9-5

9-5 skulle som resultat i en hockeymatch mellan Luleå och Linköping vara skrällsiffror. Skapa glädje på visst håll och total förstämning på det andra stället. Lite av det har det väl varit idag fast inte i ishockey.


I den begränsade bloggarvärld jag här till höger har länkar till är det lugnt. På andra ställen har det dock idag tagit lite hus i h. Upprörda känslor råder - Helle Kleins blogg kan stå som exempel - över att nio biskopar av fjorton idag i en debattartikel i Dagens Nyheter uttalat uppfattningen att kyrkan framledes inte skall ha kvar vigningsrätten. De menar alltså att hon inte ska ägna sig åt den myndighetsutövning det innebär att administrera människors civilstånd.


De nios utspel är märkligt. Och bra. Och visar på allvar.


Biskoparna brukar vanligtvis - jämt - uppträda på ett snöre i en rörande trist enighet utåt. I mångt och mycket är det givetvis bra eftersom biskopskollegiet - fjorton jämställda - skall stå för och verka för enheten i kyrkan. Internt i sina egna överläggningar kan de vara - och har rimligen vid en del tillfällen också varit - oense men utåt har kollegiet gått in för att ha samma linje. Detta har gjort att den offentligt mest pratsamme av dem fått stå oemotsagd och allmänheten bibringats uppfattningen att alla biskopar förnekar jungfrufödelsen, vill avskaffa äktenskapet som begrepp eller något annat. Sista tiden har då bilden blivit att hela kyrkoledningen enigt och fast velat införa vigsel av samkönade äktenskap i kyrkan. Allmänheten har kommit att tro så. Bloggare har kommit att tro så. De som vill den reformen har också kommit att tro så och att alla problem skulle vara ur världen och att vi snabbt kan vänta oss en praktiskt taget icke ifrågasatt reform.


Och idag sprack den bilden. Till blandad glädje och besvikelse för dem som i tanken att de själva representerar något de kallar klassisk kristen tro med illa dold förtjusning häcklat kyrkan som tok-liberal. Till förvåning och fasa för dem som önskat och trott att det bara skulle vara marginella så kallade taliban-krafter man skulle behöva köra över.


9-5 betyder väl en kommande offentlig kräkelfäktning - förhoppningsvis. Men det kan också betyda att den politiska majoritetslinjen i kyrkomötet utan debatt bara till hösten kör över den opinion som de nio är talespersoner för. Och då, kamrater och bloggläsare, gäller det att de nio står fasta. Att de fortsätter att skriva, tala, agitera och inte viker ner sig. Att de inte genom den intränade tystnaden kommer att uppfattas vara trädda på det snöre som kommer att bli en snubbeltråd för kyrkan.

Kommentarer
Postat av: Sommarmoln

Att 9 av 14 biskopar strider för att kyrkan framledes inte skall ha kvar vigselrätten är ingenting jag kan se som något positivt.

Jag ser det mer som ett mycket kontroversiellt, löjligt utspel som saknar trovärdighet.

Dessa 9 biskopar gör det enkelt för sig, genom att istället säga NEJ till samkönade utspel så gör dom detta.

Utspel av denna sort leder enbart till att fler lämnar den svenska kyrkan.

Mvh Ola

2009-02-07 @ 11:39:53
URL: http://sommamoln.blogg.se/
Postat av: Pär

Trodde först att du hade bytt bil, Stig. ;) 9-5.

2009-02-08 @ 21:32:10
URL: http://teologinorr.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0