tjusigt värre!


Sommaren 1982 förvärvade vi den fastighet i vilken familjen kom att växa, vistas och vara ända till dags dato. Vi var två när det började men våren efteråt – noga räknat Påskdagen den 3 april – vände sig kvinnan i huset om i ytterdörren, tittade in i hallen, talade och sade: Nu blir här aldrig mera sig likt!
 
Det var bara så sant! På Annandagen blev vi tre – fast mor och dotter ännu inte i hunnit hem till kåken. Det dröjde en och en halv vecka enär den lilla – Snuppan då kallad – förlösts med kejsarsnitt vilket ju tarvar viss konvalescens. Efter tio dagar kom de hem till huset där den nyförlöste fadern i sin förvirring nogsamt försummat vattna alla blommor vilka således dött en ömklig död.
 
Trepersonersfamiljen blev fyra i slutet av påföljande år då Syjjan! anlände. Syjjan! med utropstecken var vad Snuppan ropade första gången hon såg henne vi vad det led kom att kalla Snorvan. Hattifnatten och Heffaklumpen var de småbröder som sedan anlände första kvartalet 1988 och sent i nådens år 1991. Sex personer blev vi men nu är vi sedan en tid två – till vardags.
 

I över 30 år har vi alltså bott i huset och upplevt alla växlingar i samma sammanhang. Hela tiden har vi också haft ungefär samma utsikt från kök, vardagsrum och balkong. Och ibland funderar jag: Borde man inte tröttna på samma buskar och träd och hus och berg och lyktstolpar och soluppgångar dagarna i ända? Märkligt nog är det inte så.

 

I morse vid 8-tiden liknade utsikten från köksfönstret svartvita fotografier. Minus 15 hade frostat in tillvaron och gjort allt ljust trots att solen inte ännu hunnit upp. Klicka på bilden så blir den större. 
 

 

Och så kom hon! Sola! Hon jär en hon, hon! På lokal dialekt.

Solen liksom almanackan och klockan och månen är alla hon.

Allt som styr och reglerar och härskar över tid och verksamhet är hon. På lokalmål.

 

I vart fall var det vackert både innan och under det hon gick upp. Liksom nu närmare lunch. Det är lika vackert som så många gånger tidigare sett genom samma fönster och fotograferat från samma balkong.

 

 

För ca 20 år sedan var det en som sa till mig ungefär:

Man vet att man hör hemma när man blir betagen av växlingarna i det man ser varje dag.


Kommentarer
Postat av: Kyrkvärd med språkintresse

Jag har noterat att datorn, kopiatorn, kaffemaskinen osv. är en han, framförallt när de krånglar...vafö ä de på de vise?

2013-11-22 @ 20:26:02
Postat av: bloggaren själv

Ett mysterium, käre kyrkvärd. I sanning ett mysterium av näst intill sexistisk art. Vi får väl bara hoppas att det inte representerar någon konkret bindande verklighet utan är symboliska och poetiska tankekonstrutktioner vi kan förhålla oss fria till. ;-)

2013-11-22 @ 22:31:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0