etnisk åtskillnad?

I israelisk press kom det för några dagar sedan artiklar och nyheter att en ung stenkastande palestinsk man dödats under en demonstration. Han kastade sten mot ett bepansrat arméfordon och en soldat – med skyddsväst, hjälp å allt – skjuter på nära håll en tårgasgranat som träffar palestiniern i huvudet och leder till döden. Tragiskt och onödigt tycker de artiklar jag läst. Naturligt, näst intill nödvändigt, tycker en del som kommenterar artiklarna i Haaretz och Jerusalem Post.
För någon dag sedan sker en annan incident då en grupp israeliska bosättare på Västbanken gjorde intrång på en israelisk armébas, förstörde bilar och annat samt kastade sten – och så skadade folk. Ingen av de huliganerna blev dock skjuten.

Mot bakgrund av detta skriver Aeyal Gross en artikel i denna dag – på engelska här. Aeyal Gross är juridikprofessor i Tel Aviv. Google översatte grovt och jag putsade till översättningen av vad jag tycker är en intressant belysning av den politik av etnisk åtskillnad som tillämpas på den ockuperade Västbanken.


JUDISKA STENKASTARE ÄR MER JÄMLIKA

Det är lätt att föreställa sig vad som skulle ha skett om palestinier gjort intrång på en israelisk militärbas och vandaliserat bilar, bränt däck, kastat sten på brigadchefen och skadat hans ställföreträdare.

Det är lätt att föreställa sig vad som skulle ha skett om palestinier gjort intrång på en israelisk militärbas och vandaliserat bilar, bränt däck, kastat sten på brigadchefen och skadat hans ställföreträdare. För många av dem skulle det ha slutat i död, skador och fängsligt förvar. Men förövarna av veckans incident var judar, inte palestinier, och de kastade sten på både soldater och palestinier.
Förklaringen till dödandet av Mustafa Tamimi, som dog efter att ha blivit träffad i huvudet av en tårgasbehållare under en demonstration i Nabi Saleh på fredagen, var att den unga palestinska mannen hade kastat sten på en bepansrad israelisk arméjeep . Även om detta hade varit sant kan man inte bortse från skillnader i svaret till stenkastarna i de skilda fallen. Enda skillnaden var att kastarna var arabiska i det ena fallet och judiska i det andra.
Den ökande antalet incidenter då bosättare kastar sten på israeliska soldater och palestinier, utan att dra på sig svarseld från armén, visar hyckleriet att hävda att skjutande är en berättigad reaktion på palestinier som kastar sten. Och Tamimi gjorde inte intrång på en militärbas – han försökte skydda sin by från de bosättare som försöker invadera och expropriera den.
Närheten mellan de två incidenter inbjuder till jämförelse, men skillnaden i svaret har länge varit uppenbart. Demonstrerande palestinier möts med våld – ibland dödligt – och arresteringar. Både militära och rättsliga institutioner ger judar i territorierna, även när de deltar i upplopp och våld mot palestinierna eller armén, vanligtvis något som verkar vara immunitet.
Skillnaden i gensvaret är ett symptom på ett bredare problem, nämligen det faktum att två folkgrupper som lever i samma område lever under olika rättssystem och behandlas olika av militären. Israel är selektivt i tillämpning av sina lagar när det gäller bosättningarna och bosättarna och skapar en ordning som diskriminerar på grundval av nationell identitet. Ibland tillämpas israelisk lag även för judar som bor på Västbanken men inte ens är israeliska medborgare.
Det finns anledning till varför folkrätten förbjuder ockupationsmakter att låta sin befolkning bosätta sig i ockuperade områden. Ett resultat av en sådan praxis är en de-facto-annektering av området genom att ockupationsmakten ger sina egna medborgare större rättigheter än den ger den ockuperade befolkningen. Det är det scenario som utspelar sig på Västbanken.
Under rådande omständigheter när en befolkning och dess armé tillåts härska över och använda våld mot en annan befolkning bör det inte komma som en överraskning att våldet ibland även riktas mot armén.


Kommentarer
Postat av: Dessa mina minsta bröder

Även den mer regeringstrogna tidningen Jerusalem-Post skriver om problemet "We need to begin to treat these people differently," one officer said. "It is very difficult to make that mental shift but it is necessary to prevent these events from happening again."http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=249458

2011-12-14 @ 20:18:03
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/
Postat av: A-K Roth

