västerut 2016-03

Idag blev för långt västerut.

 

Jag hade bokat boendet fel. På ett helt annat ställe än i det tänkta Geiranger. Hellesylt hade det blivit. Varför vet jag inte webb-platsen Booking.com och jag var inte kompatibla och det var nog mest mitt fel. Boka på nätet är stressigt, inte bekvämt alls.

 

Det är i och för sig inte så långt mellan. Tre mil ungefär. Men i Norge finns inga tvär- och genvägar. Där är tre fågelvägsmil 14 mils bilkörning. Minst. Extra mil utöver de många i förväg tänkta. Ännu längre västerut.

Vi startade i alla fall strax före tio i morse från Fjällnäs på svenska sidan. Första etappen över gränsen till Røros. För kort stopp med oväntad märklighet. Nämligen denna:

 

Vid frukostbordet invid vårt på morgonen hade ett par suttit och ätit. Jag återsåg dem på parkeringen i Røros. När vi kom in på turistbyrån var de också där. Alltså hejade vi på varandra och växlade några ord. Vad vi fattade var de från Stockholm men han var uppvuxen i Luleå. På Örnäset. Gissa vem som också är uppvuxen där! Men han var några år yngre.

Men: Hans föräldrar bor i Älvsbyn.Han befanns vara storebror till en många år yngre lillasyster som är bästa kompis med vår äldsta dotter. Han ringde upp sin syster. Hon var på Medeltidsdagarna på Hägnan utanför Luleå. Alldeles invid vår jänta – som jag morsade på.

 

Detta möte bekräftar vad jag alltid sagt till mig själv och andra: Man ska ge akt på hur man uppför sig! Man kan aldrig vara säker på att det inte i närheten finns någon som känner någon som känner en.

 

Från Røros for vi vidare efter Riksvei 30 ned till Fylkesvei 3 och på den ned till Alvdal. Därifrån Riksvei 29 till E6-an och söderut på den till Otta. Fylkesvei 15 västerut var det tänkt till strax söder om Geiranger men det blev ända till Stryn vid Atlantkusten för att därifrån kunna i nordostlig riktning färdas något ”tillbaka” i en parallelldal fram till Hellesylt där de två vandrarhemsnätterna klantigt nog blivit bokade. Framme runt 20.00.

Hellesylt är jättelitet! Mindre än 300 innevånare. Med ett kvällsöppet mathak. Och det var tur!

 

I morgon får vi se vad vi gör. Samhället lär fort bli genomupptäckt till fots.

Lång bilkörning blir det i alla fall inte!

 

När detta är skrivet är klockan över 23. Rummet saknar WiFi.

Publicering blir i morgon. Eller någon annan gång.

 

Sakupplysning: Det blev dagen efter skrivandet – strax efter 18.00. Mer kommer.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0