helgens andra

Det var söndag förmiddag som jag för andra gången samma veckoslut hade uppdraget att utifrån ett givet tema och tre upplästa Bibelavsnitt försöka förmedla vad jag fattat Gud hade på hjärtat. I blogginlägget 2 juni inbjöd jag läsare till tankar och reflexioner och påminde om saken i inlägget högst högst upp. I bägge fanns den lilla bild som jag även placerat här*.
När jag så på lördagskvällen på allvar satte mig att skriva de tankar jag själv hade fanns inga responser att ta tag i utan jag fick så att säga ”köra på egen hand. Söndag morgon renskrevs ett manus för hand. Nu i efterskott har det formats till ett blogginlägg – detta.
 
 
Vi har hört tre texter – alla på något sätt om Dopet.
Texten ur Gamla testamentet (Andra Moseboken, Exodus kallad, 14:21-22) om israeliternas uttåg ur Egypten på Moses tid. När Gud befriade dem.
Episteln (Titusbrevet 3:4-8) om dopet. Egentligen om frälsningen, befrielsen. Och att dopet frälser, befriar, förnyar. Oförtjänt.
Evangeliet alldeles nyss (Johannesevangeliet 1:9-34).om vad dopet ger – Helig Ande. Men framför allt om att Jesus är Guds Utvalde.
 
Allt detta är ”Dop-anknutet”. Det är viktigt att vi tar in. Det saknas lätt och ofta hos oss där...
...dopet ofta är något gulligt. Vi har ju oftast barndop. Med släkt, ung familj, högtidligt och privat. Inte nödvändigtvis fel men med en brist. Dopet blir en punkt, ett tillfälle. Och inget mer.
...där dopet ibland blir en check-point, bakåt i tiden. Har det skett? Blev det av? Är den och den döpt? Då?frågas ibland. Och hur blir det framöver med kyrkotillhörigheten och därmed ekonomin – som om den frågan var viktig.
Dopet har ett större sammanhang. Men för det måste jag göra en utvikning.
 
Gud vill liv!!
 
Gud är Livets Gud! Ända från början.
I Bibelns början står att ”jorden var öde och tom” och att Gud skapade liv. Växter, djur, människor. Just människoskapandet viktigt. I andra kapitlet formar Gud en gubbe av lera och blåser in sin Ande – Guds Ande gör och ger Liv. Det Gud vill. Och gör.
 
Det som hotar Livet är mot Gud – allt sådant som bryter ner Liv.
Synd – olydnaden – är grundorsaken. Ett ”religiöst” begrepp mot Guds Liv.
Fattigdom som hindrar Liv och skapar en för tidig död.
Förtryck som spärrar in Livet.
Okunnighet som hindrar människor att nå sin Livsförmåga.
Sjukdom och ohälsa – som hotar livet.
Allt sådant – allt – bryr sig Gud om och i. Allt som hotar Livet och utmanar Gud.
Gud bekämpar sådant. Allt sådant. På sätt Gud väljer. Valt.
 
På det sätt Gud valde befriade Gud israeliterna ur Egypten.
På Moses tid. Såg förtrycket och ingrep. Hade kunnat bara lyfta dem upp i luften och sänka ned dem i Kanaan men valde att leda dem genom Röda havet – döpa dem i havet som det sedan kallas på ett ställe i Nya testamentet.
Genom uttåget, Exodus, skapade Gud ett folk. I frihet. På resa. Inte stationära vilande solbadare på östra stranden utan ett folk på resa, med Liv, för att Leva.
 
På det sätt Gud valde befriade Gud oss – säger Paulus i episteltexten – genom dopet.
Inte för att vi förtjänade det utan bara för att Gud så ville. Kanske hade Gud kunnat göra det på annat sätt men Dopet blev den väg Gud valde. Och som gör att vi kan veta. Vi vet ju om vi är döpta. Då vet vi också vad som hänt oss. Vi har blivit befriade, frälsta. Det är ett ord att lita på!
 
Gud vill och gör alltså Liv. Därför ger Gud Anden – som vid människans skapelse.
Johannestexten – evangeliet – redde ut det när evangelisten Johannes berättar om att Johannes Döparen – alltså en annan Johannes – förklarar skillnaden mellan dop och dop, mellan Döparens dop och det dop Kristus instiftade, det kristna dopet.
Skillnaden har att göra med skillnaden mellan Döparen och Jesus. En är profet, en är den Utvalde.
Johannes Döparen förstod det när han döpte Jesus. Anden kom då i gestalt av en duva. Då fattade han att Jesus är den som ger Helig Ande i det dop han startar. Anden som ger Liv – som för Adam.
 
I våra dop, i ditt dop, gav Gud dig Liv. Med sig. Med Jesus – som är Guds Utvalde.
Det är ett ord att lita på! Amen.
 

*  Inför olika gudstjänster kommer jag att fortsätta bjuda in i förberedelsernas tankedanser. Det blir här på bloggen och via Facebook där en speciell grupp – Älvsbygudstänster – skapats för ändamålet. Nästa tillfälle då jag getts ansvaret för huvudgudstjänst i Älvsby kyrka blir den 16:e denna månad. Jag återkommer i ärendet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0