vv15h -fullmatad

 

Det är lördag kväll jag skriver detta. Sista kvällen i stuga 20 i Björkliden. Kommer att publicera det i morgon då vi är hemma eller på måndag.

 

Tämligen fullmatad är jag i slutet av denna dag. Efter ett par mil på skidor och middag i hotellets restaurang. Och efter att Katolska kyrkans katekes lästs igenom. Och efter att vi begluttat två avsnitt av serien En liten fransk stad. Tillsammans gjorde detta att lördagen blev fullmatad.

 

I morgon söndag reser vi hem och avser att komma iväg om inte med tuppen så i alla fall under förmiddagens lopp. Skall tydligen bli blåsigt. Har redan satt igång ganska kraftigt. Hoppas faktiskt på några minusgrader inatt så att ”körvägarna” fram till stugan fryser till. Blir lättare då att ta sig fram gå jämfört med i den 2 dm lös slask-och blötsnö som varit rådande de sista dygnen.

 

Men nu till Katekesen.

 

Först: Jag tänker inte konvertera! Näpp!

Det vore helt onödigt. Som lutheran är jag ju redan till 92% katolik.

 

Visst finns sådant i den Katolska kyrkans katekes som jag inte direkt håller med om men i vad jag menar vara väsentligheter är vi överens. Rörande överens. På många punkter finns dessutom något att lära och ta till sig för Svenska kyrkan. Inte då enbart kyrkan som hon ofta ter sig genom sina tillfälliga massmediala sagespersoner utan kyrkan så som hon officiellt uttrycker sin tro – Bibel, Bekännelse, Gudstjänstordningar och liknande. Mycket är likt men Katolska kyrkans katekes bjuder på mer material, resonemang och alla möjliga käll-hänvisningar. Den är gedigen, genomarbetad och förtjänar både studier och efterföljd. Betoningen på Maria och på den så kallade Apostoliska successionen samt en del etiska slutsatser kan jag tycka vara i överkant liksom att man har sju Sakrament och inte tre. Men det rör sig om krusningar på den dogmatiska och pedagogiska substansen. Tänkvärt och lärorikt är det att ha läst bokens cirka 750 sidor. Man behöver dessutom inte köpa den. Finns på webben – här.

 

Apropå webben.

 

På Älvsby församlings hemsida finns här en artikel om Mona, diakonen som med årens rätt lämnar sin tjänst. Hon fanns på plats redan sommaren 1978 när jag som nyprästvigd kom till orten och har varit sitt uppdrag trogen tills nu. Snacka om en trofast vingårdsarbetare som mesta delen gediget  fungerat i det tysta.

 

Älvsbynews heter en lokal webbtidning och där kan man här läsa om satsningar Älvsby folkhögskola gör på det internationella fältet. Bra saker och fint att man kommer igång. Kul också att församlingen kommer att vara med på en kant när det gäller utbyte framför allt med Tanzania.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0