änglar & demoner 2

Här kommer andra delen av den Bibelförklaring jag fick hålla i samband med KRIK-lägret i Älvsbyn. Inlägget som läggs på bloggen lördag kväll är alltså en direkt fortsättning på det förra som bar rubriken "änglar och demoner 1".Änglar GÖR sa jag är viktigare än änglar ÄR!!
Och det är så vi möter änglar i Bibeln - när de gör något.


Det änglar GÖR är att lovsjunga, skydda och springa ärenden.

Om det är allt vet jag inte men det kan vara tre saker att minnas - de lovsjunger, skyddar, springer ärenden.


Änglarna lovsjunger berättas det om ibland när olika Bibelmänniskor får olika uppenbarelser och ser in till där Gud är. I Gamla testamentet berättas till exempel om när en som hette Jesaja år 744 före Kristus fick se en syn, alltså fick en uppenbarelse - vill ni läsa om det finns det i Jesajaboken kapitel 6. Han ser serafer - en 6-vingad änglatyp - som inför Gud ropar lovsång: Helig, helig, helig är Herren Sebaot! Hela jorden är full av hans härlighet!

Ett annat exempel är ur Uppenbarelseboken kapitel 4 där fyra 6vingade varelser med ögon både framtill och baktill, utåt och inåt, liknande ett lejon, en ungtjur, en människa och en örn, hela tiden säger: Helig, helig, helig är Herren Gud, Allhärskaren (Allsmäktig), han som var och som är och som kommer.

Och när Jesus föds visar sig för herdarna utanför Betlehem en stor himmelsk här som prisade Gud med orden: Ära i höjden åt Gud och på jorden fred åt dem han har utvalt. (Lukasangeliet kapitel 2).


Utvikning:

Är ni bekanta med Svenska kyrkans sätt att fira gudstjänst kanske ni känner igen orden från gudstjänstens ordning eller liturgi. Dit har man nämligen snott änglarnas ord hos Jesaja och ur Uppenbarelseboken samt också änglasången vid Jesus födelse. Tanken bakom dessa "stölder" är den att om änglarna använder de lovsångsorden duger de att direkt använda också för oss människor i våra gudstjänster.

De flesta stora gamla kyrkor har genom alla århundraden gjort på samma sätt i ordningarna för sina gudstjänster. Ansluter sig ordagrant till änglarnas lovsång. Försöker tala eller sjunga på ängelska - typ. Andra yngre samfund och kyrkor lovsjunger inte på detta bibliska sätt utan gör sig andra former även om tre-helig-orden är vanliga i många psalmer och lovsånger oberoende av samfund och andlig dialekt.

Slut på utvikningen.


Änglarna skyddar - och vägleder kan man tillägga. Ett tydligt exempel på detta är när Israeliterna på Moses tid - vi snackar kanske 1200 före Kristus - flyr från Egypten och Herrens ängel i form av en eldstod skyddar dem från egyptierna som förföljer dem. I Andra Mosebok kan man läsa om detta men jag tränger inte djupare in i det nu. Intressant är dock att det i sammanhanget och flera andra ibland sägs att det är Herrens ängel som gör något men sedan att det är Herren själv som gör det. Gränsen mellan ängel och Gud verkar vara flytande på nåt sätt. Läs själva.

Just tanken att änglarna skyddar leder ju till ord som skyddsängel och änglavakt. Min erfarenhet är att om det är något som också icke direkt troende tror på så är det änglavakt - i alla fall småbarnsföräldrar. Sedan säger Jesus i nåt sammanhang om barn att deras änglar ser alltid Guds ansikte.


Änglarna springer ärenden är det tredje jag vill nämna om vad änglar GÖR.
Exemplen är många. Ett viktigt är när ärkeängeln Gabriel i Lukasevangeliet kapitel 1 berättar för Maria att hon skall föda Jesus. Gabriel är kurir, den som ger ett besked, springer ett ärende åt Gud till förmån för oss människor.

