det julas

 

Ikväll är det dan före dopparedan.

I morgon Julafton. Sedan Juldag.

 

Många firar jul utan att närmare rikta uppmärksamheten på den egentliga anledningen – att Gud blev människa för att befria människorna till harmoni med sig själv. Det är vad som sker när Jesus föds i Betlehems-distriktet.

 

Många som firar just detta fokuserar på där och då men avstår (medvetet) alla tankar på där och nu, alltså de nuvarande villkoren i Betlehems-distriktet. Det där är så rörigt så det orkar jag inte med! säger en del. Det får inte bli för politiskt! Sa en annan när jag visade honom bilden som pryder detta inlägg.

 

Därför, noble Bloggläsius, vill jag till min önskan om en Gud Jul tillfoga vad FN skrev i saken för snart ett år sedan. Läget är inte bättre nu. Google grovöversatte, jag putsade. Originalet hittar du här.

 

 

FÖRENTA NATIONERNA

Avdelningen för samordning av humanitära frågor – ockuperade palestinska territoriet. Distriktet Betlehem: fragmentisering och humanitär situation. Januari 2015

 

Nyckelfakta

  • Omkring 210.000 palestinier bor för närvarande i Betlehems-distriktet, inklusive ca 6.000 i 17 bostadsområden som ligger i område C* som direkt kontrolleras av Israel.
  • Mer än 100.000 israeliska bosättare bor i 19 bosättningar och utposter i distriktet, bland annat i delar som Israel de facto fogat till Jerusalem.
  • Mer än 85% av Betlehems-distriktet betecknas som område C och till största delen utanför gränserna för palestinsk utveckling, inklusive de nästan 38% som förklarats som "eld-zoner", 34% som betecknas som "naturreservat", och nästan 12% avskilts för kommande bosättningar.
  • Mindre än 1% av område C i Betlehem har en av de israeliska myndigheter godkänd stadsplan som tillåter palestinierna att bygga lagligt.
  • Sedan 2009 har israeliska myndigheter rivit 118 palestinska byggnader i område C i Betlehems-distriktet med hänvisning till brist på bygglov och fördrivit 174 personer. Ungefär hälften av de rivna byggnaderna var finansierade av olika givare.
  • 56 km av murens sträckning går  inom Betlehems-distriktet. 42% är färdigställt och 20% under konstruktion. Om den genomförs som planerat kommer 12 samhällen vara fysiskt skilda från resten av distriktet.
  • Jordbrukare i minst 22 samhällen i distriktet behöver besökstillstånd eller en i förväg planerad samordning för att komma åt sin privatägda mark bakom hinder eller i närheten av bosättningar.
  • Från 2009 till 2014 registrerade OCHA i hela distriktet 162 bosättarattacker som ledde till palestinska offer eller skador på egendom och 73 palestinska attacker som resulterade i israeliska offer eller skador på egendom.
  • År 2014 dödades fyra palestinier, däribland två barn, av israeliska styrkor i sammandrabbningar som utbröt under protester och militära operationer i Betlehem. Ytterligare 1292, däribland 614 barn, skadades.

 

Israels politik och den praxis som tillämpas sedan början av ockupationen och som accelererat de senaste åren har resulterat i ökad fragmentering av Betlehems-distriktet och dess befolkning. Detta innefattar bland annat av Israel annekterade områden; beslagtagning av mark för utveckling av bosättningar och militär utbildning; införandet av fysiska och administrativa tillträdesbegränsningar; otillräcklig planering och zonindelning; ineffektiv kontroll av efterlevnaden av lagen om israeliska bosättare.

 

Inrättandet av och kontinuerlig expansion av israeliska bosättningar i hela distriktet är en av de viktigaste faktorerna för utsatthet bland palestinierna. Att förklara stora områden som offentlig mark (även kallad "statlig mark") och att reservera det för kommande bosättningar har bidragit till krympande utrymme för palestinierna att upprätthålla sin försörjning och uppföra lämpliga bostäder och service. Barriären som planeras runt bosättningen Gush Etzion kommer, om den genomförs, att skilja Betlehems omkringliggande landsbygd från centrum och försämra människors tillgång till service.

 

Palestinsk byggnation är förbjuden i den största delen av område C i distriktet vilket resulterar i rivningen av byggnader som uppförts utan tillstånd och till fördrivning av människor. Det har också lett till att unga par tvingas flytta till A- och B-områden för att kunna få bostad. Detta förbud genomförs som en del av planeringsprocesser och av institutioner som utesluter palestinskt deltagande – men samtidigt fullt ut integrerar israeliska bosättare.