Klart båda sidor måste bekämpa terrorister. Det har visats för stor återhållsamhet mot israeliska huliganer i bosättningar. Nu verkar många ha fått ett uppvaknande inför ökat våld/terrorism.Båda sidor måste ta tag i sina egna huliganer, terrorister, våldsverkare och sätta stopp. Mycket riktigt råder skilda rättsväsenden och din beskrivning är en med många exempel. En annan kan visa på hur det ena tillåter dödsstraff för försäljning av mark till judar och uppvigling till judehat och glorifierande av våld i skolor och media. Det andra har inte dödsstraff, inte sedan Adolf Eichmanns avrättning. Ett rättsväsende tillåter att man i deras ansvarsområde firar och hyllar massmördare och betalar hög månadslön till terrorister. Detta är bara ett sätt att se.Stig, det går inte att komma ifrån Israels ansvar inom de områden de administrerar. Men inte heller ska man blunda inför det som lett dit eller det som händer nu. Man kan dra upp exempel från båda sidor som visar det ena eller det andra. Men man ska hoppas och kräva att båda sidor gör bättre. Vi kan på vår kant göra bättre genom att inte skuldsätta en sida och hålla den andra ansvarslös. Och om folkrätten i detta fall: om detta tvista de lärde, folkrättsexperterna.

2011-12-15 @ 14:45:51
Postat av: BR

"palestinier"? Man måste mena arabiska ockupanter av urgammal judisk mark./BR

2011-12-15 @ 15:14:42
Postat av: bloggaren

Det verkar som om de israeliska myndigheterna vill ta tag i sina egna huliganer på ett sätt som får inälvorna att skvalpa i deras kroppar. Vissa - försvarsministern - vill kalla dem samma sak de kallar andra på Västbanken som kastar sten: terrorister. Nethanyahu vill dock inte kalla lort för lort och pannkaka för pannkaka utan nöjer sig med snäppet mildare men fortfarande skarpa formuleringar.

Och A-K Roth. Det är sant att Israel inte har dödstraff men då är det förunderligt att det genom åren blivit så många avrättade - som den i artikeln nämnde till exempel.

Bo Rööser deltar (som vanligt) inte i samtalet utan väljer att prata om något annat. Denna gång är det hans egen högst privata språkpolisiära kampanj mot ord och begrepp som alla debattens seriösa aktörer gemensamt använder.

2011-12-15 @ 15:42:59
Postat av: Guardian

"...hans egen högst privata språkpolisiära kampanj mot ord och begrepp som alla debattens seriösa aktörer gemensamt använder"

Heja Stig! :D

2011-12-15 @ 16:26:48
URL: http://palestina.blogspt.com
Postat av: A-K Roth

Stig, menar du verkligen att ignorera, utan kommentar, det jag skrev om PMs rättssystem? Igen, dödsstraff för försäljning av mark till oönskade och belöning till och hyllande av massmördare - direkt från den palestinska ledningen? Det blir som att tala till en vägg.Brott IDFs soldater är skyldiga till borde inte skymma den andra sidans ageranden. Bara så du vet, jag försvarar inte IDFs ageranden i alla scenarior. Men inte heller tar jag för givet alla gånger att det som sprids stämmer med verkligheten, vis från Muhamed al-Durah - falsariet, massakern i Jennin-skrönan, och många andra fall. I fallet ovan i artikeln tror jag det stämmer. Men någon gång vill man höra vad uppviglingen till våld och hat från den andra sidan bidrar till, vad hatet från den sidan bidrar till.I dagarna firar Hamas sitt 24-årsjubileum och skryter officiellt över tusentals, de kallar dem "sionister", egentligen civila män, kvinnor och barn, de tagit livet av.1365 dödade ”sionister” (de allra flesta civila judar – barn och vuxna)6411 skadade ”sionister”1117 bombade ”sionistmål” (terrorattacker)87 ”martyroperationer” (självmordsbombningar)11 093 raketer och granater avfyrade mot Israel1848 ”martyrer”https://namanula.wordpress.com/2011/12/14/hamas-firar-att-de-dodat-1365-sionister/#commentsMed stöd av Syrien, Iran, omvärldens generositet kan jag tillägga...Någon i svenska media som tagit upp det eller är det tabu? Någon som undrar hur mycket av svenskt bistånd som gått till den delen av styret på ett eller annat sätt? Man talar till väggar men det börjar öppna sig om det förbjudna.2011-12-16 @ 13:04:12
Postat av: bloggaren

A-K Roth: Liksom du inte eller bara oerhört sällan uttrycker att samtycker fann jag det inte heller alldeles nödvändigt att uttrycka medhåll när du säger att Fatah och Hamas inte agerar som man skall göra i en rättsstat. Den saken går inte att bestrida. Dessutom får de ju inte ens bilda en stat och försöka.Så konflikten står mellan en rättsstat - Israel - och ett folk som på grund av ockupation inte har getts chansen att bygga ett eget erkänt samhälle med fungerande institutioner - Palestina. Som ockupationsmakt är dessutom Israel ansvarig för rättsäkerheten för ALLA de som bor på ockuperat territorium, både israeler (som inte har rätt att bo där) och palestinier.Sett till dessa omaka förhållanden blir ju utfallet av dödandet "intressant". Siffror ger bilden av hur konflikten fungerar och ger viss grund för tanken att det rättsstatliga hos Israel nog är betänkligt naggat i kanten.

