna har hörsammats och folket uppmanats av sina ledare att ta varningarna på allvar, har det räddat liv.

Det finns assymetri i detta krig, men även i hur det rapporteras. Hamas ansvar för palestinska offer verkar ignoreras av många journalister! Den som inte ger incidenter i kontext hamnar i fällan att frånta Hamas något ansvar för dödsfallen. Följer man Hamas direktiv - finns svart på vitt - rapporterar man alla offer civila oskyldiga.

Om de mördade pojkarna: Man visste ganska snart i Israel vilka de palestinska förövarna var, har namn och hamasmnedlemskap. Dessuton har man svart på vitt att kidnappningarna är en del av strategien från Hamas. Det hör onekligen hemma i och är en del av Hamas krigföring. Varför förneka det? Mördarna av den p[alestinske pojken hittades snabbt. De fick inget skydd av israeler. Bra.

Nu har Israel hittat ett omåttligt stort tunnelsystem, sofistikerat, sammanbundet, cementklädda väggar, och med dussintals tunnlar som mynnar ut inne i Israel. Dussintals terrorister har tagit sig in i Israel på väg mot två kibbutser nyligen. Vad tror du syftet var?

Men visst: Hundratals döda igen och det för att Hamas driver denna linje.

2014-07-22 @ 14:52:28
Postat av: Ann-Katrin Roth

Glömde källan, Paul Widén, mer nyanserad än många. :

http://nyheter.paulwiden.se/?p=2447

2014-07-22 @ 15:37:18
Postat av: BR

Hamas har sina sympatisörer där man minst av allt borde ana det:-)

BR

2014-07-22 @ 21:24:36
Postat av: bloggaren själv

Mitt i sommarnatten tänker jag inte kommentera A-K Roths LÅÅÅÅNGA kommentar mer än att jag verkligen blir trött.

Roth verkar skylla alla döda helt och fullt på Hamas som ges ansvaret för de israeliska offren och alla palestinska. Palestinierna rår för allt. Det är deras fel att de blir skjutna. Israeliska militärer och politiker är skuldfria lamm som överflödar av generositet, humanism och kärlek till sina fiender. Säkert är det också av pur välvilja som bosättare river upp palestiniers olivträd. Att Israel ockuperar och blocker spelar inte någon som helst roll i konflikten. Roth är glasklar!

Men jag säger det igen:
Bred inte ut dig mångordigt på min blogg!
Skapa en egen och hänvisa här till vad du skriver där!
Vad är det i det önskemålet som är svårt att förstå??
Vad gäller den senaste drapan hade det räckt utmärkt med att hänvisa till källan - som i sanning inte är en opartisk figur.

Var BR hittar Hamas-sympatisörer vet inte jag. Jag känner inga! Men han har väl ett annat kontaktnät.

Med detta stänger jag samtalstråden till detta inlägg. Begrips!

2014-07-23 @ 01:47:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0