läsa om tvärt

När man läser en bok läser man boken.
När man läst den färdigt är den färdigläst. Punkt.


I alla fall är det så med många böcker jag läser eller har läst. Är det en bra bok så blir det som nyss skissats och boken hamnar i bokhyllan och rekommenderas som litteratur till andra. Vissa böcker - de som är extra intressanta - kan efter ett eller några år på nytt flyttas från bokhyllan till ett omläsläge men många kommer att stå där de står. Dåliga böcker läser jag inte färdigt..


Ytterst sällan läser jag en bok ett andra varv omedelbums! Ytterst sällan! Men nu håller jag på med en sådan. Strax är jag klar då jag bara har ungefär 30 sidor kvar - de som innehåller avsnitten 7 och 8. Och när de blivit lästa skall ja bläddra tillbaka för att med penna i handen, linjal längs raderna och Bibeln bredvid studera om kapitlen 4-6 så att jag fattar resonemanget ordentligt.


Den bok som så direkt provocerar fram detta beteende hos mig heter Justice and only Justice - a Palestinian Theology of Liberation. Författaren - Naim Stifan Ateek - är palestinier och anglikans präst. Boken är alltså en palestinsk befrielseteologi och har ungefär 20 år på nacken även om jag inte fått grepp på den förrän nu..


Befrielseteologi tycker jag är intressant. Inte är jag någon fena i det stycket men nog är det intressant att arbeta utifrån metoden Se situationen som är för handen, Bedöma den utifrån Bibel och kristen tro och Handla i enlighet med bedömningen. Den tidigare nämnda avhandlingen om Oscar Romeros förkunnelse tangerar ett befrielseteologiskt betraktelsesätt. Romero brukar inte riktigt räknas som Latinamerikansk befrielseteolog men han kom att ligga ganska nära. Ateeks bok är dock en "riktig" befrielseteologi liksom en bok som ligger och väntar skriven av en latinamerikan som heter Sobrino.


Jag kommer att återkomma i ämnet både med funderingar av vad läsningen ger för tankar kring förhållanden där - alltså i det belägrade Palestina - men också vad det ger för tankar kring hur vi här i gamla Svedala som kyrka kan behöva Se, Bedöma och Handla - för att inte tala om Be.

Bilden har en god vän tagit nära Betlehem och visar den Israeliska gränsmuren mot Västbanken,


Kommentarer
Postat av: egon berglund

Just Israel/Palestina+Teologi väcker orerhört starka känslor i vissa kristna kretsar. Bra att du skriver om detta ämne, ( vi borde träffas)

2009-07-20 @ 16:35:36
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0