översnöande mån

Att vara präst är som att bo i Norrbotten i januari. Hela tiden 24 timmar i 31 dagar är man norrbottning. Livsvillkoren är att ibland behöver man skotta snö och ibland inte. Garanterat skottfri kan man dock aldrig räkna med att få vara. Visst finns dagar man är snöledig men även sådana då man är led vid all snö – som nu.

 

Med prästeri det på liknande vis. Vigd till uppdraget är jag alltid präst men ibland kommer arbetsuppgiftsfria dagar, planerade eller kanske slumpmässigt. Men om jag då är ledig vette kissemissen. Arbets-uppgiftsfri – Ja! Men ledig från att vara präst – inte!

 

Fredag-lördag-söndag denna vecka är planerat arbetsuppgiftsfria dagar. Inga gudstjänster eller annat. Kollegorna strävar. ”Ledig” skulle nog många kalla det men jag föredrar ordet uppgiftsfri. En perfekt helg för barnbarnen Tyra och Adrian att gästa farmor och farfar – alltså oss. Och utan sina föräldrar. Och synnerligen lämpliga dagar för Gud att i översnöande mån besvara bönen som finns på en skylt jag lämnade på Älvsby folkhögskola*. 

 

 

Med start på torsdagen kom upp mot 40 cm på ett dygn. Så vitt man kunde se vart det vitt så vitt man såg. Praxis i vårt kvarter är att alla knuffar ut sin snö på vägen – gårdarna är så små – och en traktor kommer vad det lider och trycker undan allt. Fredag vid lunchtid var gatuframkomligheten noll. Och så har det fortsatt men i lugnare takt.

 

Det är intressant att se hur väderleken skildras i media. Lite pudersnö i Skåne eller Stockholm innebär alltid dramatiska reportage. Bara undantagsvis refereras från Norrland. Igår var det dock dags, till och med i rikstelevisionens nyhets-sändningar. Med provokativa katastroffiskande frågor sökte man få godmodiga skyffelförsedda bilframgrävande Luleåbor att jämra sig. Lönlöst. Repliker av denna art kom hela tiden – med betoning på första stavelsen i varje ord samt tjocka äll:

 

När det kommer såhär få man ju skotta.

Dom måst ju ta storvägarn först.

En halvmeter överallt få man ju int undan se fort.

Man få ha tållamod. De e allt.

 

Vi var fyra i snösvängen på våran gård – barnbarnen och vi två i plusmedelåldern. Idag blev det badhuset. Och lek och stim och kul. I morgon då snöstormeriet skall ta fart igen skall de små återbördas till den egna bostaden för en normalvecka på dagis och annat knog.

Och i en ny vecka får jag planerade arbetsuppgiftsförsedda dagar.

 


*  Om skylten samt en bild av densamma kan läsas i blogginlägget mitt fel? skrivet 18 mars 2010. om du,noble Bloggläsius i sökrutan till höger skriver orden pray for snow får du fler blogginlägg där den och dess verkan nämns – men utan bilder.


Kommentarer
Postat av: SSu

Jag förstår precis vad du menar om prästuppdraget - och delar din åsikt. Samtidigt haltar tanken när den sätts in i verkligheten där alla med reglerad arbetstid - även majoriteten av alla präster inom Svenska kyrkan - enligt arbetstidsavtalet ska vara lediga.

Visst är både du och jag alltid präster. Men även, per definition, lediga emellanåt. Men å andra sidan har jag - och kanske även du - oreglerad arbetstid och då stämmer din definition "arbetsuppgiftsbefriad" bra :-)

2015-02-02 @ 02:56:50
URL: http://stigsundstrom.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0