snart avspark

Semestern håller på att ta slut. Nästa vecka är den över och mina konkreta uppgifter i att människor skall komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen åter-upprättas. Allt annat som jag skall utföra och avlönas för är stöd för och en konsekvens av denna grundläggande uppgift*.

 

Denna regniga fredag och kommande lördag-söndag skall jag alltså på något vis ”ställa om” både min tankeverksamhet och min mat-och-sov-klocka för att inte helt hjärndöd med mental jet-lag i kroppen inställa mig måndag morgon. Det är inte det lättaste.

 

Vad gäller min mat-och-sov-klocka och vacation-lag – nytt begrepp? – finns problemet att OS går på nätterna. Men OS är ju bara vart fjärde år – tack och lov – så jag vet ju av erfarenhet att det går.

 

Med den mentala biten blir det än värre. Två saker måste förändras radikalt – tomheten och inriktningen.

 

När min semesterledighet började beslöt jag mig för att den skulle vara tanke-tom. Givetvis betyder det inte att jag inte skulle tänka på något alls men jag bestämde mig för att i tankarna inte”ligga kvar” i mina konkreta arbetsuppgifter. Frågor som Hur skall en ny Kyrkohandbok få form i vår församling?, Hur vända upp gudstjänsterna kvalitativt?, Hur ännu bättre kon-firmandverksamhet nästa läsår?, Hur följa upp de nyss konfirmerade? Vad blir med Bibel-studierna och annan vuxenverksamhet? – alla sådana frågor beslöt jag att behandla på Scarlett-O´Hara-vis: I think of it tomorrow! Och nu är det snart tomorrow. På måndag!

 

Så var det inriktningen. På tankarna alltså. De kyrkliga. Som ju finns där i alla fall och som lätt fyllts av annat som inte är av lokalkaraktär,av sånt som media och många tror är mer övergripande och avgörande. Mitt-kors-debatten till exempel. Och diskussionerna kring olika debattörers och anställdas agerande på nationell nivå. Det som till och med Aftonbladet och Expressen skriver om. Det som i praktiken lokalt inte spelar någon som helst roll annat än i antalet utträden.

De där nationella sakerna är sett till den lokala verkligheten nästan oviktiga. Det gäller att komma loss ur de tankebanorna för att få fokus på de rätta sakerna: att människor skall komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas. Till på måndag! Då blir det avspark!

 


*  De kursiverade orden är ur Kyrkoordningen, från inledningen till Andra avdelningen som handlar om Församlingarna.


Kommentarer
Postat av: Torbjörn Lindahl

Måndag morgon.
Hoppas du fick ordning på mat- och sovklockan så du orkat till jobbet!

2016-08-22 @ 09:17:25
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0