Och det är vad ärendespringandet och vägledningen handlar om: åt Gud, för människornas skull.


Änglar ÄR alltså andeväsen, skapade av Gud, vistas hos Gud och är mindre än (under) människor. Det änglar GÖR är att de lovsjunger, skyddar, vägleder och springer ärenden.


[PAUS - sång, bensträck]


Demoner då? Eller onda andar? Alltså andra halvan av ämnet Änglar & demoner? Vad är det?


Demoner är ett litet ämne i Bibeln. Väldigt litet. Som jag fattat Bibelns huvudtanke rör det sig om ett gäng tvärtom-änglar med djävulen - Satan - i spetsen. Det handlar alltså om änglar som under ledning av djävulen gjort uppror mot Gud och går in för att göra tvärtemot.

Demonerna ÄR alltså fortfarande andeväsen, givetvis skapade av Gud men vistas inte längre hos Gud och är givetvis mindre än (under) oss människor.

Det demonerna GÖR är att häda, plåga, förvilla och sabotera. Alltså tvärtom - typ.


Om Jesus sägs det att han kom för att - jag citerar ur minnet - omintetgöra, alltså förstöra, djävulens verk. Exempel på detta ser vi i de berättelser som finns i tre av evangelierna när Jesus driver ut demoner. Det handlar egentligen om väldigt få tillfällen eftersom flera av berättarna faktiskt nämner samma händelser. Därför är ämnet litet och jag tror att vi skall ägna väldigt lite uppmärksamhet åt dessa tvärtomisar. Så lite uppmärksamhet som möjligt faktiskt. Bäst är faktiskt att helt enkelt strunta i dem och i stället fokusera på Gud, på Jesus.

Och givetvis är därför alla filmer och böcker om demoner, zombier, och annat bara nys. Liksom tanken att djävulen skulle vara den som är chef i helvetet. Det är helt fel! Helvetet är inte djävulens rike utan djävulens slutliga fängelse - faktiskt.


[Om tiden medger - och det gjorde den]


Fram till nu har jag varit grundlig. Gissningsvis är ni trötta och less.

Därför skall jag bara orda lite om andra ledet i ämnet de som planerade det här lägret gav:


Himmel och helvete


Med det är det som med Änglar och demoner. Det ena är stort och viktigt. Det andra betydligt mindre.


Himmel är där Gud är, där Guds kärlek finns, där gemenskap med Gud finns.

Helvetet blir motsatsen - alltså tillvaron utan Gud, utan gemenskap med Gud.


Märkte ni skillnaden i det jag sa?

Himmel ÄR där Gud är, där Guds kärlek finns, där gemenskap med Gud finns.

Helvetet BLIR motsatsen - alltså en tillvaro utan Gud, utan gemenskap med Gud.


Därför kan Jesus säga att Himmelriket är nära, och är mitt ibland er - egentligen är i er mitt.

I och med Jesus kom Himmelriket till jorden och finns här sedan dess - i den kristna kyrkan genom Guds Ande som var och en som är döpt har fått för att han eller hon - du - skall vara en del i Kristi kropp, en fortsättning på Jesus - typ.


Helvetet är då något som BLIR först vid den yttersta domen när Jesus kommer tillbaka synligt.

Om det kommer jag att prata ikväll - om när Jesus kommer alltså.


Kommentarer
Postat av: SvBG

Från en vän av ordning till en annan vän av ordning ;-)Är du medveten om att änglar inte kan sjunga? De ropar till varandra i Jesaja 6 och prisar Gud i Lukas 2. Alltså inte sjunger. Det är en av kyrkans största klyschor.Annars var det klart intressant!2009-07-12 @ 18:05:02
URL: http://www.svenbertilgrahn.blogspot.com
Postat av: bloggaren själv

Wow!

Det tänkte jag inte på.

Och jag som inte heller kan sjunga...

2009-07-12 @ 20:20:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0