ryss-sommar

 
Det är varmt nu! Äntligen.
Jag kollade i morse och redan runt 9 var det 22 grader i skuggan – och vi pratar Älvsbyn i Norrbotten! När jag via en väder-app i min nya telefon kollade omkring såg jag att det var 1 grad varmare än i kungliga huvudkommunen och 5 grader mindre hett än på Samos i den grekiska skärgården. Sommaren är alltså här med hjälp av ett högtryck som smugit sig in södöstifrån.

 

Många har eller börjar sina semestrar dessa dagar. För mig är det två veckor kvar. Sen semester alltså. Men det gör inget. Visst kommer det att bli skönt med några veckors ledighet men att vara i selen är inte heller så dumt när det är meningsfulla och roliga arbetsuppgifter som är för handen. Och så är det för mig, inte minst i arbetet i och med Älvsby sommarkyrka.

 

Fast det är klart – det kan tjockna till också.

 

Under flera veckor har det varit väldigt lite begravningar – rent dött om man uttrycker det slarvigt. Det finns sådana perioder. I snitt avlider inemot 2 Älvsbybor i veckan men min 36-åriga prästerfarenhet är att det på något vis sker stötvis i ett antal alltid jämnt delbart med 3. Nu är det många familjer som fått sorg. Det rör sig inte om specielle traumatiska händelser som får nyhetsplats i media – olyckor eller brott – utan ”vanliga sorger” om man säger så. Gamla och halvgamla personer.

 

Sommaren är också dop- och vigselperiod mer än andra delar av året. Framför allt är det vigslarna som har sin topp. Att Storforsens kapell i sin fantastiska miljö drar till sig ett inte ringa antal så kallade ”utsocknes vigslar” är också en faktor i spelet. Dopen är då mer jämnt fördelade över året även om en del dop nog ”sparas” till sommaren. Eller så är det naturligt. Åtminstone förr var det en födelsetopp på våren och då blir ju sommaren en ganska naturlig doptid för de kvartalsgamla barn som tillverkades förra semestern*.

 

Sedan nyår använder man i Älvsby församling ett nätbaserat bokningsprogram för att reservera lokaler och personal för olika saker olika tider och stunder. I en funktion i programmet kan man få en enkel schematisk översikt över en eller några veckor i taget kring vad som händer i det och det rummet eller med den och den i gänget. Väldigt fiffigt.

 

En liten kyrka betyder att det är en gudstjänst, en not att det är musikdito. Ett par ringar indikerar vigsel, en liten dopfunt betyder dop. Ett par skallar betyder ett möte av ett eller annat slag – som jag använder den funktionen kan det betyda både hembesök inför till exempel ett dop men också personalmöte eller rentav något så läskigt som ett sammanträde. Ett kors står för begravning. Är dopfunt, ringar eller kors grå betyder det att tid är reserverad i beredskap. Är de gula betyder det att det hela blir av, alltså att den preliminärbokade tiden tagits i anspråk. Personliga noteringar som ledig dag och liknande blir blå pluppar.

 

Bilden visar min kalender de två senaste veckorna, denna vecka och nästa. 

Som synes är det precis så ojämnt som det kan bli, särskilt under semesterperioden då två av oss fyra präster redan är lediga.

Men sedan blir det blå semesterpluppar över hela linjen i fyra veckor.

 


*  Skall bli intressant att se om det blir annorlunda nästa sommar med färre dop utifrån färre födslar utifrån att församlingarna i Luleå denna sommar visat sin billiga trendighet genom att dela ut gratiskondomer. Fast troligen inte.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0