högern försvagad

 
Strax före valet i Israel skrev jag inlägget försvaga högern. Blogginlägget bestod till sin huvuddel av en översatt ledare från oppositionstidningen Haaretz. Tisdag denna vecka var valdagen och innan spådde opinionsundersökningar och prognosmakare en tydlig men kanske något omfördelad högermajoritet och en mitten-vänster mer eller mindre i spillror. Bilden ovan var onsdagens resultat enligt Haaretz med reservationen att senkomna röster skulle kunna förändra tingen marginellt. Om så skett vet jag inte i detalj. Huvudintrycket blev ändå en överraskning. Det stora högerpartiet Likud – Nethanyahus parti – har tappat och då i inte ringa del till ett nytt ännu högrare parti. Detta är grafikens blå fält. Se i övrigt noga på bilden och observera jämviktsläget.
 
Nethanyahu leder det största partiet och skall bilda regering och rimligen innebär detta att han nu kastar sig av och an i sängen när han försöker sova. Högerut kan han rimligen inte vända sig. Stjärnskottspartiledaren där accepterar inte att det i framtiden bildas en palestinsk stat utan vill annektera förutom bosättningarna på Västbanken också åtminstone område C, alltså Jordandalen. En sådan åtgärd skulle vara ett fundamentalt brott mot ingångna avtal, innebära ett ännu öppnare trots mot FN, EU, USA och alla andra och isolera Israel rejält internationellt.
 
Inget mitt- eller vänsterparti skulle heller haka på en sådan höger-höger-linje. Likud skulle i ett sådant vägval också måste göra sig beroende av de ultraortodoxa – de gröna rutorna i grafiken. De partierna representerar dem som alla andra tycker inte bara skall studera Guds ord på heltid på samhällets bekostnad utan i stället börja bidra till samhällsekonomin, göra lumpen och på annat sätt låta sig integreras i det moderna Israel. En regering med de ortodoxa i underlaget skulle polarisera landet fullständigt.
 
Därför gissar jag att Likud väljer att så att säga hoppa över de ultraortodoxa och söka kompromisser med något av de partier som representeras av röda rutor – med undantag av det dussin som finns längst till vänster på bilden. De är inte givet att de partierna representerar vänsterpolitik av klassiskt snitt utan är mer – vad jag fattat – intressepartier för Israels arabiska befolkning. Jag tror inte att någon högerregering ens när febern är hög tänker sig att dra in dem i sitt regeringsunderlag.
 
Det vill nog förresten inte vänstern heller – alltså ha med arabpartierna. Det skulle polarisera landet ytterligare. En mitten-vänster-arab-regering blir därför också en omöjlighet så med högern försvagad står kompromissernas och kohandelns tid för dörren. Onekligen intressant.
 
PS: Ser idag på lördagsmorgonen den slutliga mandatfördelningen i Knesset - kolla här. Varierar på marginalen men ändrar inte i sak mitt resonemang ovan om regeringsbildandets dilemmor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0