Sedan den 29 september 2000 har 125 israeliska barn dödats av palestinier – 1471 palestinska barn dödats av israeler.

Sedan den 29 september 2000 har har 1092 israeler och minst 6537 palestinier dödats.

Sedan den 29 september 2000 har har 10792 israeler och 59575 palestinier skadats.

Inga israeler hålls fångna av palestinierna medan 5300 palestinier för närvarande är fängslade av Israel

Inga israeliska hus har rivits av palestinierna och 24813 palestinska hem har rivits av Israel sedan 1967.

Israel har för närvarande 273 judiska bosättningar och "utposter" byggda på konfiskerad palestinsk mark. Palestinierna har inte några bosättningar på israelisk mark.

Källa: http://www.ifamericansknew.org/

2011-12-16 @ 13:48:05
Postat av: BR

Du vet, Stig att så tidigt som på 1920-talet så ansåg den muslimska befolkningen i det dåtida Palestina att man var en del av Sydsyrien som man önskade ingå i.

De flesta s.k. palestinierna är ättlingar av den arbetskraft som det ottomanska riket importerade från hela arbvärlden och som inte har någon hemortsrätt i Judea/Samaria utan tillhör arabvärlden i största allmänhet.Civila arabiska dödade och sårade härrör från muslimernas vana att använda oskyldiga som sköldar och civil bebyggelse som stridsplatser, bäste Stig.

Anser du annorlunda så är du en papegoja för Hamaspropagandan.

En rättelse till.Israeler har visst rätt, enligt internationell lag att bosätta sig på ockuperat land efter eget initiativ. Det som är förbjudet är att ockupationsmakten kollektivt förflyttar delar av sin befolkning vilket det inte handlar om i detta fall.

De israeliska nybyggarna, bosättarna kallade, har helt på eget initiativ slagit sig ner på de områden i Judea/Samaria som sedan urminnes tider haft judisk närvaro./BR

2011-12-16 @ 19:23:18
Postat av: EL

If Stig knew"Palestinierna har inte några bosättningar på israelisk mark."

Det har de nog i Judeen och Samarien, land kontrollerat av PA. Dessutom i Gaza. F.ö. 5 km2 på Golan och 53 km2 i Syrien har judiska ägare. Allt köpt lagligt och inregistrerat.

2011-12-17 @ 00:59:13
Postat av: bloggaren

BR: En rättsstat är skyldig till att se till att dess befolkning lyder lagar och beivra när så ej sker. Flyttar enskilda israeeler på eget vis till ockuperat land - vilket är nerven i bosättarpolitiken - bryter de mot internationell lag. Rättstaten Israel skall se till att dess medborgare inte gör så. Detta är lika självklart som att svenska myndigheter kan åtala och straffa svenskar för brott de begår utomlands.

EL: Judeen och Samarien - vanligen kallat Västbanken - är inte israeliskt territorium. Inte heller Golan. Eller östra Jerusalem. De kontrolleras av Israel och är bitvis ensidigt annekterat av Israel men den annekteringen erkänns inte av någon anna stat i världen. Därför är det meningslöst att tala om palestinska bosättningar på en israelisk Västbank. Sånt snack är nosens.Varför tog resonemanget om dödsstraff och dödande slut? Var siffrorna för överväldigande?

2011-12-17 @ 01:41:52
Postat av: BR

"Varför tog resonemanget om dödsstraff och dödande slut? Var siffrorna för överväldigande?"Jag har redan berört att muslimernas beteende att använda civila som mänskliga sköldar och civil bebyggelse som stridsplatser ger kollaterala skador med många skadade och dödade när Israel retalierar mot den muslimska terrorismenI Gaza och i Judea/Samaria gäller egyptisk resp. jordansk lag som benämner alla upp till 18-årsdagen som "barn". Det resulterar i att många unga raketskyttar och mörsarbesättningar som dödas kan benämnas "barn" av den Pallywoodkoncern (palaraber+ västlig islamistkramande vänster) som är Stigs huvudsakliga informationskälla.När det gäller Israels riktade aktioner mot ledande terrorister så har den högt respekterade israeliska Högsta Domstolen slagit fast att sådana aktioner är berättigade om möjligheter att infånga terroristerna och ställa dem inför rätta saknas eftersom det kan anses råda krigstillstånd mellan Israel och Hamas/PIJ.

Slutligen säger jag samma sak till Stig som till Egon Berglund. Hur kan en som kallar sig kristen engagera sig så starkt i bildandet av en muslimsk stat till?

