vv15c – tankeflykt

 

När jag igår under stormen som tvingade oss till friluftspassivitet satt i hotellobbyn passade jag på att WiFi-surfa lite – detta sedan jag publicerat de två senaste bloggposterna. Jag gluttade in på den israeliska oppositionstidningen Haaretz i akt och mening att hitta något om regeringsbildandet där efter valet – inget. Men jag hittade en annan ganska lång artikel jag som Bibelteolog och historienyfiken blev intresserad av. Google fick göra en råöversättning som jag sedan sökt putsa till bättre svenska. Vill du läsa den på engelska klickar du här.

 

 

1177 f. Kr. – ÅRET EN "PERFEKT STORM" FÖRSTÖRDE CIVILISATIONEN

 

Mysteriet med den sena bronsålderscivilisationens kollaps förbryllar arkeologerna. En , Eric Cline, är dock säker på sin sak: Orsaken till förödelsen var inte en enda katastrof utan i en rad samverkande händelser – och det kan hända igen.

 

Någon gång efter 1200 f.Kr. kollapsade civilisationen och en mörk tid inträdde.

 

Den yngre bronsålderns samhällskollaps i hela Levanten, Främre Orienten och Medelhavsområdet för 3200 år sedan har varit ett mysterium. Kraftfulla och avancerade civilisationer försvann till synes över en natt. Nu menar sig en arkeolog ha listat ut vad som låg bakom.

Den utlösande faktorn verkar ha varit invasionen av det forntida Egypten 1177 f. Kr. På väggreliefen Medinet Habu i Ramses III:s grav berättas om plundrande grupper kända som "Sjöfolken". Reliefen visar ett sjöslag (med även vagnar fulla av förnödenheter, kvinnor och barn, något som alltid förbryllat forskarna. Varför skulle kvinnor och barn har varit med i ett sjöslag, och varför var där vagnar? Fördes de med på skeppen?) De utlänningar som avbildas bär distinkta huvudbonader.

Berättelsen säger att Ramses III:s armé och flotta lyckades besegra dem men Egypten blev efteråt aldrig detsamma utan gled in i en nedgång – som sina grannar.

Denna kollaps var tydligen väldigt plötslig. En rad avancerade och kraftfulla kulturer kollapsade som en rad dominobrickor, säger Eric Cline, professor i klassisk kultur och antropologi och direktör för Capitol Archaeological Institute vid George Washington-universitetet.

Egyptier och Babylonier hamnade i kaos. De Minoiska och Mykenska civilisationerna vid Egeiska havet gick in i en mörk tid. Folk som hade ett avancerat skriftsystem verkar ha glömt det. Faktum är ett vissa forskare menar att de händelser som beskrivs i Iliaden, såsom förstörelsen av Troja, och Odysséen har koppling till denna period.

Hattusa, huvudstad i hettitiska riket i slutet av bronsåldern (söder om Svarta havet, i det nutida Turkiet) och omgivande städer brändes till grunden och övergavs. Monumental arkitektur, skriftsystem, keramiktyper och välbekanta bosättningsmönster försvann.

 

En desperat brev: Fienden är här

 

Arkeologer hitta alla sortes förödande händelser i den tiden. Nästan varje plats i Anatolien från den perioden visar tecken på våld och på att ha övergetts.

Ugarits – hamnstad i det antika Syrien som handlade med hettiter och med Egypten – förstörelse är välkänd. I ett brev vädjar Hammurabi, den sista kungen av Ugarit, till kungen av Alashia (på Cypern) om hjälp. Han skriver: "Min far, se, fiendens skepp kom; mina städer (?) brändes, och de gjorde onda ting i mitt land. Vet inte min fader att alla mina trupper och vagnar (?) är i Hattis land och alla mina skepp i Lukkas? ... Så är landet lämnat åt sig självt. Må min far veta detta: Fiendens sju skepp som kom hit tillfogade oss stor skada".

Nästan alla de viktigaste kustnära orterna i Kanaan, inklusive Gaza, Ashkelon och Ashdod, Akko och Jaffa, jämnades med marken. I inlandet brändes platser som palatset vid Megiddo ned till grunden. De imponerande antika städerna Hasor och Lakis förstördes helt och övergavs.

Eric Cline: Sannolikt ligger ingen enskild katastrof bakom slutet på civilisationen 1177 f.Kr. Snarare en "perfekt storm" av händelser.

"Den blomstrande ekonomin och kulturerna som sträckt sig från Grekland till Egypten och Mesopotamien i det sena andra årtusendet f.Kr. slutade plötsligt existera. Sedan lång tid använda handelsvägar övergavs tillsammans med skriftsystem, avancerad teknik och monumental arkitektur", skriver Cline i sin bästsäljande bok, "1177 BC, The Year Civilization Collapsed."