 

En rad restriktioner för palestinska bönders tillträde till mark som inte reserverats för bosättningsutveckling eller militär utbildning har undergrävt möjligheten för många familjer att försörja sig på jordbruk. Tillgång till privat mark som ligger inom de yttre gränserna för bosättningarna, i områden där bosättarvåld är återkommande, eller bakom Muren, kräver tillstånd eller samordning med de israeliska myndigheterna. Det begränsade antalet dagar som tilldelats i detta system samt relaterade restriktionerna för införsel av fordon och maskiner har fått negativ inverkan för dessa områdens produktivitet.

 

De israeliska myndigheterna underlåter att effektivt upprätthålla rättssäkerheten när det gäller israeliska bosättares våldshandlingar och övertagande av mark, vilket ytterligare undergräver säkerhet, psykisk hälsa och försörjning för palestinier. Israeliska styrkor underlåter att stoppa attackerna och uppföljningen efteråt är otillräcklig eller dåligt genomförd. Policyn att retroaktivt "legalisera" bosättningar som byggts på allmän mark övertagen utan officiellt tillstånd bidrar till en atmosfär av straffrihet för vissa.

 

Som ockupationsmakt är Israel skyldig att se till att de humanitära behoven hos palestinierna i Betlehem blir uppfyllda och att de har möjlighet att utöva sina mänskliga rättigheter, inklusive rätten att använda av sina naturresurser och att vara fria från diskriminering. Israel har också en skyldighet att se till att de som är ansvariga för våldet och övertagande av mark ställs till svars. Överflyttning av israelisk befolkning in i det ockuperade territoriet är förbjudet.

 

God Jul!


Kommentarer
Postat av: Sven Andersson

Låtom oss spotta på israelerna! Deras poliser skjuter
ju på palestinier bara för att de knivskär israeler..

2015-12-24 @ 04:39:29
Postat av: bloggaren själv

Den läskunnige ser, vet och förstår att FN-dokumentet från Januari 2015 - OBS!- beskriver situationen FÖRE den nu aktuella våldsvågen med knivskärningar och dödsskjutningar.

2015-12-24 @ 08:34:15
Postat av: Sven Andersson

Saliga de som ser, vet och förstår - eller var det
tvärtom?

2015-12-24 @ 20:39:20
Postat av: bloggaren själv

De autentiska Saligprisningarna Matteus berättar att Jesus gav återfinns i evangeliets 5:e kapitel - om nu SA är intresserad av det genuina.

2015-12-25 @ 13:34:25
Postat av: Sven Andersson

Oj, där stod också "saliga är defridsamma". FRID!

2015-12-25 @ 15:42:55
Postat av: bloggaren själv

Jesus ord till alla människor är ju intressanta. De är riktade till alla men i synnerhet till dem som tillhör hans folk - judar i Gamla testamentets tro och Kristna i det Nya.
Hunger och törst efter rättfärdighet/rättvisa är viktigt. Barmhärtighet likaså - och det är ju främst den starke som har att utöva sådant.
"Fridsamma" stod det i 1917 års översättning - en egenskap. Lite olyckligt passivt. Grundtextens ord är mer aktivt: "håller fred/frid" (1981/2000) eller ännu hellre "gör/skapar fred/frid".
Och för att skapa fred krävs samtal, förhandlingar, att hålla avtal, inte flytta gränser, agera utan våld.
Han är fiffig Jesus!

2015-12-25 @ 21:00:33
Postat av: Ann-Katrin Roth

Ja, låt oss fortsätta att ge enbart israelerna ansvaret för situationen, utan balanserande av fakta. Det bor ju ett trevligt och politiserat julmeddelande. Låt oss fortsätta att som svenska regeringen ignorera de judeföraktande och dödliga uppviglingarna, hyllandena av terroristerna, orden från det palestinska styret att de aldrig kommer att acceptera en judisk stat, att de lär barnen att de ska kriga i all evighet för den israeliska markplätten. Abbas vägrar sätta sig ner och förhandla. Bloggaren själv verkar tro att det är Israel som drar fötterna. Och eftersom Jesu ord till sitt folk dras fram, kan jag upplysa om att judismen är en tro fylld med barmhärtighet, tzedakkah, hjälpa fattiga och sjuka i världen. Men det finns nog ingen regel om att låta sig terroriseras av rasister och antisemiter. God Fortsättning!

2015-12-26 @ 19:53:35
Postat av: bloggaren själv

Helt korrekt A-K Roth: "judismen är en tro fylld med barmhärtighet, tzedakkah, hjälpa fattiga och sjuka i världen." Bibeln profeter talar ju om sådant. Allihopa. Och Jesus säger inget annat.
Det gör väl ockupationen till något orätt - eller hur? Och muruppförande på icke israelisk mark? Och bosättningarna?
Eller är det något fel på FN-dokumentet för snart ett år sedan.

2015-12-27 @ 16:12:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0