valanalys

Jag är nu inte vassare valanalytiker än många andra som nu far fram i informationsrymden. Också de som är verkliga snillen vad gäller politik, väljarströmmar, vilka som röstar på vad och varför och allt annat går just nu bet på uppgiften att begripa exakt hur Sverige skall ledas de närmaste fyra åren. Jag skall därför inte som någon annan sorts messerschmitt söka drista mig att ge en lösning. Den mentaliteten spar jag till andra sammanhang då jag vet tillräckligt för att kunna vara en tvättäkta besserwisser – något som jag då inte drar mig för. Men några saker är i alla fall klara – eller?
 
Majoriteten vill inte längre ha Alliansen och dess utslagningspolitik. Må vara att det kan vara av olika skäl med faktum måste ju stå klart för varje räknekunnig borgarväljare. Det var ju till och med så att fler vågar ty sig till den ännu inte helt definierade linje som kan skönjas i S+MP eller S+MP+V – fast den verkar inte vara aktuell nu – än till den som de fyras gäng tydligt ville ha fortsatt mandat för. Hellre okänd vänster än ökänd höger förefaller vara folkmajoritetens mening. Ställd inför det är det rimligt att regeringen avgår.
 
Feminismen är på G. Visserligen nådde inte Fi 4% men ser man till ålderspyramid och andra demografiska faktorer om var och vilka som placerat sin röst hos dem skulle jag bli ofantligt häpen om de inte skulle komma in 2018 – eller tidigare om det blir extraval, något som klart är en möjlighet.
 
Blockpolitiken kan luckras upp. Med betoning på kan. Att moderatledaren valde att avgå – tydligen också finansministern – kan här spela en viss roll. Förutom att M fick storstryk och bara av den anledningen får sin ställning som borgarledare försvagad kommer avgångarna att leda till att att man bli vag i sina konturer den närmaste tiden. Ankaret har släppt botten i någon mening. Det kan öppna för att C och FP blir med och tar ansvar för att göra upp med Löfven – efter det att valrörelsebataljens krutröksdimmor skingrats.
 
Och så SD – valets stora nederlag. Vilket mörker! Viktigt nu att ingen dagtingar med deras migrationspolitik. Ingen! Och att alla nästa valrörelse tar debatten med apartheidattityden. Alla! Krossa småskurenheten med argument och sunda värderingar kring människovärde och solidaritet. Inga eftergifter! Och blir det extraval utifrån mänskliga rättigheter må det bli ett sådant. Eller två. Innan 2018.
 
Bilden? Rösternas fördelning i Älvsbyn Östra, mitt distrikt. Klicka på den blir den större.

Kommentarer
Postat av: Sven Andersson

Skomakare, bliv vid din läst - mera läst...

2014-09-16 @ 09:39:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0