Lite PÅSK-godis

Nu är Påskhelgen över. Det är Annandagens kväll och det är lite lugnare i huset än tidigare. Barnbarnet sover. Hennes farmor och ena faster glor på TV. Den andra fastern läser. Mamman, pappan och farbrodern har rest till Luleå. Dags att skriva lite blandat smågodis till läsarens förnöjelse – eller inte.

Just det!!
Läsaren fattade det ovanskrivna rätt. Föräldrarna for och barnbarnets farföräldrar är lämnade i barnbarnets våld åtminstone en del av farfaderns Påsklov. Skall bli kul. Ässa bok kommer vi att göra i massor. Och leka. Och mysa. Givetvis också filma – som jag brukar. En solskenssnutt togs idag men den har jag inte redigerat än.

Den tyske författaren och nobelpristagaren Gunter Grass har skrivit en dikt som väckt den israeliska regeringens vrede så till den milda grad att han inte kan få komma in i landet om han skulle vilja. Man önskar visst också att den tyska regeringen skall ingripa. Givetvis en alldeles oproportionerlig överreaktion. Man kan läsa om det i Haaretz - här – men jag ids inte översätta. På liknande vis ville man för något år sedan att den svenska regeringen skulle ingripa mot Aftonbladet som publicerat något man inte gillade. Jag undrar helt stilla om inte de som kallar sig Mellanösterns enda demokrati borde fatta att Västeuropeiska länder har yttrandefrihet och pressfrihet. Att kalla all kritik man får för antisemitism är att ropa Vargen kommer! alldeles för ofta. Grass skrev dikten på tyska och den rotvälskan har jag aldrig studerat. En engelsk översättning kan läsaren ta del av här och själv bedöma om dikten är jude-fientlig eller bara uttrycker oro över att Israel på tyskbyggda ubåtar har de massförstörelsevapen Iran påstås vilja skaffa sig. I själva frågan är min enkla mening i sammanhanget är att alla kärnvapen, vem som än har dem, utgör ett hot mot världsfreden.

En bok har jag fastnat i under helgen. En skönlitterär bok i genren fantasy – om fantasy är skönlitteratur. Och på engelska. Har lånat den av yngste sonen som har hela serien. Jag kommer inte att tugga i mig hela seriens alla 5000 sidor. Inte heller upplever jag att den kvalificerar för kategorin Predikaren 12:12 där jag brukar berätta om intressanta saker jag läser. I alla fall är jag nu i den första boken ikapp och förbi där vars TV-serien A game of Thrones nu befinner sig i handlingen. Lite annorlunda att läsa sådan engelska. Helt annat språk rent språkligt än nyhetsartiklar eller teologisk facklitteratur som jag annars använder mina språkkunskaper till att försöka dechiffrera. Stundom marigt. En helt annan läsupplevelse – typ.

Nu skall jag snart knoppa in.
Madammen jobbar i morgon.
Tack vare den lilla blir det knappast sovmorgon.
Vi måste ju Oka glöt!!


Kommentarer
Postat av: Guddottern

Bravo! Ska du börja läsa fantasy på ålderns höst (hmm...) så har du valt helt rätt. Det här är bland den bästa fantasy som har skrivits. Har själv läst hela serien och väntar otåligt på nästa bok.

/Anna

2012-04-11 @ 13:29:45
Postat av: bloggaren själv - the godfather

Kul att "Guddottern" läser min blogg. Har dock ett par invändningar:

1. "...börja läsa..." har jag gjort förr och lite sporadiskt. Ung och omogen drog Tolkien in mig i tingen. Alltså jag ung, inte han. Sporadiska fantasy-trippar har följt. Dock ar jag inte helt addicted av genren.

2. Vaddå "ålderns höst"? Jag är faktiskt snart bara 59 år ung, bera 4 månader äldre än "Guddotterns" barns morfar - å han är väl inte gammal?

2012-04-11 @ 16:21:18
Postat av: Guddottern

Det beror nog på vem du frågar, morfadern eller barnbarnen. :)

2012-04-18 @ 12:34:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0