liten uppdatering

 
Det var förra måndagen jag bloggade och visade en bild på min kalender omfattande fyra veckor. Nu är det bara två. Förra veckan och denna.

 

Söndagen innan hade jag förkunnat vid sammanlagt tre gudstjänster och den måndagen skulle jag egentligen ha varit arbetsfri. Så blev det bara på förmiddagen då jag använde tiden till att skriva lejonparten av inlägget. På seneftermiddagen gjorde jag det färdigt efter ett par hembesök kopplade till en kommande begravningsgudstjänst och ett stundande dop.

 

Även tisdagen gick i hembesökens tecken. Två dopsamtal och ett sorgehusbesök. Skulle egentligen varit arbetsfri även den dagen också men den veckans anhopning av så kallade kyrkliga handlingar gjorde att också den fridagen brann inne.

 

Onsdag förmiddag hade vi kollegium innan det bar av till Storforsen med mellanlandning på ett äldreboende – där jag hade en förkunnelseuppgift. Efter det några spontana samtal med intittare i Storforsens kapell innan det blev dags för att dela Ordet i musikgudstjänst klockan 19 och Mässa 20.

 

Torsdag förmiddag for Sommarkyrkogruppen utan mig till två äldreboenden medan jag å min sida fått förtroendet att tala och förkunnade vid en så kallat ”större begravning”. Även eftermiddagens ålderdomshem klarade gruppen utan mig som i stället mötte dopfolk.

 

Expedition på fredag förmiddag innan det bar iväg till forsen igen för samtal med besökare och spontant tvåspråkig predikan i musikgudstjänst på kvällen.

 

På lördag kväll löd min uppdatering på Facebook sålunda: Tre gudstjänster idag. En begravningsgudstjänst och två dopgudstjänster. Tre i morgon också. Högmässa i Älvsby kyrka 1100, en dopgudstjänst i en by 1400 och Temamässa i Vidsel 1800. Nu paus. Glöden är snart lagom. Grillning på gång med dotter Johanna Strömbergsson och Jörgen Eriksson. Och så fotboll och förberedelser för i morgon. Plus 25 i skuggan.*

 

Efter en sådan vecka tycker jag mig ha gjort rätt för lönen.

Idag – som när detta publiceras egentligen var igår – kunde jag genom att flytta kommande lördags ledighet i alla fall ta ut en ledig dag. Liksom i morgon – som egentligen är idag. På onsdag 0800 startar sista arbetsveckan innan semesteruppehållet.

 

Med denna redovisning vill jag varken skryta eller klaga utan bara visa hur mångfacetterat det kan vara att vara präst. Visst hade jag kanske kunnat skära bort en del men i en vecka med den anhopningen av dop och begravningar hade det blivit närvarotiden bland folk uppe i kapellet som fått stryka på foten – liksom tankedeladet och samtalen om Bibel och tro i Sommar-kyrkogruppen. Just sådant vill jag för liv och pina inte amputera! Att få vara med och söka lotsa unga personer vidare i tro är är ju bara så in i bänken kul – och viktigt. Liksom de kontakt-skapande och evangeliserande samtalen i kapellet.

 

Det fick bli mitt bloggande som skars bort.

Ska försöka skriva mer i morgon – dvs idag.

 

 


*  Till min text på Facebook gav en yngre Luleåfödd präst som numera är bosatt på Västkusten denna kommentar: Härligt att se en arbetare i vingården som gillar att ha många gudstjänster. Vi tillhör måhända ett utdöende släkte? Minns med glädje o tacksamhet många fina bönhusgudstjänster i Norrbotten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0