bakomvisslingar

Att åka tåg är en god miljö för funderingar av skilda slag, ej att förglömma god nattsömn. Denna resa godare än annars när jag brukat åka tåg. 2-bäddssovvagn med madammen är mindre stökigt än plats i en liggvagns 6-britskrypin. Eller än värre – sittplats en hel natt. Sviterna efter sådant sitter kvar sedan yngste sonen skulle sluta årskurs 9 och en klassresa med oss som medföljande föräldrar därför gick till Göteborg tur och retur.*

 

Vi kom oss till Gävle och är nu på väg tillbaka mot Järvsö. Jo, faktiskt tillbaka. På grund av banarbete gick inte tåget längs med kusten med möjlig avstigning i Glada Huddik. Stambanan fick tillbaka sina stamkunder. Troligen hade vi kunnat hoppa av i Ljusdal men då så tidigt att inte ens tuppen varit uppe. Så vi åkte till Gävle och nu med annat tåg tillbaka en bit för att där få oss en bil och köra till Gävle och sedan Tierp. 30 mils extra resa är inget för äkta norrlänningar!

 

Dagens Eko ägnade sig, som jag berört tidigare, åt att avtäcka vad man tycker vara skandalöst ekonomiskt slöseri i en del kyrkoförsamlingar. Media behövs till sådan visselblåsning, tro inte jag tycker annat. Visselblåsare är bra och allt som kan likna nedmörkningskultur gör mig arg. Att till exempel Kommunals affärer kom fram var bara bra. Liksom SCA-chefers jakt- och flygturer. Och mycket annat. Så också i kyrkan.**

 

Samtidigt kan man fundera en del kring bakomvisslingar.

  • Vad gör att man faktiskt inte hittat mer oegentligheter än man gjort?
  • Vilka är faktorerna bakom det kyrkliga slöseri man kunnat avslöja?
  • Varför är ”största bovarna” församlingar i Stockholms stift?
  • Vilka nomineringsgrupper – de politiska partierna heter så i kyrkan – styr där?
  • Vilken andlig eller teologisk profil råder – folkkyrklig, högkyrklig, liberal eller annat – bland präster och andra anställda på de platserna?
  • Hur ser budgeten ut i övrigt?
  • Hur är köns-och åldersfördelning bland förtroendevalda och personal?
  • Hur är kyrksamheten hos beslutare och resande – när de inte är ”i tjänst”?
  • Finns det andra relevanta fakta – typ att revisorerna inte visslat förr och att ”kyrko-politiskt opposition” tydligen (tills nu) svalt sina pipor?

Att gräva djupare i sådant kanske ger intressanta fakta bakom visslingarna.

 

Vidare:

Vilka faktorer finns bakom visselkonserten bakom Eko-visslingen – nu menar jag med andra bakom ett rent tidsmässigt efteråt.

Varför duckar de som avslöjats i stället för att förklara – eller tydligt pudla?

Varför har till nu indignerade opinionsbildare och debattörer typ Ann Heberlein och Anna Borg  som  nämner att de vetat detta länge då inte visslat först?

 

Och vad kommer nu efteråt? Utträden? Systemkollaps? Avgångar?

Och minns detta: Om inte allt för lång tid av fortsatta undersökningar kommer någon eller några att kliva fram med budskapet att det viktiga inte ska vara att se bakåt utan att med positivt sinne blicka framåt.

Var uppmärksam när det sker! Det brukar vara vad dem som verkligen sitter inne med ansvaret drar till med när sökarljusets skarpa sken kommer närmare och visslingarna ger dem tinnitus.

 


*  Det var dock inte sista gången jag långreste i sittläge. Försommaren 2013 när de nykonfirmerade skulle till Kushadasi/Efesos åkte vi buss till flyget på Arlanda – och hem. 2014 flög vi även sträckan Luleå-Arlanda vilket var en faktor som då töjde budgeten nog så våldsamt. Förra året kunde vi flyga direkt Luleå-Izmir men i år kör bolagen inte direkt från Norrbotten, inte ens till Samos. Blir därför buss igen – men det är nästa helg.

**  Att det ändå missas en del som också kunnat rapporteras är ju uppenbart – i kyrkliga sammanhang liksom i andra. Från olika plaster och nivåer i kyrkan har jag sett ett och annat: Nostalgiska utsmyckningar för över 100.000, jubileer till en kostnad av upp mot miljonen, avgångsvederlag för att skilja ut någon man finner misshaglig, hierarkiskt olika generositet vad gäller kurser och fortbildningar, större hänsyn och kryperi för vem eller vilka som säger något än beslut och vägval på grund av vad som är sant – och mycket annat. Nästan 40 år verksam som präst gör att jag nog skulle säga att jag i fickan har en visselpipa som jag nog borde ha använt mer – och använda mer.


Kommentarer
Postat av: Torbjörn Lindahl

Blås dock inte så mycket att jag blir av med min ress till Israel i höst!

2016-06-03 @ 18:20:52
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: bloggaren själv

Det beror på programmet ni har och om ni släpps in i landet. Kyrkliga grupper avvisas ju ibland - som bekant.
Blir det bara sevärdheter eller kommer ni att möta kristna trossyskon. Lutherska Världsförbundets höjdare är ju luthersk biskop i Jerusalem,
Jordanien och Det Heliga landet.

2016-06-04 @ 17:06:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0