Argumentet att det är bidandet av en sekulär stat man stöder är bisarrt eftersom Hamas är tänkt att ingå i en samlingsregering och vi vet ju alla hur historien ser ut när det gäller behandlingen av kristna och judiska minoriteter i muslimska majoritetssamhällen.

Du, liksom Egon har mycket att svara för inför den kristna och judiska Guden, Stig./BR

2011-12-17 @ 16:16:56
Postat av: BR

När det gäller de judiska nybyggarna i Judea/Samaria

så hävdade du, Stig att deras bosättningar är illegala enligt internationell rätt men det är inte sant eftersom Genevkonventionen inte förbjuder en ockuperande nations medborgare att bosätta sig på ockuperad mark. Detta i all synnerhet som, i detta fall, det funnits oavbruten judisk närvaro i Judea/Samaria.En ockupant har,precis som du påpekar, skyldighet att upprätthålla lag och ordning på ockuperat område och där medger jag att de israeliska myndigheterna har misslyckats partiellt.

Men nu höjs röster hos högt uppsätta IDF-officerare att de mest aggressiva bosättarna skall behandlas som terrorister vilket indikerar en ändrad inställning hos de israeliska myndigheterna.

/BR

2011-12-17 @ 16:23:49
Postat av: Ann-Katrin Roth

Stig, jag ser vart det bär iväg, som vanligt. Sakfrågan som kom från ämnet rättsstat: Hamas skryter(!) över sina "bedrifter", viftar bort offer för medvetna attacker mot civilbefolkning som "sionister". Jag trodde i min enfald att tusentals medvetet(!) mördade civila enbart från Hamas skulle uppröra. Listan från Hamas var bara deras lyckade bedrifter. Lägg till de andra gruppernas antal "lyckade" mord om det nu är så intressant att räkna kroppar utan tanke på uppsåt eller källors trovärdighet, förlåt om jag blir skarp i tonen.Du kontrar med en lista från en israelfientlig källa som drivs av Alison Weir. (hon spred vidare på Donald Boströms blood libel-artikel i AB bland annat, inte anständigt). Och du missade vad jag ville säga.Jag har just googlat på Haaretz och ser bl.a. rubriker som talar om dödade palestinska barn - som ofta lekt vid eller tillåtits befinna sig vid raketramper där palestinier just har avlossat raketer mot Israelisk bebyggelse. Ingenstans ser jag att Israel medvetet mördar barn som policy, hur tragiskt barns död än är. Varför är dessa dödsfall Israels ansvar om Israel attackeras av en krigshandling och slår tillbaka mot raketramper? Vilka är det som sätter sina egna barns liv i fara?"...Dessutom får de ju inte ens bilda en stat och försöka..."

Du talar bl.a. om Hamas här, stackarna, som inte "får". Du vill alltså att de under sitt nuvarande ledarskap ska "få" skapa en stat? Och jag förundras. Iofs finns väl inget som hindrar att de utropar sig till stat i Gaza? Vad tror du de vill "försöka" egentligen? Leva i fred?"...ett folk som på grund av ockupation inte har getts chansen att bygga ett eget erkänt samhälle med fungerande institutioner..."Jaså, en orsak, en enda, till stagnering av samhällsbygge? Detta är enkelspårigt och en ursäkt. Palestinska ledare har misslyckats med att skapa ett fungerande samhälle mycket pga att de inte har kunnat ge upp idén att driva bort det judiska, sedan 1994 åtminstone och de möjligheter som öppnades då. Man utlöste en fruktansvärd och för båda folken förödande intifada.Vidare, inte bra vara så tvärsäker om omtvistade frågor i regionen därborta. Varför inte fråga från många olika håll? För min del är den gängse svenska PK-inställningen till MÖ inte respektabel. Man måste tänka outside the box eller utanför ankdammen.

2011-12-17 @ 16:38:53
Postat av: Ann-Katrin Roth

Illustration av terrorism och rättsstat:

http://drybonesblog.blogspot.com/2011/12/attacks-by-jewish-youth.html

2011-12-17 @ 19:28:43
Postat av: bloggaren - igen

Jag kommenterar inte mer här.

Det kommer i stället ett längre inlägg i saken.

2011-12-17 @ 20:34:34
Postat av: BR

"Jag kommenterar inte mer här.

Det kommer i stället ett längre inlägg i saken."

Hoppas att du då lägger fram dina argument för att engagera dig för en ny muslimsk stat i Mellanöstern istället för att försvara det gemensamma judeo-kristna värdearvet, Stig.

Jag kommer att kopiera denna kommentar i fältet till ditt nya inlägg, Stig. Inshallah!/BR

2011-12-17 @ 22:34:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0