 

"Stormen" slog till: Klimatförändring

 

En viktig faktor i att civilisationerna i det andra årtusendet före vår tideräkning föll samman var att de alla var sammankopplade.

"De hade kontakt med varandra, hade handel och diplomatiska kontakter, ordnade kungliga äktenskap, internationella ambassader, ekonomiska embargon och så vidare", säger Cline. "En av banden mellan dem var behovet av både koppar och tenn för att göra brons som var den primära metallen. Den mesta kopparn kom från Cypern, det mesta tennet från Afghanistan, liksom lapis lazuli. Guld kom från Egypten. Både råvaror och färdiga produkter såldes och byttes på kunglig nivå."

Det är inte frågan om annat än att "Sjöfolkens" razzior av var ett avbräck men en kollaps av sådan omfattning kan inte ha åstadkommits av dem enbart, eller av någon annan enskild faktor” hävdar Cline: ”det kunde bara ha berott på en "perfekt storm" av händelser.”

Nya detaljerade pollenanalyser av en borrkärna från Galileiska sjön, utförda av Dafna Langgut och Israel Finkelstein vid universitetet i Tel Aviv och Thomas Litt vid universitetet i Bonn, visar tydligt att åren mellan 1250-1100 f.Kr. var den torraste under hela brons- och järnåldern. Detta stämmer med informationen från lertavlor från i Afek i Israel, Hattusa i Turkiet, Emar i Mesopotamien och Ugarit i Syrien som berättar om en fruktansvärd torka och svårigheterna kopplade till den.

"Det finns bevis i det arkeologiska kartläggningen på klimatförändringar, torka (vilket resulterar i svält), jordbävningar, invasioner och interna uppror vid denna tid. Om en kultur ställts bara inför en av dessa tragedier kan den normalt överleva, men tänk om de hände på en gång, eller i snabb följd?" frågar Cline. "Det verkar som om detta är vad som hände mellan ca 1225 f.Kr. och 1175 f.Kr. Jag tror att den sena bronsålderns civilisationer helt enkelt inte kunde rida ut denna "perfekta storm" utan kollapsade."

 

Om det hände en gång

 

Medelhavsområdet och den antika Främre Orienten under sen bronsålder var naturligtvis inte ens nära storleken av vår tids sammanlänkade värld. "Men de var sammankopplade på sitt sätt liksom vi är idag och de var lika beroende av koppar och tenn för att göra brons som vi är beroende av olja för våra bilar", säger Cline.

Han om någon ser i dessa händelser som ägde rum för tusentals år sedan en tydlig varning. Nu som då verkar världen att balansera på en knivsegg.

"Jag vill påstå att de civilisationerna runt Medelhavet och i den antika Främre Orienten var så sammankopplade ... att när en kollapsade påverkades de andra så att en efter en föll som en rad dominobrickor", säger han." Att sammanflätade civilisationer kollapsade strax efter 1200 f.Kr. bör vara en varning för oss. Om det hände en gång kan det hända igen. Trots alla våra tekniska framsteg är vi inte immuna" säger Cline.

Men skyll i alla fall inte på "Sjöfolken". De var också offer. De flydde uppenbarligen från någonting och sökte ett bättre hem där de kunde överleva. De är mer ett symptom på än orsaken till kollapsen” säger Cline.

Om något kanske borde vi identifiera oss med dem. "Vi står för närvarande inför precis samma typ av situation som de mötte 1177 f.Kr. – klimatförändring , hungersnöd, torka, uppror, jordbävningar. Det enda som saknas från dagens scenario är just ”Sjöfolken” – de mystiska inkräktarna från andra sidan havet" säger han.

Är du inte övertygad? Titta på regionen nu. Den grekiska ekonomin är i spillror och har varit det ett tag” påpekar Cline. ”Interna uppror har skakat Libyen, Syrien och Egypten – underblåsta av utomstående och utländska krigare. Turkiet och Israel är livrädda för att bli inblandade. Jordanien är fullt med flyktingar. Iran är krigiskt och hotfullt och Irak i kaos ... Samma beskrivningar passar in på situationen 1177 f.Kr." påpekar Cline. ”Och nära finns den misslyckade staten Somalia därifrån en del går till sjöss som pirater.”

Kanske, antyder Cline, är ISIS är ett slags sentida ”Sjöfolk” som exploderar i ett tomrum som skapats när världen kollapsar runtomkring och som orsakar massmigration av stora grupper som i sin tur destabiliserar situationen i de länder de flyr till.

Kort sagt, du moderna människa: Var inte stolt. "Varje samhälle i världshistorien har slutligen kollapsat", påpekar Cline. "Vi ska vara tacksamma för att vi är avancerade nog att förstå vad som händer och kan vidta åtgärder för att lösa olika situationer snarare än att bara passivt acceptera saker som de kommer."

 

 

Bilden – snodd från Haaretz – visar Lejonporten i hettiternas huvudstad Hattusa som förstördes för 3200 år sedan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0