naken och avklädd

 

Igår kväll kläddes altaret av och ljuset släcktes i Älvsby kyrka. Efter Mässan på kvällen. Så blev kyrkan naken och riggad – om man får säga så – för Långfredagens stilla meditativa gudstjänst med Jesus död för allas skull i centrum.

 

Stilla veckan som den heter hos oss kallas Stora veckan hos de flesta kristna. Och Långfredag på engelska är Good Friday – den goda fredagen. Jag tycker det ger en annan bättre klang – typ. Jesus dödsdag är ju inte främst något lååångt och segt utan något gott. Det var ju för världen han dog.

 

Stilla veckan har inte varit och kommer fortsättningsvis inte att vara så värst stilla. Måndag fick jag förutom mittpådagensysslorna predika i Passionsgudstjänst på kvällen. Tisdag konfirmander. Onsdag kollegium med viktiga saker på tapeten – återkommer nog om detta framöver – innan fler konfirmander men nu i Vidsel, sedan på kvällen Passionsgudstjänst där. Och Kyrkans Unga i Älvsbyn på kvällen. Skärtorsdag förmiddag Mässa på ett äldreboende och sedan i kyrkan på kvällen. Stilla veckan var uppgiftsmässigt alltså inte speciellt stilla.

 

Hemmafronten är dock vanligtvis ganska stilla med bara jag och madammen ifastigheten. Igår började folk strömma in. Först kom yngste sonen. Sedan på kvällen hans storebror med sin käresta och våra två barnbarn. Och idag kommer deras systrar med sina respektive. Från att vara 2 blir vi 11 i maten. Alltså definitivt inte stilla. Men stort.

 

Och i morgon kväll får jag leda Påsknattsmässan i Älvsbyn 23.30. Påskdagen 11.00 medagerar jag i gudstjänst med Mässa (på EFS) och på Annandagen 11.00 leder jag gudstjänsten i kyrkan.

 

Citatet i bildrutan stämmer ju bra på Stora veckans huvudperson – som det såg ut från början. Framgångsfaktorn i att bli korsfäst ansågs ju då ch anses fortfarande begränsad. Men värdet av Jesus korsfästelse är ju kosmisk!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0