olika människovärden

I mitt senaste inlägg citerades ur Bibelboken Predikaren. Ett annat ställe i den boken har gett namn till en hel kategori inlägg här på min blogg – till exempel detta. Men först en annan sak.

 

Terrordåden i Paris fyller mig med samma sorg och vemod som alla andra. Ingen skall inbilla sig att det inte är så. Terrorn har kommit närmare och drabbar människor vi känner oss mer befryndade med än andra och därför berörs vi känslomässigt mer. Terror i Paris är värre än terror i Beirut. Bomber i London är värre än explosioner i Bagdad. Kanske är det naturligt att vi reagerar så personligt och i media. I alla fall är det vanligt.

 

Här vill jag då – utan att förringa Paris – mana till en del eftertanke. Människor har inte olika värde. Därför behöver vi vara uppmärksamma så vi inte agerar som om de hade det. Att känslan är starkare kan vara en sak men skallen måste räkna rätt.

 

Det är inte bara nu detta händer. Det är och har varit vanligt att nyhetsförmedling, historieskrivning och annat faktiskt behandlar folk väldigt olika med företräde för européer och amerikaner med vitt skinn. Boken De bortglömda – Andra världskriget i Afrika, Asien, Oceanien och Latinamerika skriven av journalisten Folke Schimanski (ISBN 9789173435925) klär på 300 sidor grundligt av denna rangordning och drar fram en samling mycket pinsamma sanningar. Jag har just läst den och rekommenderar den till var och en som vill ha en dos motgift mot sin egen smygrasism och vår kulturs nykoloniala hållning.

 

Baksidestexten lyder:

 

Det finns otaliga böcker och filmer om invasionen i Normandie, slaget vid Stalingrad och koncentrationslägren – det som hände i vår del av världen. Men andra världskriget rasade också i norra och östra Afrika, Mellanöstern, Kina, Indien, Sydostasien och många ögrupper i Stilla havet – med miljontals offer och stor förstörelse som följd. Bombningarna av den filippinska huvudstaden Manila skördade fler civila dödsoffer än de av Warszawa, och i Kina dog betydligt fler människor än i Japan, Italien och Tyskland tillsammans. I kolonialmakternas arméer kämpade somaliska soldater på Italiens sida, nigerianska på Storbritanniens sida, indiska på både brittisk och tysk sida och burmeser på Japans sida.

I De bortglömda får vi möta krigets osynliggjorda offer. De förtryckta och koloniserade var storkonfliktens verkliga förlorare, räknat i stupade soldater, civila krigsoffer och följdverkningar som massvält och ökad fattigdom. Bokens skrämmande, upplysande och tankeväckande skildring kommer att förändra vårt sätt att se på andra världskrigets historia.

 

Läs den!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0