slut och start

Detärintekloktvaddetregnar!!!

Ochgråttochmuletsåmanbaravillsomna!!!


Med de långa orden torde ämnet vädret vara näst intill färdigbehandlat. Den 14 juni vanliga år brukar det ha varit lite mer somrigt men i år när sommarledigheten för många skjutits en vecka fram verkar det som om SMHI anpassat väderleken.


I morse i samband med gudstjänst nåddes jag av beskedet som innebär att en lång period av enträgna förböner i någon mån kommer att byta innehåll. Lite av ett slut men samtidigt en start eller i alla fall en ändrad fortsättning.


Boken När tiden tar slut - motivförskjutningar i frikyrklig apokalyptisk tolkning av det judiska folket och staten Israel av Göran Gunner nämnde jag i förförförförra inlägget. Nu är den färdig(om)läst ända till sitt slut och jag måste säga att jag begriper bara lite mer än förra gången jag läste den..


Att jag inte begriper mycket mer beror inte på att doktorsavhandlingen är svårbegriplig eller att Gunner är kryptisk. Tvärtom. Han gör ett gediget arbete och söker verkligen bringa reda i något nästan ingen funderar över - som så många avhandlare gör. Det är själva ämnet som är rörigt - alltså hur olika författare inom svensk frikyrklighet under främst 1900-talet läst in sina egna olika tankar och (förvirrade) (politiska) idéer i ett begränsat antal verser i Bibeln.

När de gör detta - eller mer gjorde detta - kan man se att deras slutsatser blir samma som deras insatser men framställda som dragna ur Guds ofelbara ord. Avhandlingen visar att olika författare läser in olika saker i samma Bibelord och når var sin alldeles ofelbara tolkning av saker som när Jesus skall komma tillbaka, när tusenårsriket kommer, judarnas roll, Hitlers betydelse samt att allt staten Israel gör är rätt och att demoner och araber kan parallellställas och därför drivas bort. Då jag är intresserad av Bibeltolkning - hemskt vore väl om jag som präst inte var det - fascineras jag av i vilken stor utsträckning olika författare når olika själv-säkra resultat av samma lilla antal Bibelord, ofta lyfta ur sitt sammanhang. Det finns också, visar avhandlaren, författare som med typ 15 års intervall når helt nya slutsatser kring samma sak och samma Bibelställen och därmed får ytterligare en bok utgiven på samma förlag som publicerade hans förra bok samt flera andra författares böcker med andra in- och slutsatser kring samma ämne.

Jag rekommenderar Gunners avhandling som ett inlägg i Bibeltolkningens tankebrasa.


Ärkebiskopen är mördad! är titeln på den bok jag nu startat att (om)läsa. Den är också en doktorsavhandling där Hans Damerau har analyserat predikningar hållna av ärkebiskop Oscar Romero i El Salvador 1977-80. Givetvis kommer jag att återkomma i ämnet när jag läst den färdigt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0