när håret torkar

Noll-åtta-noll-noll sitter jag vid arbetspulpeten. Denna tisdagsmorgon i bostaden. Nyduschad och med magen frukostfylld enligt vår devis från när barnen var små: Morgongröten gör en till en söt en.

 

Noll-åtta-noll-noll brukar jag vardagsvanligen befinna mig i Församlings-gården för där ägna mig åt förberedelser, rådslag och annat. Men idag har jag valt att börja hemma och innan jag griper mig verket an ta en liten stund till bloggeri – innan jag börjar arbeta alltså, inte på arbetstid.

 

Som jag tidigare antytt är vi just nu i arbetslaget färre medarbetare för mer verksamhet än för bara ett år sedan för att inte tala om två. Mitt beting är främst Undervisning i olika former. Alla åren som skolpräst och lärare vid Älvsby folkhögskolan gav erfarenheter jag nu har glädje av både vad gäller lång och kort planering. Detta inte minst i hävdandet av förberedelsetid.

60 minuter i undervisningsgrupp har rätt till (minst) 60 minuter i förberedelser. Sådetså!

Om man är van alltså. Van att undervisa och bekant med eventuellt material/lärobok. Annars behövs mer tid för kvalitetens skull.

 

Har man flera klasser i samma sak – nu använder jag mig av skolterminologi – blir (kanske) inte förberedelsen lika stor för varje enskild grupp – men här är det viktigt att göra och räkna rätt. Man kan inte bara ”dubblera”. Varje undervisningsgrupp – till exempel konfirmander – behöver sin egen plats i ledarens tanke och upplägg utifrån vilka deltagarna är och hur snacket gick förra veckan – typ.

Idag skall jag möta en just konfirmandgrupp. Samtidigt som mina två arbetskamrater möter var sin. I morgon träffar jag ett gäng till och på torsdag ännu ett. Alla de fem grupperna möts sedan i gemensam ”hel-lördag” till helgen.

 

Till detta: I kväll möts Bibelstudiegruppen för att dryfta kapitel 2 och 3 i Första Mosebok. Och på torsdag förmiddag är jag inbjuden till en samling med kontraktets kyrkomusiker för att där prata om och samtala kring ämnet Liturgi.

 

Ganska mycket Undervisning alltså.

2+2+2+4+2+2 klocktimmar.

Och (minst) samma volym förberedelsetid. Kul!

Och sedan är det ju också andra arbetsuppgifter på tapeten...

 

Utifrån detta förstår du, noble Bloggläsius, att mycket fokus för begåvade analyser av mycket annat inte inställer sig speciellt ofta och länge. Tankar tänks men skrivandet av det tänkta blir betänkligt eftersatt. Igår kväll listade jag framtida tänkbara och mer eller mindre nödvändiga bloggämnen. Klicka på bilden blir den större. Men i vilken ordning jag skall bita i de sura äpplena vet jag ej.

Kanske ger kommentarsfältet vägledning. Det är ju din plats på jorden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0