siffreri fredag förmiddag

Befinner mig i bostaden. Grundkursen som är en gedigen bit av arbetskakan är denna dag kompledig och jag passar på att - eftersom oktober kommer att bli jättetuff - njuta en något i förväg uttagen kompledighet. Eller fridag i efterskott eftersom sommarens OAS-möte genererade en hel del +tid för en egentligen sommarlovsledig skolpräst med lärararbetstider som grundläggande beräkningsgrund.

I denna min ledighet funderar jag över besöksstatistik. Kanske är jag till detta något triggad av en god föreläsning av Göran Skytte som besökte Älvsbyn i förrgår. Han har ensam eller med andra skrivit böcker som sålts i 20000 eler 16000 exemplar. Och jag börjar i all litenhet fundera över besöksfrekvensen på min blogg.

Diagrammet visar de sista 30 dagarna. Dippet längst till höger är alltså dagens siffra för en halvtimme sedan och sannolikt inte ett uttryck för en bojkott eller liknande. Blå linje är - om jag fattat rätt - unika så kallade IP-adresser dvs datorer och den röda kurvan skulle därför vara lästa inlägg som då blir fler. Men hur kan man förstå sambandet?
En anledning till skillnaden är ju att jag själv flera gånger när ett inlägg skrivs tittar in för att se hur det ser ut med avstavningar, rader, bild osv. Det gör ju att rödlinjen lägger sig en bit ovanför den blå.
En annan anledning är att när någon tittar in så tittar denne sig också omkring och läser flera inlägg samtidigt som andra mer kroniska besökare tittar in för att kolla om det hänt något nytt.
Men en tanke börjar gnaga mig: Om tre eller fyra personer tittar på min blogg via var sin dator som alla ingår i ett och samma nätverk på jobbet - hur registrerar det då? Varje dators IP-nummer - alltså 3-4 träffar på blå linje? Eller har nätverket ett och samma IP så det blir en markering för blå linje men 3-4 på den röda?

Någon som vet??

Viktigt är det ju inte. Men något skall ju skrivas innan jag lägger ut inlägget jag skrev igår kväll. Det är sparat i word-format och publiceras strax. Och hamnar därför ovanför detta som därmed bara en kort stund innehar status av sista skriket - typ.

Kommentarer
Postat av: Ann O Nym

varför inte logga in på olika it-arbetsstationer på det ställe där du tillbringar en stor del av dagen för att tjäna ihop till brödfödan, då får du svaret

2008-10-03 @ 16:02:04
Postat av: Pär

För att nu ansluta till denne anonyme kommentator, vill jag tipsa om följande: http://www.whatismyip.com/ Gå till den hemsidan från olika arbetsstationer på fhsk, och kolla om du får samma sifferrad eller olika.

2008-10-03 @ 22:46:28
URL: http://teologinorr.wordpress.com
Postat av: bloggaren själv

Tack för engagemanget!

Jag har fått svar på frågan genom att fråga försäljaren till den igår nyinköpta familjedatorn. Återkommer därför i inlägg med svar samt en hel del irriterade tankar. Måste bara lugna ner mig först.

2008-10-04 @ 09:44:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0